Ramazan'da yapılan beslenme hataları

Oruç, değişen öğün saatlerine vücudu adapte ederseniz sağlıklıdır. Bu süreçte beslenme hatalarına düşmezseniz hem ruhen hem de bedenen yenilenirsiniz.

Oruç tutanların birçoğunun yanlış beslenme algıları benimsendiğini görüyorum. Tok kalmak adına yapılan bu hatalar ileride ciddi sağlık problemlerine neden olabiliyor. Sanılanın aksine vücudun ihtiyaç duyduğu protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineral oranları Ramazan’da değişmiyor. Beslenme tarzınızı ve besin seçiminizi değiştirmek zorunda değilsiniz. Öncelikle bu algıdan kurtulmak lazım. Gelin sıkça yapılan beslenme hatalarına beraberce göz atalım ve Ramazanı nasıl maksimum faydayla sürdürebileceğimizi görelim.

-Tek bir öğün yiyerek orucu geçirmek: Tek bir öğün beslenmek vücuda zarar verebilir. Yapılan birçok araştırma Ramazan’da düzenli beslenen yetişkinlerin kilo almadığını gösteriyor.

-Sahura kalkmamak: Sahuru yapıp hemen yatacak olanlara hafif şeyler yemesini öneriyorum. Peynir, zeytin,  1 tatlı kaşığı bal, tam tahıllı ekmek veya az yağlı süt ile tüketilecek yulaflı kahvaltı gevrekleri iyi alternatiflerdendir. Sebzeli veya kurubaklagilli çorbalar da sizi tok tutabilecek seçimlerdir.

-Kan şekerini hızlı yükselten besinler tercih etmek: Beyaz ekmek ve pirinç pilavı gibi glisemik indeksi fazla olan yiyecekler kan şekerinde ani iniş-çıkışlara neden olur ve bu uzun süren açlık periyotlarında istenmeyen bir durumdur. 

-Yeterince su içmemek: İftar ve sahur arasında 2-2.5 lt su tüketmek gereklidir. 

-Şekerli veya gazlı içecekler tüketmek: Mide krampları, mide yanması gibi rahatsızlıklarına neden olabileceği gibi kilo alımını kolaylaştırdığı bildirilmiştir.

-Hızlı bir şekilde iftar yapmak: Yapılan araştırmalar beynin doyma emrini yemek yedikten 15-20 dk sonra verdiğini bildirmiştir. Bu nedenle iftarı yavaş yavaş yapmak hem mideye iyi gelecek hem de tokluğu hissetmek için iyi olacaktır.

-Çorbasız iftara başlamak: Orucu açarken mutlaka çorba içilmelidir. Çorba uzun açlık sonrasında mideyi rahatlatacağı gibi, farklı besinleri bir arada yiyebileceğiniz kalorisi düşük ve tok tutucu bir seçim olması iftarda aşırı kalori alımından sizi kurtaracak güzel bir seçimdir.