Ramazanda kilo alımını önleyin

Çoğu kişi Ramazanda kilo almaktan şikayetçi. Oysa iftar ve sahur arasındaki süreçte dengeli ve sağlıklı yemek seçimleri yapılsa, sıvı ihtiyacı karşılansa böyle bir sorun yaşanmayacak.

Ramazan ayında kilomuzu kontrol etmek için besin seçimlerine dikkat ederiz ancak gizli kilo aldırıcılar olan kalorili sıvı tüketimini ise gözardı ederiz. Çünkü yemeklerin yanında karın doyurmadığını bilmemize rağmen lezzet veren bu içecekleri soframızdan eksik etmeyiz.

Asitli içecekleri içmeyin

Masum zannedilerek fazlaca tüketilen şekerli, asitli içecekler ve aromalı kahveler yediklerinize dikkat etseniz bile size kilo aldırmanıza neden olabileceği uyarısını yapmak istiyorum. Oruç açarken yemeğinizin yanında 2 kutu içeceğiniz şekerli asitli içecekten ortalama 400 kalori, iftar sonrasında keyif yapayım diye tam yağlı süt ve bolca kremadan yapılmış aromalı kahveniz ise size fazladan 500 kalori almanıza neden olabilir. Ve her hafta en az yarım kilo almanızı sağlar. Ramazan’da yüksek şeker içeren bu içeceklerin kilo alımında büyük rol oynadığı araştırmalarda da sıkça belirtiliyor. Bazı araştırmalar günde sadece 1 kutu meşrubat tüketmenin bile, kişinin tip 2 diyabete olan yatkınlığını yüzde 22 arttırdığını göstermiştir.

Çorbasız iftar olmaz

Sıcak günlerde tutulacak oruç döneminde asitli içecekler anti diüretik etkilerinden dolayı vücuttan daha fazla sıvı kaybına neden olur.  Vücudun susuzluğunu gidermek için tercih edilmesi gereken en sağlıklı içecek ve yiyecek; su, açık çay, ayran, süt ve çorbalardır. Oruç açımından sahura kadar en az 2 litre su içilmesine dikkat edilmeli, yemek sonrasında açık limonlu çay tüketilmeli ve iftarda - sahurda kesinlikle çorbasız öğüne başlanılmamalıdır. Çorba ramazan boyunca gün içinde sıvı desteğine yardımcı olabilecek en sağlıklı yiyecektir. Paket çorbalar da Ramazan’da yeterli ve dengeli beslenmemiz için kolaylık sağlar.

Sahura kadar buzlu çay

Serinlemek için evde yapılabilecek buzlu yeşil çay tarifimi sizlere vermek istiyorum. 1 su bardağı sıcak suya 1-2 poşet veya 1 tatlı kaşığı yeşil çay yaprağını 5 dakika demleyin. Çayı bir sürahi içine boşaltın. Ayrı bir yerde yarım demet taze naneyi katı meyve sıkacağından geçirin ve suyunu da sürahiye katın. Üzerine soğuk su ve içine bol buz ekleyin. Sürahiye 4 limon dilimi koyun. Susuzluğunuzu ramazanda giderebilecek, yeşil açyın yağlanmayı önleyici etkisinden yararlanarak metabolizmayı canlandırıp, limonun zengin C vitamini içeriğinden faydalanmış olacaksınız.