Rengi beyaz, tadı buruk Yerli hindiba

Hani sadece büyük marketlerde, sadece özel reyonlarda, özel paketlerde durur... Marulun minyatürü gibi. Adı beyaz hindiba. Rengi beyaz, tadı buruk bu bitki doğada bulunmuyor.

Birkaç senedir marketlerde görüyorum, fiyatları el yakıyor. Zannediyordum ki ithal ürün. Gıdada ithal ürünlere mesafeliyim, hani transfer edilirken yakıt tüketimi oluyor vs. Birçok sebepten dolayı yerli ürün taraftarıyım. Çocukluğumuzda beyaz hindiba (andiv) mı vardı? Hindibanın bendeki algısı buydu.

Bir gün kuşkonmazla ilgili bir yazı yazmış, “Hem yerli üretim, hem de çok pahalı” demiştim. Ardından üreticisi gerekçelerini bana mail olarak gönderdi ve ekledi: “O beyaz hindibalar var ya, onlar da bizim üretimimiz…” Kendisine verdiği bilgiler için teşekkür ederim, ayrıca tebrik de ederim çünkü üretimi hayli zormuş.

Demek beyaz hindiba artık burada üretiliyordu ve ben artık onu kullanabilirdim! Açıkçası bu malzeme bizim mutfağa uzak. Ot uzmanı olarak hindiba otunu yani radikayı iyi tanırım, bilirim. Ama beyaz hindiba nedir? Nasıl kullanılır, iyi bildiğimi söyleyemem. Yurtdışında çok yaygın. Gittiğim davetlerde yaprakları birer kaşık gibi kullanılıyor. İyi de bu buruk acı, gün yüzü görmemiş sebzeyle bizim damak tadımıza uygun ne yapılır? Evirdim, çevirdim, tattım, yurtdışındaki denemelerimi hatırlamaya çalıştım. Yanında bir de küçük kitapçık vermişler. Bunu da çok takdir ettim. Hep söylerim “Kullanımı bilinmeyen ürünleri satıyorsanız yanına bir broşür iliştiriverin” diye. Nihayet bunu yapan birilerini görmüş olmanın mutluluğunu yaşadım. Gerçi hepsi bildiğim tariflerdi ama yeni tanışanlar için çok uygun. Yepyeni bir şeyler yapmak istedim. Tahmin edemeyeceğim kadar iyi yeni tarifler çıkardım. Bakalım beğenecek misiniz...

HİNDİBALI BUĞDAY PİLAVI

BİR su bardağı buğdayı düdüklüde biraz tuzla haşlayın. Bir adet hindibayı yıkayıp ince dilimleyin. Buruk acı sevmiyorsanız kök tarafından iki parmağı kullanmayın çünkü en buruk tarafı o bölümler. Bolca taze soğanı ve hindibayı zeytinyağında iyice yumuşatın. Bu arada kırmızı lahanayı kesebildiğiniz kadar ince kesin ve sirkeye yatırın. Yumuşaması için hafif yoğurun. Kenarda bekletin. Yumuşayan hindibalı taze soğanın içine, suyu süzülmüş buğdayı ve haşlanıp incecik didiklenmiş dana veya organik tavuk etini ekleyin. Bolca parmesan rendesi, ince kıyılmış maydanozu da ekleyip birkaç kez daha karıştırıp ocaktan alın. Tabaklara bölüştürüp üzerine suyunu süzdüğünüz kırmızı lahanadan bir tutam tepeleme koyun. Bu sirke ve lahana tadının hazırladığınız buğday pilavıyla ne kadar yakışacağını tahmin bile edemezsiniz…

POTASYUM DEPOSU VE HAZMI KOLAYLAŞTIRIYOR

BEYAZ hindiba güneş görmeden, topraksız tarım tekniğiyle elde ediliyor. Özellikle Kuzey Avrupa'da çok yaygın. Türkiye'de ise bir firma tarafından üretiliyor. Nomad Tarım, her yıl 350 dönümde kuşkonmaz ve 100 dönüm de beyaz hindiba üretimi yapıyor. Yetiştirmek kolay değil ve bu sebeple de sınırlı üretimi var. Daha çok lüks oteller, utive aşçıların malzemesi. Bu potasyum deposu, hazmı kolaylaştıran bitkiyi en çok lezzet düşkünleri seviyor. Bir paket az gibi görünse de çok bereketliymiş. Bu sebeple çok pahalı olduğunu artık söyleyemem…

Anadolu'da radika olarak da bilinen kara hindibadan üretilen farklı bir tür. Beyaz hindiba, doğada bulunmuyor. Tamamen kaza sonucu üretilmiş: İki yıllık yabani bitki olan radika, tam kökünü geliştirdiği sırada topraktan alınıyor ve soğuk hava deposuna aktarılıyor. Güneş görmediği için rengi beyaz, tadı buruk.