Ramazanda az tuz bol su

Oruç ruh ve beden saðlýðý için mucizedir. Vücudun toksinlerden arýnmasý ve yenilenmesi için bir fýrsattýr. Sýcaklar ve uzun saatler süren açlýkla susuzluðun sizi zorlamamasý için tuz tüketimini azaltýp daha çok su için.

Oruç ile ilgili bilimsel makalelere baktýðýmýzda ülkemizde oruç tutan kadýnlarýn yüzde 40’ý, erkeklerin ise yüzde 72’sinin ramazan ayýna þiþman olarak baþladýðýný görüyoruz. Kilolu olarak baþlanýlan ramazanda öðünler dengeli yapýlmazsa daha fazla kilo almak kaçýnýlmaz olur. Yapýlan bir kalori analizi çalýþmasýnda, oruç zamaný normal güne göre yüzde 35 daha fazla kalori alacak þekilde beslenildiði sonucu çýktý. Farklý bir araþtýrmada ise ramazanda aþýrý yaðlý ve kalori içeriði yüksek besinleri tercih eden erkelerin 30 günün sonunda 3-6 kg. arasýnda aldýklarý kaydedildi. Genelde bilimsel çalýþmalar ramazan döneminde fazla yemek yense de; yorgunluk, halsizlik, baþ aðrýsý, çalýþmama isteði, uykuya meyil ve kabýzlýk sorunlarýnýn     sýklýkla yaþandýðý yönündedir. Araþtýrmacýlar bunu yetersiz su ile diyet lifi ve sahura kalkmadan oruç     tutulmasýna baðlýyor. Gençlerde yapýlan bir çalýþmada; ramazanýn ilk günlerinde su içimlerine dikkat ettikleri ancak birinci haftadan sonra yeterli sývý almadýklarý ve vücutlarýnýn susuz kalmaya baðlý olarak yorgunluðu bir türlü atamadýklarýný göstermiþtir. Yeterli sývý almayan bu gençlere orucun 10. gününden itibaren günde 2.5 litre su içirilmesinin  ardýndan  yorgunluklarýnýn ortadan kalktýðý gösterilmiþtir. 

Gözleme ve ayran süper ikili

Ramazanda dengeli öðünler için; tuzsuz zeytin, az yaðlý peynir, kuru hurma ve ceviz ile daha saðlýklý iftariyelik ile oruç açýlmalý. Ýftar sofrasýnda kalýndýðý sürece en az 4 su bardaðý su içimine dikkate dilmelidir. Mutlaka çorba içilmeli. Tek baþýna ýzgara et yerine sebzelerle beraber piþirilmiþ vitamin deðeri yüksek etli yemekler tercih edilebilir. Pilav yerine eriþte veya bulgur, yüksek kalorili tatlýlar yerine meyve komposto ya da     hoþaf sofralarýnýn vazgeçilmezi olmalýdýr. Ara öðünlerde tek baþýna kuru meyve yenmemeli. Bu kan þekerini arttýrýr ve susama duygusunu fazlalaþtýrýr. Ara öðünde meyve ve süt en uygun olan besinler olup, badem, fýndýk veya ceviz 1 avuç kadar yenilebilir. Sahur mutlaka yapýlmalý ve yumurta, bal, süt ve peynir veya peynirli gözleme ya da tost ayran gibi doyurucu etkiye sahip besinler seçilmelidir.