Ramazanda reflüye son

Yemek düzeni ve yaþam tarzýnýn deðiþtiði ramazanda reflü sorunu sýkça yaþanýyor. Bu süreçte bazý besinleri listenizden çýkararak problemi kolayca aþabilirsiniz.

Saðlýksýz ve dengesiz beslenmeyle birlikte ortaya çýkan ve mide, yemek borusu gibi sindirim sisteminin önemli organlarýný olumsuz yönde etkileyen bir hastalýktýr reflü. Reflü en basit þekilde mide içeriðinin yemek borusuna hatta aðza kadar gelmesi olarak tanýmlanabilir. Yemek borusuyla mide arasýnda kapakçýðýn midede basýnç deðiþikliklerine baðlý olarak iþlevsiz hale gelmesi reflünün en önemli nedenlerinden biridir. Ramazanda deðiþen beslenme düzeni ile birlikte reflüsü olan bireylerin þikayetleri de artmaktadýr. Ýftarda bir anda hýzlý ve aþýrý besin tüketimi ve sahurda hemen yedikten sonra yatmak reflü, mide yanmasý ve mide bulantýsýný tetikleyebilir. Ýftar ya da sahurda yaðlý yiyeceklerin tüketilmesi ve yemek tüketiminin ardýndan dinlenme amaçlý hemen yatýlmasý, ayrýca iftar ve sahur arasýnda aþýrý kahve ve çay tüketilmesi reflü riskini iyice artýrýr.

Salatadaki soðaný azaltýn

- Ýftarda küçük porsiyonlarda sýk sýk yemek tüketilmelidir.

- Ýftara 1 bardak su ve çorbayla baþlamak aþýrý ve hýzlý besin tüketiminden uzak durmak adýna atýlacak ilk adýmdýr.

-  Sahur ve iftardan sonra en az 30 dakika yatar pozisyonuna geçilmelidir.

- Ýftardan sonra tatlý seçimleri, hafif sütlü tatlýlar veya meyve kompostolarýndan yana yapýlmalýdýr.

- Yemeklerin yanýnda gazlý, asitli içecekler yerine ayran limonata, meyve sularý gibi mideyi yormayacak besinler seçilmelidir.

- Aþýrý çikolata, çið soðan, sarýmsak ve ketçap gibi reflü ataklarýný provoke eden besinlerden uzak durulmalýdýr.

- Haftada en az 1-2 kere iftarda kuru baklagil yemekleri yiyin.

- Sahurda ekmeðe alternatif olarak müsli, yulaf ezmesi gibi kah-valtý gevreklerini tercih edin.

- Meyve ve sebzeleri kabuklarýyla tüketin.

- Çorbalarýnýza yulaf ve buðday kepeði ekleyin.

- Sahur ve iftar menülerinizden sebze ve meyveyi eksik etmeyin.