Ramazan’da iþtahsýzlýða dikkat

Uzun süren açlýk, ardýndan birden yemek yemek Ramazan’da iþtahsýzlýk sorununa yol açýyor. Ýþtahsýzlýk tedavi edilmezse vücutta besin yetersizliðine baðlý kalýcý hasarlar meydana getiriyor.

Bireylerin iþtah düzeyleri yeme davranýþlarýný, saðlýklarýný, beslenme düzenini ve besin seçimini doðrudan etkiler. Ýþtahýn fazla olmasý durumuyla çok sýk karþýlaþýlsa da iþtahsýzlýkla baþý belada olanlar da var. Uzun süren açlýðýn ardýndan birden yemek yeme durumuyla birlikte iþtahsýzlýðýn ortaya çýkmasý ramazanda bireylerin karþýlaþtýðý problemlerden bir tanesidir. Ýþtahýn hiç olmamasý da, iþtahýn fazla olmasý da problem teþkil eder. Ýþtahsýzlýk yeterli enerji ve besin öðelerinin vücuda alýnamamasý demektir. Bunun sonucunda ise baðýþýklýk sistemi, sinir sistemi, halsizlik, yorgunluk, cilt ve deri problemleri, sindirim problemleri gibi birçok sorunla karþý karþýya kalýnýr. Ýþtah bilinçdýþý bir yanýt ve öðrenilebilir davranýþlardan oluþur. Beyinde 2 merkez tarafýndan kontrol edilir. Bu merkezlerden birincisi açlýk hissi tatmin olana kadar açlýða neden olan hormonlarýn salgýlanmasýný uyaran hipotalamus, ikincisi ise zihin ve duygusal fonksiyonlarýn merkezi korteks.

Ciddi hastalýklarýn habercisi

Grip, karýn aðrýsý ve stres gibi durumlar geçici iþtahsýzlýða neden olurken, depresyon, anemi, böbrek hastalýklarý ve kanser gibi durumlar kalýcý iþtah kaybýna neden olur. C, B1, B2 ve biotin vitaminlerinin, çinko mineralinin eksikliðinden dolayý oluþan besin yetersizliðine baðlý iþtah kayýplarý da oluþabilir.

ÝÞTAH KAYBINI ÖNLEMENÝN YOLLARI

-Yemeklerinizde ve salatalarýnýzda saðlýklý yað asitlerini içeren avokado, fýndýk ve zeytinyaðýný kullanýn.

-Çinko ve B vitaminlerinden zengin yaðsýz et, deniz ürünleri, fýndýk, badem gibi besinlerin tüketimine özen gösterin.

-Kýsa süreli egzersizler yapmaya çalýþýn. Yemeklerden önce yapýlan kýsa yürüyüþler iþtahýnýzý açmaya yardýmcý olacaktýr.

-C vitamininden zengin taze meyve ve sebzeler tüketmeye özen gösterin. Tatlarý ve renkleri iþtahýnýzý açacaktýr.

-Ana öðünlerinize ek olarak mutlaka ara öðünler ekleyin. Açlýk hissi hissettiðiniz an hemen çýkarýp tüketebileceðiniz küçük saðlýklý atýþtýrmalýklar hazýrlayýn.

-Yemeklerinize ve salatalarýnýza bol limon sýkýn. Ekþi, salgýsýný artýrarak iþtah merkezini uyarýr.

-Yemeklere güzel kokular ve farklý tatlar vermesi açýsýndan tarçýn vb. baharatlar ekleyin.

-Yemek yiyeceðiniz mekânýn atmosferini iyi ayarlayýn. Mümkün olduðunca yemek kokusundan uzak, ferah ve aydýnlatmanýn düzgün olmasýna özen gösterin.