Neredeyse bir yıl oldu. Tüm dünya zor günlerden geçiyor. Her ülke koronavirüsün ekonomik ve sosyal etkilerini azaltmak, toplumsal dayanışmayı sağlamak için farklı önlemler aldığını görüyoruz. Bu anlamda ilk vakanın görülmesiyle birlikte Mart 2020’de başta Kısa Çalışma Ödeneği (KÇÖ) olmak üzere önlemler alınmaya başlandı.
17 Nisan 2020’de geçici fesih kısıtlaması ve buna bağlı olarak pandemi ücretsiz izni ve nakdi ücret desteği devreye alındı. 7256 normalleşme desteği ile işe dönüşler teşvik edilirken 4447 sayılı Kanunun Geçici-19 ve Geçici 21.Maddesindeki 7103 Kanun Numaralı Prim Teşviki ile Gelir ve Damga Vergisi Stopajı Desteği 31/12/2022 tarihine kadar uzatıldı.
Yine geçtiğimiz aylarda Esnafa kira yardımı ve hibe desteği sağlanmaya başlandı.
İşte koronavirüste ekonomik desteklerin sağlanması bakımından önemli bir araç olan kısa çalışma ödeneğinde başvuru için 31 Ocak 2021 tarihine kadar uzatma gelmişti.
Son olarak uzun zamandır “Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği” (TÜRES) Başkanı Ramazan Bingöl ile “Turizm, Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği” (TURYİD) Başkanı Kaya Demirer ile çeşitli STK’lar ve esnaf odaları tarafından çeşitli platformlarda dile getirilen lokanta ve kafe esnafının destek taleplerine Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’dan karşılık geldi. Lokanta ve kafelere 2019 cirosu 3 milyon ve altında olan işletmelerden cirosu 2020’de yüzde 50 ve daha fazla azalanlara 2 bin liradan az 40 bin liradan fazla olmamak üzere ciro kaybının yüzde 3’ü kadar destek ödemesi yapılacak.
Sektörün önemli aktörlerinden TÜRES destek ödemelerinin esnafa nefes aldıracağını ancak restoranlarda sağlıklı ortamların geliştirilmesi, hijyen koşullarının sağlanması, enfeksiyon kontrol önlemlerinin alınarak HES koduyla açılmak ve KDV indiriminin sürmesini istiyor. Gerçekten de hem sektörün nefes alması, hem bir anlamda daralan vatandaşların HES kodu, yüzde 50 kapasite ve covid-19 önlemlerine bağlı kalmak şartıyla restoran ve kafelerde hizmet almaya başlaması uygun olacaktır.
Genel ekonomik, sektörel, bölgesel kriz veya zorlayıcı sebeplerle işyerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak en az üçte bir oranında azaltılması veya süreklilik koşulu aranmaksızın işyerinde faaliyetin tamamen veya kısmen en az dört hafta süreyle durdurulması hallerinde, işyerinde üç ayı aşmamak üzere sigortalılara çalışamadıkları dönem için gelir desteği sağlayan KÇÖ uygulamasında işletmelere bir nefes alma imkanı sağlanırken çalışanlara da işlerini kaybetmeden KÇÖ’den yararlanma imkanı sağlanmaktadır.
Sigortalının son on iki aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının % 60’ıdır. Bu şekilde hesaplanan kısa çalışma ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının % 150’sini geçemeyecektir.
Esasen yeni tip Koronavirüsün (Covid-19) olası etkileri dikkate alınarak "dışsal etkilerden kaynaklanan dönemsel durumlardan ileri gelen zorlayıcı sebep" kapsamında kısa çalışma uygulamasının 30.06.2020 tarihinde sona ermişti. Ancak 23.12.2020 Tarih ve 31343 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 3316 ve 3317 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararları ile;
* Kısa Çalışma Ödeneği başvuru süresi 31/1/2021 tarihine,
* Kısa Çalışma Ödeneğinin süresi 28/2/2021 tarihine,
Kadar uzatılmıştı.
Dolayısıyla daha önce son tarihi 31 Aralık olarak açıklanan kısa çalışma başvuru süresi Cumhurbaşkanlığı Kararları ile 31 Ocak 2021'e ve kısa çalışma ödeneği süresi ise 28 Şubat 2021 tarihine uzatılmış olup bu süreçte başvuru yapmamış olan veya KÇÖ süresi 31.12.2020 tarihinde sona eren işverenlerin KÇÖ’ye devam etmek istemeleri durumunda e-devlet üzerinden başvurmaları gerekmektedir.