Reklamlar sarmýþ dört bir yanýmý

Bir araba reklamý vardý. Adam pencereden aþaðý düþmek üzere, kadýn panikle “Duuur!” diye baðýrýyor, bir koþu arabasýnýn yerini deðiþtiriyor. Bu kadýn ayný hareketi bana yapsa düþünmeden evi terk ederim!

Reklamlar hayatýmýza gireli çok oldu. Bilinen ilk reklama M.S. 4'üncü yüzyýlda Eski Roma’da rastlýyoruz. Taþ bir levha üzerinde bir ayak, kadýn silüeti ve kalp resminin bulunduðu bu reklam bir geneleve ait. Arkeologlar bu sembolleri “Kraliçeler kadar güzel olan benim aþkýmý istiyorsanýz kavþakta soldaki eve gelin” þeklinde yorumluyor. Bize ise bu düþük cümleli tutarsýz çýkarýmý kabul etmek düþüyor. Böyle saçma yorum mu olur diye itiraz etsen “Ben bu iþe yýllarýmý verdim” deyip sizi ezerler. Bir arkeologla tartýþmaya girmek hayatýmda istediðim en son þeylerden biri.

Efes Harabeleri'nde bulunan bu hayli ilginç yapýyý mutlaka görmelisiniz. Ben þahsen görmedim, bir reklam sütunu için ta oralara gitmeye niyetim yok, zaten bu bilgiye de internette gezinirken rastladým. Bir an için ne kadar kültürlü olduðumu düþünüp paniðe kapýldýnýz ve “Bizim dünyadan haberimiz yok, herif Efes Harabeleri'ni araþtýrmýþ teey” deyip kendinizden utandýnýz deðil mi? Rahat olun.

NEDEN HALA AYDA REKLAM YOK?

Yüzyýllar içinde reklamcýlýk da evrildi ve bugün kýsaca saçmasapan adlandýrabileceðimiz bir noktaya geldi. Reklamcýlar insan gözünün deðdiði her noktaya reklam yerleþtirmekle meþgul ve dünyada insan gözünün deðmediði birkaç nokta kaldý. Bunun dýþýnda gökyüzü, volkanik daðlar ve sevimli uydumuz ay fizibilitesi uygun olmadýðý için hala bakir kalmayý baþaran yerler.

Bilhassa ayýn henüz reklam alamamýþ olmasý ise beni þaþýrtýyor. Ayýn 21 günü aktif biçimde görülen ve kendinden ýþýklandýrmalý bu uydu aslýnda tanýtým mecrasý olarak fevkalade uygun. NASA hiçbir numarasý olmayan gezegenlere milyonlarca dolar yatýrým yapmanýn çok da mantýklý olmadýðýný fark ettiðinde dev þirketlere bu öneriyi getirecektir. Neticede ABD halkýnýn vergileriyle ayakta duran bu kurumun artýk bir þekilde kendi kendini döndürebilmesi þart. Bir gece mehtabý seyre dalarken 'buz gibi ferahlýk' sloganýyla bir kola þiþesi görürseniz sakin olun.

Günümüz reklamlarýnda en çok hakim olan temalar “Bana ait, benim olmalý, sadece benim, binecem üstüne vuracam kýrbacý” ve türevleri. Firmalar kendi ürünlerinin ne kadar deðerli olduðunu anlatmak için olmadýk þeylere haddinden fazla anlam yüklüyor. Onlara bakarsak doðru tuvalet kaðýdýný kullandýðýmýzda hayatýmýz güzelleþiyor, mutluluðumuz katlanýyor ve dünyada savaþlar bitiyor!

Bir araba reklamý vardý. Adamýn teki dördüncü kattaki evinin penceresinden aþaðý düþmek üzere. Kadýn panikle geliyor ve “Duur!” diye baðýrýyor. Daha sonra bir koþu aþaðý inip arabasýnýn yerini deðiþtiriyor. Ki adam arabanýn üstüne düþüp güzelim otomobili haþat etmesin. Bizler de televizyon baþýnda “Bu gerçekten çok çok iyi bir araba olmalý, baksana kadýn kocasýnýn hayatýný hiçe saydý” diyoruz. Bu kadýn ayný hareketi bana yapsa hiç düþünmeden evi terk ederim. Çünkü düþünsem terk etmem. Kadýn bu sonuçta. Zar zor bulmuþum, o kadar kusur kadý kýzýnda da var. Ki o da ayrýca tatlý bir insandýr tahminimce.

SON PARÇAYI KÝMSE YEMEZ

Bir de çikolatacý ve bisküvicilerin konu sýkýntýsý çekip son çare olarak baþvurduðu bir tema var. “O son parçayý ben yiyecem!” Leyla ile Mecnun gibi birbirlerine aþýk bir çift bisküvi yemekteler ve güya erkek olaný son bisküviyi yiyor diye kýz bundan soðuyor. Trip falan atýyor, affetmiyor oðlaný. Halbuki bizim kültürümüzde o son parça yiyeceði kimse yemez, ayýp sayýlýr. Herkes “Sen ye, ben çok yedim, ölümü gör” gibi ikna yöntemleriyle karþý tarafa yedirmeye uðraþýr. Çoðu zaman o son parça yenmeden kalýr.

Bu reklamlarý tasarlayan, filme çeken, yayýnlayan, seyreden sizseniz sonra da “Ýnsanlar çok bencilleþti yeaa” diye çemkirmeyin. Kendinizi daha sakin ifade edebilirseniz haklýyken haksýz konumuna düþmemiþ olursunuz.

Neticede 1600 yýllýk tecrübe sonunda “Kraliçeler kadar güzel olan benim aþkýmý istiyorsanýz, bi uðrayýn” temalý reklamdan “Kraliçeler kadar güzel olan benim aþkýmý istemiyorsanýz malsýnýz” derecesine geldik. Ama daha bitmedi, bu bir giriþ yazýsýydý, önümüzdeki hafta reklamlarýn gerçek yüzünü yazacaðým. Beyinsiz Adam’la kalýn, hayatýnýza tat katýn!

https://twitter.com/beyinsiz_adam