Ramazanda az tuz bol su

Oruç ruh ve beden sağlığı için mucizedir. Vücudun toksinlerden arınması ve yenilenmesi için bir fırsattır. Sıcaklar ve uzun saatler süren açlıkla susuzluğun sizi zorlamaması için tuz tüketimini azaltıp daha çok su için.

Oruç ile ilgili bilimsel makalelere baktığımızda ülkemizde oruç tutan kadınların yüzde 40’ı, erkeklerin ise yüzde 72’sinin ramazan ayına şişman olarak başladığını görüyoruz. Kilolu olarak başlanılan ramazanda öğünler dengeli yapılmazsa daha fazla kilo almak kaçınılmaz olur. Yapılan bir kalori analizi çalışmasında, oruç zamanı normal güne göre yüzde 35 daha fazla kalori alacak şekilde beslenildiği sonucu çıktı. Farklı bir araştırmada ise ramazanda aşırı yağlı ve kalori içeriği yüksek besinleri tercih eden erkelerin 30 günün sonunda 3-6 kg. arasında aldıkları kaydedildi. Genelde bilimsel çalışmalar ramazan döneminde fazla yemek yense de; yorgunluk, halsizlik, baş ağrısı, çalışmama isteği, uykuya meyil ve kabızlık sorunlarının     sıklıkla yaşandığı yönündedir. Araştırmacılar bunu yetersiz su ile diyet lifi ve sahura kalkmadan oruç     tutulmasına bağlıyor. Gençlerde yapılan bir çalışmada; ramazanın ilk günlerinde su içimlerine dikkat ettikleri ancak birinci haftadan sonra yeterli sıvı almadıkları ve vücutlarının susuz kalmaya bağlı olarak yorgunluğu bir türlü atamadıklarını göstermiştir. Yeterli sıvı almayan bu gençlere orucun 10. gününden itibaren günde 2.5 litre su içirilmesinin  ardından  yorgunluklarının ortadan kalktığı gösterilmiştir. 

Gözleme ve ayran süper ikili

Ramazanda dengeli öğünler için; tuzsuz zeytin, az yağlı peynir, kuru hurma ve ceviz ile daha sağlıklı iftariyelik ile oruç açılmalı. İftar sofrasında kalındığı sürece en az 4 su bardağı su içimine dikkate dilmelidir. Mutlaka çorba içilmeli. Tek başına ızgara et yerine sebzelerle beraber pişirilmiş vitamin değeri yüksek etli yemekler tercih edilebilir. Pilav yerine erişte veya bulgur, yüksek kalorili tatlılar yerine meyve komposto ya da     hoşaf sofralarının vazgeçilmezi olmalıdır. Ara öğünlerde tek başına kuru meyve yenmemeli. Bu kan şekerini arttırır ve susama duygusunu fazlalaştırır. Ara öğünde meyve ve süt en uygun olan besinler olup, badem, fındık veya ceviz 1 avuç kadar yenilebilir. Sahur mutlaka yapılmalı ve yumurta, bal, süt ve peynir veya peynirli gözleme ya da tost ayran gibi doyurucu etkiye sahip besinler seçilmelidir.