Yayýnevimden yollanan yeni kitaplarý almak için geçen cuma günü, kargo þubesine girdiðimde yanýma, gayet þýk ve özenli kýyafetler içinde bir beyefendi yanaþtý, merhabalaþtýk, ‘ Siz çok seviniyor olmalýsýnýz, ben de çok seviniyorum’ dedi, sonra da parmaklarýyla göstererek, ekledi:
‘Ne kadar güzel, dört aydýr kan akmýyor !’
Bu hoþ karþýlaþmadan, bir gün sonra Reyhanlý’da katliam yaþandý.
O beyefendiyi ve onun gibi, dört aydýr kan akmýyor diye sevinenleri düþündüm bir anda.
Reyhanlý katliamý, sevincimizi kursaðýmýzda býraktý, ama kuþku yok ki, sýrf bu sevinç yarým kalsýn diye iþlenmiþ bir katliam deðil bu.
Zaman, Esat’ýn aleyhine iþliyor. Esat kendi halkýna karþý yürüttüðü savaþý kazanamayacak. Ama eðer bu savaþý Suriye’nin dýþýna taþýyabilir, dünyaya bir mezhep çatýþmasý olduðunu gösterebilir ve hele Türkiye’yi bu savaþýn içine çekebilirse, Ortadoðu’da Filistin ve Kürt meselesi tarihine eþdeðer bir uzun tarihi süreç ve sorunlar yumaðý baþlayabilir demektir.
PKK lideri Öcalan’ýn gayet iyi bir zamanlamayla kendi örgütünü Þii Ýttifakýnýn içinden çekmesi, PKK’nin Türkiye’ye karþý yürüttüðü silahlý mücadeleyi durdurmasý, geri çekilmesi ve Arap nüfus içinde kalan Kürtleri savunma amaçlý olarak Suriye Ordusuyla savaþa girmesi, baþta Esat olmak üzere diðer Þii aktörlerin, hiç beklemedikleri bir sonuç oldu.
Bu yüzden, Reyhanlý’da PKK izi aramak gerçekçi bir tutum deðildir. PKK, bu saatten sonra, Esat’ý güçlendirecek veya onun akýl almaz stratejilerine yarayacak bir eylemin içinde olmaz.
Basçýlarýn þu günlerde PYD ve onu destekleyen Suriye Kürtlerine duyduklarý öfke, Kemalist solun, ulusalcý cephenin ve CHP’nin PKK/BDP’ye duyduklarý öfkeden farksýzdýr..
Hem Suriye Baasý, hem bizim ulusalcýlar, ihanete uðramýþ bir ruh hali içindeler.
PKK liderinin hükümetle anlaþmasýný içlerine sindiremiyorlar.
Esat zaman zaman PKK/PYD’ye öfkeli ve düþmanca sözler yöneltiyor.
Baas yönetimi, etnik hýnç ve öfkeyi körükleyecek stratejik ittifaklar çökünce, umudunu, mezhepsel hýnç ve öfkeyi yükseltecek ve harekete geçirecek katliamlara, cinayetlere baðladý..
Basçýlar, Erdoðan hükümetine en az kendileri kadar düþman bir cephenin Türkiye’de adým adým kurulmakta olduðunu görüyor ve bundan da cesaret alýyorlar.
Türkiye’nin Kürtleri ne kadar takdire þayandýr ki, bu kanlý ve karanlýk oyunun içinden kendilerini çekip çýkardýlar.
Þimdi de, ayný oyun, Alevi yurttaþlarýmýz üzerinden oynanmak isteniyor.
Alevilerin etnik ve milli aidiyetleri göz ardý ediliyor ve ‘Alevi Ulusu’ gibi kavramlarla sanki bir alt yapý oluþturulmaya çalýþýlýyor.
En aklý baþýnda görünen insanlar bile, daha aylar öncesinden Hatay’daki ‘Alevi hassasiyeti’ üzerinde duruyor, buralarda bir mezhep çatýþmasýnýn olabileceðine dair felaket senaryolarý çiziyor ve Suriyeli savaþ maðdurlarýnýn Türkiye’deki kamplarda tutulmasýný eleþtiriyorlardý.
Alevilerin evlerine bir takým iþaretler konulmasý bu dönemde baþladý.
Bu dönemde CHP’li heyetler Þam’a gidip, eli kanlý diktatörle ayný fotoðraf karesinde yer aldýlar.
Yetmedi, Uluslar arasý Savaþ Suçlarý Mahkemesinde yargýlanmaktan kendini asla kurtaramayacak olan bir diktatörün, Türkiye’nin, Erdoðan hükümetinden kurtulmasý gerektiðine dair utanç verici mesajlarýný Türk halkýna, hiç hicap duymadan, basýn toplantýlarý yaparak duyurdular.
Kendi halkýnýn celladý olan bir yönetimin Türkiye’de gördüðü bu teveccüh ve destek, utanç vericidir.
Kürt halký üzerinden oynanan ve büyük insan kaybýna yol açan oyunlar, bu ülkenin birliðini ve beraberliðini nasýl ki bozamadýysa, hiç kimse sevinmesin, Alevi kardeþlerimiz üzerinden oynanan oyunlar da muhakkak ki baþ aðrýtacak, ama sonuç vermeyecektir.
Böylesi bir katliamý mümkün kýlan ve umut haline getiren siyasi ortamý kendi yaþadýklarý topraklar üzerinde, kendi anayurtlarýnda Esat’a hazýrlayanlar, Esat’ý bir kahraman gibi sunanlar, hiç de iyi ve hayýrlý bir iþ yapmýyorlar.
Reyhanlý katliamý, Esat’ýn uluslar arasý çözümü tamamen ret ettiðinin de ispatýdýr.
Uluslar arasý toplumun bu katliamdan sonra yapacaðý yegane þey, Suriye halkýný Esat’ýn zulmünden bir an önce kurtarmak için harekete geçmek ve bu eli kanlý diktatörün Lahey’de yargýlanmasýný saðlamaktýr.