Rehavet gitti siyaset canlandý

MHP Genel Baþkaný Devlet Bahçeli erken seçim için tarih verdi. 26 Aðustos 2018.. Bu konuda Devlet Bey’in siyasi reflekslerine güvenir kamuoyu. Kolay kolay ters tepeceðini düþündüðü takvim açýklamalarýna girmez. Daha doðrusu bir takvim açýklýyorsa hesabýný yapmýþ olduðu varsayýlýr.. 3 Kasým 2002 seçimleri için de tarihi Bahçeli açýklamýþtý, 7 Haziran 2015 seçim günü akþamý da yeniden sandýða gitmek gerektiðini, uzatmanýn gereði olmadýðýný Bahçeli söylemiþti.. Dolayýsýyla bugün yapýlacak olan Erdoðan-Bahçeli görüþmesinde, Cumhurbaþkaný’nýn; “Neden bizimle istiþare etmeden tarih açýkladýnýz?..” türü bir politik rest çekeceðini zannetmiyorum.. Bilakis bugün akþam saatlerinde daha ete kemiðe bürünmüþ bir tablo ile sürecin baþlayabileceðini düþünenlerdenim.. Zaten CHP baþýndan beri ‘hadi yapalým þunu’ diyordu, Ýyi Parti, “hazýrýz” mesajý verdi, Erdoðan yarýn seçim olacakmýþ gibi bütün teþkilatlarý diri tutuyor, günde bazen üç bazen dört yerde milletle buluþuyor.. MHP de istikametini haftalar önce parti grubunda ilan etti zaten.. AK Parti büyük kongresinin öne çekilmesi dýþýnda senelerce beklemeyi gerektiren bir þey olmadýðýný düþünüyor herkes. Bu kadar beklenti yükseldikten sonra; “Erken seçim yok, seçimler vaktinde yapýlacak..” türü bir açýklama sahiden sürpriz olur.. Olmaz mý, elbette olur ama sürpriz olur.. 

 

CHP’nin anayasa deðiþikliðine destek vermesi gerekiyor

Bahçeli açýklamasýný yapar yapmaz, CHP cephesinden “..hodri meydan..” çýkýþý geldiðine göre bir anayasa deðiþikliði konusunda ana muhalefetin arýza çýkarmayacaðý anlaþýlýyor.. Zira kýsaca ‘ittifak yasasý’ diye bildiðimiz seçim kanunu deðiþikliði, 13 Mart 2018’de yasalaþtý. Yürürlüðe girmesi için 14 Mart 2019’u görmemiz lazým. Ama CHP, ‘tamam’ derse, anayasa deðiþikliði yapýlýr beþ dakikada sorun çözülür.. Çözülür çözülmesine de sanýyorum CHP bunu karþýlýksýz yapmaz. Muhtemelen, bir kiþinin hem cumhurbaþkaný adayý hem de milletvekili adayý olmasýna dönük bir düzenleme isteyecektir.. Ve bu düzenlemeyi istediði anda yenilgiyi baþtan kabullenmiþ demektir.. Kendine güvenemeyen ve ‘hiç deðilse milletvekilliðim garanti olsun’ diyen bir liderin peþine kim takýlýr ki?.. Bu arada, dedik ya “Bahçeli’nin açýklamasýna ilk ‘hazýrýz’ mesajý CHP’den geldi” diye.. Merak ediyorum. Daha aday ismi bile belli deðil, ‘nesine hazýrsýnýz acaba?’ 

 

ÝYÝ Parti’nin seçimlere girememe ihtimali var

ÝYÝ Parti’nin seçimlere katýlýp katýlamamasý meselesi bir teknik hukuki mesele olarak siyaset gündeminde duruyor. Bir partinin seçimlere katýlabilmesi için en az 6 ay önce kongrelerini tamamlamýþ olmasý gerekiyor.. Akþener, 10 Aralýk 2017’deki genel kurulu baz alarak, ‘Mayýs 2018 ve sonrasý’ yapýlacak seçimlere katýlabileceklerinin hesabýný yapýyordu. Fakat karþýsýna il-ilçe kongreleri eksiði çýktý.. Çünkü bir ilde teþkilatlanmanýn tamamlanmasý için o ildeki ilçelerin de üçte birinin kongresinin yapýlmasý gerekiyordu. Nisan ayý itibariyle Ýyi Parti’nin her þeyi tamam gibi görünüyor.. Saðlam olsun diye olaðanüstü büyük kongresini bile yaptý.. Ama son kongre, 6 ay þartýna takýlýyor.. Bu baðlamda eðer genel seçimlere gireceklerse ya 298 sayýlý Seçim Kanununda bir deðiþiklik yapýlacak ya da YSK mevcut halde Ýyi Parti’yi kabul edecek. Yoksa sýkýntý var. Ama derlerse ki, “.. biz yasamaya deðil yürütmeye talibiz..” o zaman 100 bin imzayla Meral Akþener için kampanya tertipleyip, muhalefetin adayý olarak sunabilirler. Fakat bu da doðru olmaz.. Bana soracak olursanýz, böylesine kitleselleþmiþ bir hareketin yasa maddelerine takýlacaðýný zannetmiyorum. Bir çaresi bulunacaktýr elbet.