Reform iradesi nereden mi çýktý?

CHP Genel Baþkaný Kemal Kýlýçdaroðlu reform söylemlerine tepki göstererek þöyle demiþ:

“18 yýldýr iktidardasýnýz, hala adaletten, hukuktan, reformdan söz ediyorsunuz. Ýnsaný yüzü biraz kýzarýr.”

Bu ifadelere bakýlýrsa 18’inci yýlýnda olan bir iktidarýn reform yapmamasý, reform yapmaktan hayâ etmesi gerekiyor. Oysa AK Parti her döneminde büyük reformlar yaptý, bundan da hiç gocunmadý.

Türkiye’nin onlarca yýldýr biriken ihtiyaçlarý yanýnda yeni ortaya çýkan ihtiyaçlar ve dünyada yaþanan deðiþimin önümüze koyduðu ihtiyaçlar reform yapmayý gerektiriyordu. Reform yapmak deðil yapmamak bir sorundu. Bu yüzden AK Parti reformcu bir hareket olarak iktidara geldi, her iktidar dönemine büyük reform vaatleriyle baþladý ve deðiþim dinamiklerini hiç ýskalamadý.

Deðiþmemek, deðiþimden korkmak, zamanýn gereklerini yapmamak, reformdan rahatsýzlýk duymak ancak Kýlýçdaroðlu’nun CHP’sine yakýþýr.

CHP, AK Parti’nin 18’inci yýlýnda reform yapmasýný eleþtiriyor oysa AK Parti 18’inci yýlýnda reform yapmaktan çekinse ve bunu eleþtirse bir anlamý olurdu.

Reform denilen þey bir günde yapýlýp bitmez, her yeni gün yeni reformlara konu olur.

AK Parti birçok uyum paketini hayata geçirdi her paket bir öncekini tamamladý.

AK Parti birçok demokrasi paketini hayata geçirdi, her paket demokrasimizi daha ileriye taþýdý.

AK Parti birçok anayasa paketini hayata geçirdi, her paket hukuk sistemimizin bir sorununu giderdi.

Bir çiçekle bahar gelmediði gibi bir paketle de tüm meseleler çözülmez. Bu yüzden demokrasi-hukuk-ekonomi baðlamýnda sürekli reform iradesini canlý tutmak gerekir.

CHP, yapýlanlarý eksik bularak eleþtirse bir yere kadar anlaþýlabilir ama bir reformun yapýlmasýný eleþtirmek, hele bunu ’18 yýldýr iktidardasýnýz, reformdan söz ediyorsunuz’ diyerek yapmak akýl alýr bir iþ deðildir.

Cumhurbaþkanýmýz Erdoðan ‘yeni dönem’den bahsediyor. Bu söylem, özellikle küresel salgýn, siyasi ve askeri çalkantýlar olan bir dünyada yeni dönem yaþanacaðýný anlatýyor. Deðiþen dünyaya uyum saðlamak, yeni þartlara, yeni risk ve tehditlere, yeni fýrsat ve durumlara hazýrlýklý olmaktan geçiyor. Reformcu bir anlayýþla deðiþimin dinamiklerini yönetemezseniz ülkenizi yeni dönemde zayýf býrakýrsýnýz.

Kýlýçdaroðlu’nun 18 yýllýk iktidarýn reform yapmasýný eleþtirmesi abesle iþtigaldir.

Eðer CHP “aklýnýz baþýnýza yeni mi geldi, niye durduk yere reform demeye baþladýnýz” gibi bir eleþtirisi varsa bu da baþka bir saçmalýk olur.

Çünkü reform baðlamýnda bahsedilen Yargý Reformu Stratejisi ve Ýnsan Haklarý Eylem Planý bugün gündeme getirilen konular deðildir.

Cumhurbaþkanýmýz Erdoðan 30 Mayýs 2019’da Yargý Reformu Stratejisi tanýtým toplantýsýnda strateji belgesini bütün dünyaya duyurdu. Bu çerçevede bazý adýmlar hayata geçirildi ve planlandýðý gibi yeni paketler hayata geçirilmeye çalýþýlýyor.

Erdoðan o günkü konuþmasýnda “Hayatýn bizatihi kendisinin kesintisiz bir deðiþim süreci olduðu gerçeði bize, bu alanlardaki reformlarý da sürekli devam ettirmemiz gerektiðine iþaret ediyor” ifadesiyle adeta Kýlýçdaroðlu’nun müstakbel itirazlarýna cevap veriyordu.

9 amaç baþlýðý altýnda 63 hedef ve 256 faaliyeti kapsayan Yargý Reformu Strateji Belgesi bir buçuk yýl önce deklare edildi ve geçen sürede bazý maddeleri yasalaþtýrýldý.

Sözün özü akþamdan sabaha karar verilen bir reformdan, birden bire ortaya çýkan bir reform iradesinden bahsetmiyoruz. 18 yýldýr var olan reform süreci yeni adýmlarla devam ettiriliyor.