Robot ayağa kalkar da ya sizin özgüveniniz?

Cumartesi günü Antalya’daydım. 4. Akdeniz Bilişim Zirvesi’nde. Bütün bir Cumartesi günü boyunca tam 3000 kişi bir çatının altında, bir aradaydı. Çok iyi bir kitle, çok değerli konuşmacılar, güzel bir Antalya gün.

Konuşmacılardan biri yazılım sektörünün uzun yıllardır yakından tanıdığı Dr. Özgür Akın’dı. 20 yılda yazılım alanında Akınsoft markasını büyütürken son yıllarda da bir robot fabrikası kuran bir bilim insanı. Aslında girişimci bir iş insanı ama o kendisini iş insanı olarak değil bilim insanı olarak tanımladığını söyledi. Çok ince bir detay.

Bütün gün Dr. Özgür Akın ve ekibinin geliştirdiği robotlar sahnedeydi. ADA GH6 ve Mini ADA. Bir ara benim konuşmam sırasında Mini ADA jest yapıp kitabımdan bir bölüm bile okudu.

Ancak bir başka oturumda dans eden Mini ADA bir anda sahneden düşüverdi.

Teknik işler yapan firmalar için böyle hatalar iyidir. Öğreticidir. Deneme yanılma ile gelişir böyle sistemler.

Yani robot ADA düştüğü yerden kolay kalkar.

Ama olayın ertesi gün akşam haberlerine yansıyan halini sosyal medya hesabında paylaştı Dr. Özgür Akın, “Bu görüntü size neyi çağrıştırdı?” notuyla.

Haberin altyazısında “SAKAR ROBOT SAHNEDEN DÜŞTÜ” yazıyordu.

Bir girişimci olarak empati yapmaya çalıştım Özgür Akın ile. İçim cız etti.

Türkiye’de, Türk mühendisleriyle ciddi bir çaba içindeler. Denemişler. Ve daha da önemlisi yapmışlar. Bu robotlar artık üretiliyor.

Ve yürüdüğünde, başarılı testler yaptığında haber yapmayan değerli medyamız düştüğünde belaltı bir haber yapıyor. Olmadı. Yakışmadı.

Özgür Akın’ın “Bu görüntü size neyi çağrıştırdı?” sorusunun cevabı basit.

Türkiye’nin ilk yerli uçağını üreten, sertifika verecek yetkinlikte bir makam olmadığı için uçuş izni alamayan Vecihi Hürkuş’u hatırlatıyor.
1940’larda uçak fabrikası kurup devlet desteği almak şöyle dursun, yetkili makamdan “Amerikalılar bize çok yardım ediyor, onların uçağını almak yerine senin uçağını alırsam bu millet beni affetmez” sözünü işiten Nuri Demirağ’ı hatırlatıyor.

Binbir emekle üretildiği halde sadece benzin konulmadığı ve yolda kaldığı için “Garp kafasıyla araba yaptık, şark kafasıyla benzin koymayı unuttuk” diyerek rafa kaldırılan DEVRİM arabasını hatırlatıyor.

Ve işin en acı yanı da Dr. Özgür Akın’ı ve ekibini sosyal medyada yerin dibine sokan, “Türkiye’de robot mu yapılırmış, o işi piri Amerikalılar” diyen de en çok Vecihi Hürkuş, Nuri Demirağ ve Devrim Arabası edebiyatı parçalayanlar. Çok bilmişler, sözde aydınlar. Teknolojiden filan iyi anladığını iddia edenler..

Bizden olanı ezmek, üzmek hastalığımızdan bir kurtulsak.

Birbirimize sahip çıkıp olanı hızlandırıp olmayanı oldursak.

Zor mu bu kadar?

ADA çoktan kalktı düştüğü yerden.

Biz de şu özgüvenimizi yerden bir kaldırsak…

*     *     *

Teşekkür: 4. Akdeniz Bilişim Zirvesi’ni düzenleyen Emrah Kozan ve Piksel Akademi ailesine teşekkür etmezsem eksik kalır. Amatör ruhla profesyonel bir organizasyonu dört yıldır, üstüne ekleyerek devam ettiriyorlar. Ellerine, yüreklerine sağlık.