Robot ayaða kalkar da ya sizin özgüveniniz?

Cumartesi günü Antalya’daydým. 4. Akdeniz Biliþim Zirvesi’nde. Bütün bir Cumartesi günü boyunca tam 3000 kiþi bir çatýnýn altýnda, bir aradaydý. Çok iyi bir kitle, çok deðerli konuþmacýlar, güzel bir Antalya gün.

Konuþmacýlardan biri yazýlým sektörünün uzun yýllardýr yakýndan tanýdýðý Dr. Özgür Akýn’dý. 20 yýlda yazýlým alanýnda Akýnsoft markasýný büyütürken son yýllarda da bir robot fabrikasý kuran bir bilim insaný. Aslýnda giriþimci bir iþ insaný ama o kendisini iþ insaný olarak deðil bilim insaný olarak tanýmladýðýný söyledi. Çok ince bir detay.

Bütün gün Dr. Özgür Akýn ve ekibinin geliþtirdiði robotlar sahnedeydi. ADA GH6 ve Mini ADA. Bir ara benim konuþmam sýrasýnda Mini ADA jest yapýp kitabýmdan bir bölüm bile okudu.

Ancak bir baþka oturumda dans eden Mini ADA bir anda sahneden düþüverdi.

Teknik iþler yapan firmalar için böyle hatalar iyidir. Öðreticidir. Deneme yanýlma ile geliþir böyle sistemler.

Yani robot ADA düþtüðü yerden kolay kalkar.

Ama olayýn ertesi gün akþam haberlerine yansýyan halini sosyal medya hesabýnda paylaþtý Dr. Özgür Akýn, “Bu görüntü size neyi çaðrýþtýrdý?” notuyla.

Haberin altyazýsýnda “SAKAR ROBOT SAHNEDEN DÜÞTÜ” yazýyordu.

Bir giriþimci olarak empati yapmaya çalýþtým Özgür Akýn ile. Ýçim cýz etti.

Türkiye’de, Türk mühendisleriyle ciddi bir çaba içindeler. Denemiþler. Ve daha da önemlisi yapmýþlar. Bu robotlar artýk üretiliyor.

Ve yürüdüðünde, baþarýlý testler yaptýðýnda haber yapmayan deðerli medyamýz düþtüðünde belaltý bir haber yapýyor. Olmadý. Yakýþmadý.

Özgür Akýn’ýn “Bu görüntü size neyi çaðrýþtýrdý?” sorusunun cevabý basit.

Türkiye’nin ilk yerli uçaðýný üreten, sertifika verecek yetkinlikte bir makam olmadýðý için uçuþ izni alamayan Vecihi Hürkuþ’u hatýrlatýyor.
1940’larda uçak fabrikasý kurup devlet desteði almak þöyle dursun, yetkili makamdan “Amerikalýlar bize çok yardým ediyor, onlarýn uçaðýný almak yerine senin uçaðýný alýrsam bu millet beni affetmez” sözünü iþiten Nuri Demirað’ý hatýrlatýyor.

Binbir emekle üretildiði halde sadece benzin konulmadýðý ve yolda kaldýðý için “Garp kafasýyla araba yaptýk, þark kafasýyla benzin koymayý unuttuk” diyerek rafa kaldýrýlan DEVRÝM arabasýný hatýrlatýyor.

Ve iþin en acý yaný da Dr. Özgür Akýn’ý ve ekibini sosyal medyada yerin dibine sokan, “Türkiye’de robot mu yapýlýrmýþ, o iþi piri Amerikalýlar” diyen de en çok Vecihi Hürkuþ, Nuri Demirað ve Devrim Arabasý edebiyatý parçalayanlar. Çok bilmiþler, sözde aydýnlar. Teknolojiden filan iyi anladýðýný iddia edenler..

Bizden olaný ezmek, üzmek hastalýðýmýzdan bir kurtulsak.

Birbirimize sahip çýkýp olaný hýzlandýrýp olmayaný oldursak.

Zor mu bu kadar?

ADA çoktan kalktý düþtüðü yerden.

Biz de þu özgüvenimizi yerden bir kaldýrsak…

*     *     *

Teþekkür: 4. Akdeniz Biliþim Zirvesi’ni düzenleyen Emrah Kozan ve Piksel Akademi ailesine teþekkür etmezsem eksik kalýr. Amatör ruhla profesyonel bir organizasyonu dört yýldýr, üstüne ekleyerek devam ettiriyorlar. Ellerine, yüreklerine saðlýk.