Ýftar ve sahur arasýndaki zaman diliminde saðlýklý besinleri tercih ederek, hipertansiyon, peptik ülser, karaciðer, kalp ve pankreastan kaynaklanan saðlýk sorunlarýna karþý önlem alabilirsiniz.
Beslenme ile saðlýk iliþkisini en iyi anlayacak dönem Ramazan. Bu süreçte yanlýþ beslenmeden dolayý hipertansiyon, peptik ülser, karaciðer ve pankreas rahatsýzlýklarý gibi birçok saðlýk sorunlarý ortaya çýkabiliyor. Kalp rahatsýzlýklarýnýn görülme sýklýðý ise bu saðlýk sorunlarýnýn en baþýnda geliyor. Ýftar ve sahur arasýnda kalan dilimde saðlýklý besinlerin tercih edilmesi bu sorunlarý ortadan kaldýracak veya en aza indirgeyecek.
Antioksidan desteði
Araþtýrmalara göre antioksidan içeriði yüksek besinleri bu özel ayda tercih etmek, kalp-damar hastalýklarý görülme riskini azaltýyor. Antioksidanlar, hücrelerde ve dokularda hasara yol açan serbest radikallerle savaþýr. Böylece hücrelerin yaþlanmasýný ve tahrip olmasýný önler. Ramazanda gün içinde tok tutacaðý düþüncesiyle sahurda çok fazla hamur iþi, yaðlý ve þekerli besinler tüketmek yanlýþ. Çünkü hem kýsa sürede kilo aldýrýr hem de kalp rahatsýzlýklarýna davetiye çýkarýr. Ýftar ve sahurda antioksidan içeriði yüksek besinleri tercih etmenizi öneriyorum.
Ýftarda yeþil çay sahurda süt
- Karotenoidler: Damar týkanmalarýný önledyen karotenoidler domates, karpuz, havuç, kayýsý, brokoli, bezelye, ýspanakta var.
- E vitamini: Yeþil yapraklý sebzeler, kuru yemiþler, tahýllýlar, esmer pirinç ve bulgurda bulunur.
- C vitamini: C vitamini, kalp hastalýklarý oluþumu veya ilerlemesini önler. Taze sebze ve meyveler iyi birer C vitamini kaynaðýdýr.
- B vitamini: B vitaminlerinden folik asit, kalbi korur. Et, süt, yumurta ve yeþil sebzelerde var.
- Selenyum: Eksikliðinde, kalp yetersizliði ve kalp kasý bozukluklarý görülmektedir. Deniz ürünleri, et ve tahýllar tüketin.
- Flavonoidler: Damar sertliðini önler kan akýþýný hýzlandýrýr. Yeþil çayda, siyah çaydan daha fazla flavonoid bulunur.