Ramazan’da iftar sonrasý yenebilecek tatlýlar arasýnda en iyisi çikolatadýr. Oruç tutarken hem saðlýk sorunlarýndan uzak durmanýzý saðlar hem de hamurlu ve kýzarmýþ tatlýlar gibi þiþmanlamaya yol açmaz.
Oruç tutarken aþýrý þekerli, hamurlu ve kýzarmýþ tatlýlarýn hem þiþmanlamaya meyil saðlamasý hem de mideden karaciðere kadar zararlarý nedeniyle tüketmemenizi önermiþtim. Peki hangi tatlý ile uzun süren açlýkla oluþan tatlý isteðini bastýrmalýyýz? En saðlýklý seçim ne olmalý? Sorusuna çikolata diyeceðim. Neden mi? Çikolata üzerine gündemde olan araþtýrmalar saðlýða olumlu katkýlarýný rapor ediyor. Bu araþtýrmalarýn çoðu çikolatanýn kalp üzerinde iyileþtirici etki yarattýðýnýn altýný çiziyor. Ramazan boyunca kalp sorunlarýnýn sýk karþýmýza çýktýðý düþünüldüðünde çikolata tatlý bir laternatif olarak deðerlendirmemiz gereken nefis bir tat diyebilirim.
Kakao taneleri kalbi de koruyor
Çikolatanýn bir numaralý malzemesi kakaodur. Yapýlan incelemeler sonucu, kakaonun kalp hastalýðý riskini azalttýðý görülmüþtür. Kakao tanelerinin içinde bulunan flavonoid adli maddeler antioksidan etkisi gösterip, kalp hastalýklarýna yol açabilecek molekülleri vücuttan elimine eder. Flavonoidler ayni zamanda kan basýncýný azaltýr ve damar týkanýklýðýný önler.
Kötü kolesterolü düþürüyor
Ayrýca, bitter çikolatanýn kötü kolesterol seviyelerini neredeyse %10 düþürdüðü görülmüþtür. Bitter çikolatada, sütlü çikolata veya beyaz çikolataya göre çok daha fazla flavonoid vardýr. Flavaniodlerin, Almanlarýn yaptýðý bir araþtýrma sonucu, güneþ ýþýðýný emip derinin kurumasýný engellediði söyleniyor. Ayni zamanda bitter çikolatanýn diyabet hastalýðýna, felç ve kalp krizi riskine karþý koruduðuna dair bulgular da vardýr.
Haftada 2 kere bitter yenebilir
Ýftardan sonra haftada 2 kere ara öðünde 30-40 gram olacak þekilde çikolata yemenizi öneririm. Ancak çikolata çeþidi olarak bitter çikolata olmasýna özen gösterin. Çikolata, vücutta endorfin adli mutluluk veren kimyasallarýn beyinde üretilmesini ve salgýlanmasýný tetikler. Oruç döneminde günlük yaþanýlan stresin uzaklaþtýrýlmasý için de çok yararlý bir seçimdir. Ayrýca çikolatanýn içinde anti-depresan etkisi yaratan, (mutluluk veren) vücutta salgýlanan serotonin adli bir kimyasal da bulunduðunu söylemeliyim. O nedenle oruç döneminde yenilecek çikolata miktarýný 30-40 gramdan fazla olmamasýna özellikle dikkat etmenizi tavsiye ederim.