Ramazan’da yudum yudum saðlýk

ORUÇ  tutarken besin ve sývý alýmýndaki azalma nedeniyle enerji depolarýndaki tükenmeye baðlý olarak metabolizma yavaþlar. Bunun yanýnda, vücut su miktarýndaki azalma özellikle ramazanýn ilk haftasýnda önemli bir sorun haline gelebilmektedir. Bu nedenlerle sývý alýmýnýn artýrýlmasý ve enerji alýmýnýn dengelenmesi önem taþýmaktadýr.

- Çay: Çay, az miktarda flor minerali, çoðunlukla flavonoid ve antioksidan içerir. Düzenli çay tüketimi, kalp krizi geçirme riskini azaltabildiði gibi, baðýþýklýðý güçlendirebilir, kemik yoðunluðunu arttýrýr. Önerimiz günde toplam en az 3, en fazla 6 çay fincaný yeþil, siyah ve bitkisel çay tüketilmesidir.

- Kahve: Kahve doðru tüketildiðinde saðlýk için son derece yararlýdýr. Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, kahvenin filtre edilip edilmediðidir. Filtre edilmiþ veya edilmemiþ kahve tüketiminin kan homosistein düzeyi ile kan basýncýný da yükselttiði bilinerek, sýnýrlý miktarda tüketimini önermekteyiz. Önerimiz Türk kahvesi, espresso ve filtre kahvenin günde 2 fincaný geçmemesi. 

- Su:  Su ile vücudumuza kalsiyum, magnezyum ve flor saðlanýr. Aþýrý su tüketimi böbreklerde fonksiyon bozukluðuna neden olurken, yetersiz tüketimi ise, fiziksel kapasitede azalma, vücut ýsýsýnda düzensizlik, dikkatte azalma ve kalp damar fonksiyonlarýnda yetersizlik gibi sonuçlar doðurabilir. Uzun vadede yetersiz su tüketimi böbrek taþlarý ve safra kesesi kanserlerine neden olabilir. Günde 10 bardak su içimi yeterlidir. Ancak vücut yað yakýmý için kadýnlarýn 11, erkeklerin 15 su bardaðý su içmesi önerilir.