Reyting tablosu okumak

Bu aralar reting tablosu okumak ve yorumlamak konusunda garip garip işler oluyor. Bir programın tabloda tek başına aldığı sonuç onun başarısı ya da başarısızlığını göstermez.Kanal D’de yayınlanan Koca Kafalar Baba Haber Bülteni’ni ele alalım.Önceki gün program totalde ilk yüzde 9. sıraya yerleşmiş. Baktığınızda Ali Kırca ile Show Haber’den daha iyi bir sonuç bu. Ama reyting tablosu öyle okunmuyor işte. Arka Sokaklar’ın tekrarı 3,94 reyting, 15,01 share ile yayını bırakmış. Reklam ve tanıtım kuşağının ardından yayına giren Baba Haber Bülteni 3,54 reyting 11,53 share almış.

Yani önündeki programdan daha düşük bir reyting bu ama arada 8 dakika reklam ve tanıtım kuşağı olduğu için ortalama fena değil.Tabii, bu ortalamada ana haber beklenti reytinginin de payı var.Demem o ki, bir programı sadece aldığı sonuçla değerlendirerek reyting tablosu okunmaz.

***

Hoş reyting tablolarının da artık inandırıcı bir yanı kalmadı. Salı akşamı reyting tablosuna göre Fox Ana Haber sadece 26 dakika 43 saniye, Show Ana Haber ise 37 dakika sürmüş.Bir saat ekranda kalıp, jenerik oyunlarıyla o bir saati parçalara bölmenin sonucu bu. O bir saatin gerçek ortlaması aslında daha düşük ama tabloda iyi yer almak için uyanıklık yapmaya devam ediliyor. Hadi programlar bunu yapıyor diyelim, inandırıcı olması gereken haber bültenleri de bu numaraya katılıyor...

***

Star Tv’de yayınlanan Büyük Risk’i de es geçmemek lazım. Salı akşamı Büyük Risk Final diye separatör girmişler, yayın 19.56.28’te başlamış, 20.00.12’de bitmiş.Dört dakikadan daha az süren bir bölüm program olmuş, listede yer almış...Tavsiyem Büyük Risk Final bölümünü de A ve B diye ikiye bölsünler. O sayede reyting listesinde daha iyi yer bulabilirler. Prime time’da çok başarılı bir Ekim ayı geçiren Star Tv’nin bu numaralara ihtiyacı yok.