Restoranlara destek geldi, gözler HES'li açýlýþta

Neredeyse bir yýl oldu. Tüm dünya zor günlerden geçiyor. Her ülke koronavirüsün ekonomik ve sosyal etkilerini azaltmak, toplumsal dayanýþmayý saðlamak için farklý önlemler aldýðýný görüyoruz. Bu anlamda ilk vakanýn görülmesiyle birlikte Mart 2020’de baþta Kýsa Çalýþma Ödeneði (KÇÖ) olmak üzere önlemler alýnmaya baþlandý.

17 Nisan 2020’de geçici fesih kýsýtlamasý ve buna baðlý olarak pandemi ücretsiz izni ve nakdi ücret desteði devreye alýndý. 7256 normalleþme desteði ile iþe dönüþler teþvik edilirken 4447 sayýlý Kanunun Geçici-19 ve Geçici 21.Maddesindeki 7103 Kanun Numaralý Prim Teþviki ile Gelir ve Damga Vergisi Stopajý Desteði 31/12/2022 tarihine kadar uzatýldý.

Yine geçtiðimiz aylarda Esnafa kira yardýmý ve hibe desteði saðlanmaya baþlandý.

Ýþte koronavirüste ekonomik desteklerin saðlanmasý bakýmýndan önemli bir araç olan kýsa çalýþma ödeneðinde baþvuru için 31 Ocak 2021 tarihine kadar uzatma gelmiþti.

Son olarak uzun zamandýr “Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneði” (TÜRES) Baþkaný Ramazan Bingöl ile “Turizm, Restoran Yatýrýmcýlarý ve Gastronomi Ýþletmeleri Derneði” (TURYÝD) Baþkaný Kaya Demirer ile çeþitli STK’lar ve esnaf odalarý tarafýndan çeþitli platformlarda dile getirilen lokanta ve kafe esnafýnýn destek taleplerine Cumhurbaþkanýmýz Sayýn Recep Tayyip Erdoðan’dan karþýlýk geldi. Lokanta ve kafelere 2019 cirosu 3 milyon ve altýnda olan iþletmelerden cirosu 2020’de yüzde 50 ve daha fazla azalanlara 2 bin liradan az 40 bin liradan fazla olmamak üzere ciro kaybýnýn yüzde 3’ü kadar destek ödemesi yapýlacak.

Sektörün önemli aktörlerinden TÜRES destek ödemelerinin esnafa nefes aldýracaðýný ancak restoranlarda saðlýklý ortamlarýn geliþtirilmesi, hijyen koþullarýnýn saðlanmasý, enfeksiyon kontrol önlemlerinin alýnarak HES koduyla açýlmak ve KDV indiriminin sürmesini istiyor. Gerçekten de hem sektörün nefes almasý, hem bir anlamda daralan vatandaþlarýn HES kodu, yüzde 50 kapasite ve covid-19 önlemlerine baðlý kalmak þartýyla restoran ve kafelerde hizmet almaya baþlamasý uygun olacaktýr.

KÇÖ BAÞVURUSUNDA SON DÖNEMEÇ

Genel ekonomik, sektörel, bölgesel kriz veya zorlayýcý sebeplerle iþyerindeki haftalýk çalýþma sürelerinin geçici olarak en az üçte bir oranýnda azaltýlmasý veya süreklilik koþulu aranmaksýzýn iþyerinde faaliyetin tamamen veya kýsmen en az dört hafta süreyle durdurulmasý hallerinde, iþyerinde üç ayý aþmamak üzere sigortalýlara çalýþamadýklarý dönem için gelir desteði saðlayan KÇÖ uygulamasýnda iþletmelere bir nefes alma imkaný saðlanýrken çalýþanlara da iþlerini kaybetmeden KÇÖ’den yararlanma imkaný saðlanmaktadýr.

Sigortalýnýn son on iki aylýk prime esas kazançlarý dikkate alýnarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancýnýn % 60’ýdýr. Bu þekilde hesaplanan kýsa çalýþma ödeneði miktarý, aylýk asgari ücretin brüt tutarýnýn % 150’sini geçemeyecektir.

Esasen yeni tip Koronavirüsün (Covid-19) olasý etkileri dikkate alýnarak "dýþsal etkilerden kaynaklanan dönemsel durumlardan ileri gelen zorlayýcý sebep" kapsamýnda kýsa çalýþma uygulamasýnýn 30.06.2020 tarihinde sona ermiþti. Ancak 23.12.2020 Tarih ve 31343 sayýlý Resmi Gazete’de yayýmlanan 3316 ve 3317 sayýlý Cumhurbaþkanlýðý Kararlarý ile;

* Kýsa Çalýþma Ödeneði baþvuru süresi 31/1/2021 tarihine,

* Kýsa Çalýþma Ödeneðinin süresi 28/2/2021 tarihine,

Kadar uzatýlmýþtý.

Dolayýsýyla daha önce son tarihi 31 Aralýk olarak açýklanan kýsa çalýþma baþvuru süresi Cumhurbaþkanlýðý Kararlarý ile 31 Ocak 2021'e ve kýsa çalýþma ödeneði süresi ise 28 Þubat 2021 tarihine uzatýlmýþ olup bu süreçte baþvuru yapmamýþ olan veya KÇÖ süresi 31.12.2020 tarihinde sona eren iþverenlerin KÇÖ’ye devam etmek istemeleri durumunda e-devlet üzerinden baþvurmalarý gerekmektedir.