Rize portakalı yer misiniz?

Evde televizyonu kumandanda mı kapatıyorsunuz yoksa uzaktan kumandadan mı? Elektrik süpürgeniz kaç watt olandan? Tahminen alırken en yüksek watt olanını istediniz değil mi? Sonra su ısıtıcı ya da çay makinanız? Watt’ı düşük olan ile en fazla olan arasında suyu kaynatma farkı sadece 3-4 saniye. Odada termometreniz var mı mesela? Termometre önemli zira insanlar için en uygun sıcaklık 22 derecedir, fazlası zarardır.

Bir de kış mevsiminde evde kısa kollu kıyafet giymenin görünmez bedelleri vardır.Doğal gaz faturasını düşürmeyi ve tasarruf etmeyi hepimiz isteriz değil mi? Mesela koltuk arkasında kalan kalorifer dilimleri israftır. Koltuk olmasa da petekler duvarları da ısıtır, 5 liralık yansıtıcı bir panel hem fatura düşürür hem de dünyaya fayda sağlar.

Elektrik faturaları da başa bela değil mi?Güneş ısıtır, buzdolabı soğutur ya buzdolabınızı güneç görmeyen bir yere koymak bile hem faturanızı fark ettirir hem de dünyayı. Hadi geçtim tüm bunları, çöpleri kuru ve yaş diye ikiye ayırmak ya da içtiğin pet şişeyi geri dönüşüm kutusuna atmak bile çok fark eder.

*   *    *

İstanbul Büyükşehir Belediyesi trafik ışıklarını LED sistemine çevirerek hem kendisine hem de dünyaya büyük iyilik yaptı.Uzun zamandır yıldızları fark etmiyoruz değil mi? Paris Belediyesi enerji tasarrufu için gece 01.00’den sonra tüm ticari binaların cephe ve vitrin ışıklarının kapatılması kararını aldı.

İnsanların ve ülkelerin yaptıkları ve yapabileceklerine dair bir sürü örnek sayabilirim size. Avrupa’nın bir sürü ülkesinde artık 3A sınıfı beyaz eşya kullanımı mecburiyeti var. Türkiye’de tüm elektrikli ev aletlerini değiştirebilsek sağlayacağımız tasarruf nükleer santral kadar büyük olacak.

Peki tek tek kişilerin aldığı önlemler işe yarar mı? Milyarlarca insanın tek tek önlem aldığını düşünün, sorunun cevabı belli. Milyarlarca pet şişe dönüşüme girecek, on milyarlarca watt elektrik tasarrufu sağlanacak.

*   *    *

Peki aksi olursa ne olacak? Hortum ve şiddetli yağışın bu hali hikaye alacak. Bizim çatılarımız rüzgarın 36 km/ saat hızına göre inşa edilir, çatılar ya uçak ya da değişecek. Meksika Körfezi’nden doğan Avrupa iklimini yumuşatan Gulf Stream akıntısı buzulların erimesiyle bitecek, Avrupa’da buzul çağı başlayacak. Yazları gittiğimiz Antalya çöl olacak, portakal Mersin’de değil Rize’de yetişiyor olacak.

Geri dönüşüm, tasarruf ve dikkat bu kez hayatımızı kurtaracak. Farkında olan var mı?