Riva’da neler oluyor?

2016-2017 sezonunda Süper Lig’in son iki haftasına girilirken hakem camiası ile ilgili olarak ilginç gelişmeler yaşamaya ve haberler almaya devam ediyoruz.

TFF ile uzun bir dönem sözleşmeli olarak çalışıp Türk hakemlerine ve gözlemcilerine eğitimler vererek önemli katkılarda bulunan UEFA Hakem Kurulu üyesi Jaap Uilenberg bu görevi kendi isteği ile bırakmıştı. Bu işi yine sözleşmeli olarak üstlenen  İtalyanlar’ın eski ünlü hakemi Roberto Rosetti bu sezon başından itibaren Türk hakemlerine eğitim vermeye başlamıştı. Ancak aldığım duyumlara göre uzun bir süredir İtalyan eğitimci Rosetti eğitim için ülkemize gelmiyor. Profesyonel olarak maaş alan ve buna karşılık hafta içinde İstanbul Riva’da bulunan TFF tesislerine eğitim için gelen hakemler ile ilgilenen hiç kimse yok!

Dostlar alışverişte görsün misali hakemler  Ankara’dan, İzmir’den, Trabzon’dan sözde eğitim için perşembe günleri İstanbul Riva’daki TFF tesislerine geliyorlar. Ancak eğitim filan yok. Örneğin perşembe günü, Trabzon’dan eğitim için İstanbul’a gelen bir hakeme cumartesi günü maçı olacağı Riva’da tebliğ edilince o hakem apar topar, tekrar Trabzon’daki evine dönüyor ve maç malzemelerini toparlayarak müsabakasını yöneteceği şehire gidiyor. Yani TFF o hakemini boşu boşuna İstanbul’a getiriyor, boşu boşuna masraf ederek uçak bileti alıyor ve hakemini boşu boşuna yoruyor. Böyle profesyonel hakemlik olmaz, ancak daha önemlisi böyle bir MHK olmaz ve böyle bir hakem yönetim anlayışı olmaz!

Hakem atamaları ile ilgili de ilginç şeyler oluyor. İki haftadır Beşiktaş maçlarını yönetecek hakemlerin ismi günler öncesinden telaffuz ediliyor ve ne yazık ki doğru çıkıyor. MHK dışından, ama TFF’de görevli bir ismin hakemler ile bire bir konuşup ilgilendiğini, kendisini ön plana çıkararak etkili olduğu görüntüsünü verdiğini de yine hakem camiası içinde herkes konuşuyor. Durumun böyle olması da MHK’nin hakemler üzerindeki gücünü azaltırken hiç bir sorumluluğu olmayan kişilerin güçlüymüş gibi görünmelerine ve hakemlerin kafasının karışmasına yol açıyor.

En son olarak Beşiktaş’ın evinde oynamış olduğu Kasımpaşa maçını yöneten Serkan Çınar, bu sezon Siyah-Beyazlı takımın ligdeki müsabakalarında 4. kez düdük çaldı. Ancak ilginç olan bu 4 maçın tamamının Beşiktaş’ın kendi sahasında olması ve Serkan Çınar’ın Kartal’ın deplasmandaki hiç bir maçını yönetmemiş olması.

Aynı şekilde Trabzonlu hakem Barış Şimşek de bu sezon Beşiktaş’ın hiç bir deplasman maçında düdük çalmazken kendi evinde oynadığı 3 müsabakayı yönetmiş. Yani ligin 32 haftası geride kalırken Beşiktaş’ın kendi evinde oynadığı maçların neredeyse yarısını sadece bu iki hakem Serkan Çınar ve Barış Şimşek yönetmiş! Kısacası TFF’nin merkezi durumundaki Riva’da olanlar dışarıdan hiç de iyi görünmüyor!