Rating toplantısında ne konuşuldu?

Geçen haftaki yazım üzerine birkaç haber merkezi yöneticisi ve gazeteci arkadaşlar aradı. Arkadaşlar öncelikle “rating” meselesinde aldığım bir duyum mu var yoksa kendi görüşüm mü onu merak ettiler. Ardından haklı bir endişeyi dile getirdiler: “Rating yarışı biterse patronlar haber merkezlerini kapatabilir. Bu da yüzlerce televizyon habercisinin işsiz kalması anlamına gelir”

Belirteyim hemen; Başbakan Binali Yıldırım’ın bu konudaki görüşünü artık biliyoruz. Sayın Yıldırım, “haber bültenleri böyle gitmez” demiş. “Rating yarışı hem kaliteyi düşürüyor hem de haberin içinin boşalmasına neden oluyor” diye de kaygısını dile getirmiş. Ama peşin söyleyeyim bu bir dayatma değil bir temenni.

RTÜK Başkanı İlhan Yerlikaya da Başbakan’la aynı görüşte. O da rating yarışı nedeni ile ana haber bültenlerinin bülten olmaktan çıktığını düşünüyor. Geçtiğimiz Cuma medya temsilcileri ile görüşen Yerlikaya, fikrini açık açık söylemiş: haberler senaryolaştırılarak veriliyor. Sürekli 3. Sayfa haberlerinin tercih edildiği bültenler seyircide travmaya neden oluyor.

RTÜK Başkanı Yerlikaya’nın görüşü bu. Ve rating yarışının sona erdirilmesi için çözüm yolu bulunabilir mi onun üzerinde kafa yorulması gerektiğini düşünüyor.

Bu kritik toplantıya katılan medya yöneticileri ratinglerin kalmasından yana tavır göstermişler. Ama en azından bazı haberlerin veriliş şekli ile ilgili ortak bir aklın devreye girmesi söz konusu olabilir.

Yeri gelmişken ben de görüşümü söyleyeyim. Haber bültenlerinin rating ölçümlerinden çıkarılması kesinlikle çözüm değil. Çözüm olmadığı gibi zaten standartları düşük olan habercilikte dibi buluruz.

Gönül ister ki hiç bu tip uyarılara ve ‘dürtme’lere gerek kalmadan haberciler “nereye gidiyoruz?” sorusunu aralarında tartışabilsinler. Aynı görüntüyü çevirip çevirip vermenin ve ‘KURGU’ yapmanın gazetecilik olmadığı gerçeği ile yüzleşsinler.

‘Rating’ faktörü haberin standartlarını yükseltmek için çok iyi kullanılabilir. Çünkü iyi içerik demek, donanımlı muhabir, donanımlı kameraman, donanımlı editör demek…

Whattsup ve güvenlik kamerası görüntülerinin işgalindeki haber bültenleri gerçekten Türkiye’ye yakışmıyor. Ratingler kalkmasın tamam ama bu pespayeliği de el birliği ortadan kaldıralım.