Ramazan’da Gaziantep

Eski bir Antep evinin avlusunda, taþ yapýya vuran günün ýþýltýlarýna kuþlar gökyüzünde cývýltýlarýyla eþlik ediyordu Gaziantep’te…

Bende nasibimi aldým Allah yürütmeli ki arkasýndan gidesin. Acý zerdali çekirdeðinden un yaparak ekmek elde edip cephedeki askerlerine yediren Þehit Kamillerin, Karayýlanlar'ýn, Þahin Beyler'in torunlarýnýn yaþadýðý þehirdeydim. 11 ay hiç desteksiz savaþmýþ, 24 bin nüfusunun 6.317 tanesini Antep savunmasýnda þehit vermiþ, þehitlerinin kefensiz yattýðý, tarihi Ýpekyolu’nun üzerindeki dünyanýn en eski yerleþim yerlerinden 13 medeniyete ev sahipliði yapmýþ Ensar þehri Gaziantep… Dünyada Türkiye, Türkiye’de Gaziantep üreten þehrin çalýþkan insanlarýyla dünya mirasýndaki dokuz kentten birisi, dünyada þehir adýyla anýlan ilk mutfak Gaziantep mutfaðý kültürel mirasýna sahip çýkan özünü yaptýðý iþe katan, kendine özgü þivesiyle “Antepliyik agam ben her derde ortaðam ben”, “Gelik, gidik, yiyip içiçik, garnýmýzý duyurucuk, anliyin mi…”

Zeugma müzesi, Yesemek Antik Kenti, Oyuncak Müzesi'nden Hamam Müzesi'ne, Mutfak Müzesi'nden Cam Müzesi'ne varana dek 24 tane müzesi var. Fuarlarýn þehri dünya makine halýsýnýn yüzde 70’ini üreten þehir… Bakýrcýlar çarþýsý, sedef kakma, bakýr sanatý, , kutlu kumasý, yemeni, abalarý, tarihi hanlarý hamamlarý, dünyanýn savaþ müzesi olan þehri, dünyada kadýnlar anýsýna yapýlmýþ olan þehit anýtý, Bey Mahallesi'nde eski taþ yapýlarýn olduðu eski Antep evleri ve Bey Mahallesi'nden Kaleye evlerinden tünelleri olan Türkiye’nin altýncý büyük þehri Gaziantep’e gitmek için her mevsim ve her zaman haklý bir sebep var.

Uðramadan, yemeden içmeden, tatmadan, konaklamadan dönmeyin.Gaziantep’te yemek yersin canýn tatlý çeker, tatlý yersin tekrar acýkýr yemek yersin ve böylece devam eder…

Misafir doymadan, ev sahibi o sofraya oturmaz Antep’te.

Ramazan'da Antep mutfaðý hem iftar hem de sahur için büyük lezzetler sunuyor.

Katmer, beyran veya ciðerle baþlayabilirsiniz. Nohut dürümü deneyebilirsiniz. Mevsimine göre sarýmsak kebabý, yenidünya kebabý, erik tavasý, patlýcan kebabý, soðan kebabý, þiveydiz, yuvalama, içli köfte, kuru dolma, ekþili köfte, mýcýrýk aþý...

Lahmacun, kapamalý firik pilavý, düðün yemeði, gabaklama, dorgama bulgur pilavýyla birlikte,   yuvalama, akþam simidi, halep kahkesi, simit katmeri, çubuk kahke gibi saymakla bitmiyor. Antep’in 265’Ý reçeteli olmak üzere 400’ün üstünde yemeði var. Baklava, yuvalama ve beyran’ý coðrafi iþaretli, her evde kebaptan tatlýdan anlayan biri mutlaka var, mideleri adeta laboratuvar gibidir. Yaðýndan, tuzuna çözer yemeði. Bir Gaziantepli'nin yaþam tarzý 20 saat yemek yer diðer 4 saatte ise ne yiyeceðini düþünür. Keyif için yemek yer, Antepli'nin hayali bir 5 kilo verebilsem…

Türkiye’nin kebapçýsý Halil Usta ‘da küþleme ve finalde yaðlý mutlaka yemelisiniz. Halil Usta, dürüstlüðüyle etini vicdan terazisinde tartan, lezzetiyle etin gerçek en halini en güzel haliyle damakta býrakan, sade mütevazi, çalýþkan, yardýmsever paylaþarak çoðalan þahsiyeti oðlu Ýbrahim Halil Kör, et aþkýyla Gaziantep sevdasýný harmanlayan Gaziantep’in geleceði, baþarýlarla dolu genç ismi.

Antep’te et olarak Antep Halliði ve Van Beyazý cinsi 1 yaþýný doldurmamýþ erkek koyun türü kullanýlýyor.

Yesemek Restoran'da babadan dedeye, deden toruna, Beyran geleneðini sürdüren Taner Olca, “Kuzunun kol ve gerdan kýsmýndan 10 saat kýsýk ateþte piþerek yumuþayan et kemiðinden ayrýlarak tiftikleyerek ince hale getirilir ve iç yaðý kullanýlarak pirinç ve kuzu eti, acý ve sarýmsak tercihi ile  antibiyotik etkisi yapan Beyran yemeði Antep’ te en çok tercih edilenlerden” diyor.

EN ESKÝ KIRAATHANE

Kuruluþu 1635 yýlý. IV.Murat’ýn Baðdat seferi sýrasýnda oturup kahve içtiði yer Gaziantep’in adeta simgesi haline gelmiþ. Yaþayan en eski müdavimi Antepli 68 yýllýk þehre küstülü Hezel Mamed …

Selim kardeþim “Tahmis, kahvenin dövüldüðü yer, meþhur Menengiç kahvemizde yaban fýstýðýnýn aþýlanmamýþ hali. Ramazan ayýnda bir baþkadýr Tahmis kahvesi” diyor.

Dünyanýn en eski baklavacýsý 1871 yýlýndan bugüne Elmacý pazarý Güllüoðlu Mahmut Güllü- Murat Güllü,” havuç dilimi, þöbiyet, bülbül sarma, kuru baklava geçmiþten bugüne kalite geleneðimizle baklavamýzý yaþatýyoruz” diyor.

Gaziantep’in yeþil altýný Antep fýstýðý yemeklik aðaç altý, tatlýlýk kuþ boku olarak biliniyor. Unesco Gastronomi þehri Gaziantep’in  adeta lezzet ordularý var genç kuþak vizyon sahibi, çalýþkan üretken gençleri var, istikrarla sürdürülebilir geçmiþten geleceðe bu deðerlerin yaþatýlmasý, desteklenmesi çok önemli.  Gaziantep’te mutlaka konaklama tercihinizde küçük butik bir otel tercih edin derim. Ben 150 yýllýk bir konak, bir babanýn trafik kazasýnda kaybettiði kýzýna duyduðu onulmaz aþkýn çiçeði burnunda 2 ay önce açýlmýþ taþ evi Melek Lara Butik otelde kaldým kendi evimdeydim. Gösteriþsiz, sade, her þey doðaldý… Gaziantep notlarýnda daha yazýlacak paylaþýlacak çok þeyim vardý birde tam tamýna Gaziantepli canýyla kanýyla herkesin mangal yüreklisi Battal Yýldýrým…

Bereketin ve Rahmetin ayý Ramazan ülkemize ve tüm Ýslam coðrafyasýnda hayýrlara vesile olsun, Hoþ geldin ya Ramazan…

KÜNEFENÝN EN ÇILGINI CUMBA

11. ay günlerden Çarþambaydý 14 yaþýnda ayaðýnda yýrtýk bir terlik, yýrtýk bir pantolon annesinin diktiði çünkü baþka giyecek bir þeyi yoktu, imkaný da yoktu. Ayný saat içerisinde 5-6 kiþinin Ýmam Çaðdaþ’ý sormasý onu tetikledi. “Bende bir gün bu memleketin bir Ýmam Çaðdaþ’ý olacaðým, onu geçeceðim” diye söz verdi. Tek hayali tek arzusu bu oldu 23 yaþýnda 2 masalý bir dükkaný vardý, 2012 yýlýnýn Mart ayýnda ortaðý Ýmam Ali Daðdelen ile Cumba Künefe’yi açtý. Açarken yine tek bir sözü vardý “Gaziantep’ten dünyaya lezzet köprüsü kuracaðýz.” Þuan ki iþyeri 55 masalý , Ýstanbul ve Ortadoðu’nun her yerinden inanýlmaz iþ teklifleri alan, günlük en az 2 bin kiþinin ziyaret ettiði hasýrýndan, ezme özeli fýstýk zadesine, 32 çeþit künefeyi kendi vizyonu ve düþüncesiyle bu uðurda hayatýný ortaya koyan Coþkun Yaycý, gerçekten yazýlmayý hakkediyor. Yazamadýklarýmda bende saklý.