Ramazan’da sýcaklar kavuracak

Üþenmedim, Ramazan ayý boyunca sýcaklýk nasýl olacak diye uzun süreli hava tahmini yaptým. Maalesef güneþ yakacak! Yediklerinize çok dikkat edin!

Ramazan’da oruç tutmanýn zorluðu ve kolaylýðýný, süre ve hava belirler. Sürenin uzun olduðu ortada, peki ya hava? Hava durumu beslenmeyi, saðlýðý ve dayanýklýlýðý birebir etkilediðinden hava sýcaklýðýndaki ufak bir deðiþim bile bu ay bizim için daha önemli hale geliyor. Ben de üþenmedim ve uzun süreli hava tahmini yaptým Türkiye için.

YAÐIÞ BEKLENMÝYOR

Pek çok kiþinin bu duruma üzüleceðini biliyorum ama bizi bunaltan aþýrý sýcaklar önümüzdeki günlerde de maalesef devam edecek. Yaz baþýndan beri ortalamanýn üzerinde seyreden hava sýcaklýðý, Ramazan ayý boyunca da yüksek. Karadeniz ve Doðu Anadolu’da sýcaklýk 30 derecenin 2-3 derece altýnda. Akdeniz, Ege ve Güneydoðu Anadolu’da sýcaklýk 40 derecenin 3-4 derece üzerinde, Marmara ve Ýç Anadolu’da ise sýcaklýk 30 derecenin1-2 derece üzerinde olacak. Sýcaklýk tüm yurtta aðustosun ortasýna kadar ortalamalarýn yaklaþýk 4-5 derece üzerinde seyredecek. Sadece Karadeniz’de iki ya da üç kez kýsa süreli saðanak yaðýþ bekleniyor, diðer bölgeler için yaðýþlý sistem öngörüsü yapmak biraz zor görünüyor þimdiden.

HAFÝF GIDALAR TÜKETÝN

Yazýn gündüzler zaten uzun, üstüne aþýrý sýcak ve bunaltýcý hava da eklenince oruç tutmanýn daha zor olacaðý kesin. Aþýrý sýcaklarda fazla yemek yenmez, daha hafif gýdalar tüketilir. Ayrýca daha çok terlediðimizden sývý kaybederiz ve haliyle sývý ihtiyacýmýz artar. Bu mevsimde oruç tutmanýn en zor yaný susuzluða dayanmak. O yüzden bizi susatacak tüm gýdalardan Ramazan’da kaçýnmak gerek. Sahur ve iftarda tükettiðimiz yiyeceklere, sýcak havada daha fazla özen göstermeliyiz. Çünkü bu dönemde sývý, tuz ve vitamin dengesini çok iyi ayarlamak gerekiyor. Vücutta sývý eksikliði; halsizlik, çarpýntý, kas kramplarý, ateþ yükselmesi gibi belirtilere neden olabilirken daha ileri boyutlarda sývý kaybýna maruz kalýnca tansiyon düþmesi ve bayýlma gibi daha kötü sonuçlar doðurabilir. Psikolojide de ani deðiþiklikler olabilir bu dönemde.

Öncelikle bol sývý tüketmek önemli. Ýftar ve sahurlarda yiyeceklerimizi daha sulu çeþitlerden tercih etmeliyiz. Ýftar ve sahur arasýnda da bol sývý tüketmeliyiz. Aþýrý yaðlý, et aðýrlýklý besinlerden bu dönem biraz uzak kalmalýyýz, sebze yemeliyiz. Uzun süre açlýk sonrasýnda iftarda, aniden aþýrý yemek yemek de bünyenizi zorlayabilir. Ufak atýþtýrmalýklarla baþlayýp ilerleyen saatlerde yemeðe devam etmek daha saðlýklý.

YÜZÜNÜZÜ SIK SIK YIKAYIN

En çok da güneþ altýnda bulunanlar risk altýnda. Çok önemli bir iþiniz olmadýkça dýþarýya güneþin dik olduðu saatlerde çýkmayýn. Ýþlerinizi gündüz 11.00’den önce ya da 16.00’dan sonraki saatlere almaya çalýþýn. Öðle saatlerinde dýþarý çýkmak zorunda olanlar mutlaka açýk renkli, ince, pamuklu kýyafetleri tercih etmeli, þapka ve güneþ gözlüðü kullanmalý; güneþ koruyucu kremler sürmeli, yüz sýk sýk  soðuk suyla yýkamalý ve vücuduna soðuk pres uygulamalý.

Bu önlemleri almazsanýz uzun ve sýcak yaz günlerinde iftara kadar geçen zamaný daha uzun hisseder, kendinizi saatin tüm tik-taklarýný sayarken bulursunuz.