Doðrusunu söylemek gerekirse PKK bu statü uðruna elindeki bütün siyasi kartlarýný fütursuzca harcadý. Türkiye’de çözüm sürecini çeþitli bahanelerle bitirdi. Bitirmekle kalmadý, Türkiye’ye karþý yeniden savaþ açtý. Bu iki hamlenin Türkiye’de çözüm istemeyenleri, bilhassa Batýlýlarý memnun edeceðini ve bu memnuniyetin, Suriye’de ihtiyaç duyduðu uluslararasý itibar ve desteði arttýracaðýný düþündü.
Çözüm süreci bitince Öcalan’ýn rolü de bitti. Ama Öcalan henüz yol yakýnken ve kendi rolünün bitiþiyle sonuçlanacak bir sürece müdahale edebilecekken, bu müdahaleyi yapmak yerine, Ýmralý’da Türkiye’nin kendisine verdiði fýrsatý berheva etti ve Ýmralý tutanaklarý ne yazarsa yazsýn, hepsi boþ hepsi palavra, gerçekte artýk uluslararasý bir konsorsiyuma dönüþen PKK’ye hiç itirazsýz teslim oldu. Örgütünü, bu uluslararasý konsorsiyumun elinden kurtarmak için, atabileceði adýmlarý atmadý. Muhataplarýný oyaladý. “Devlet çözüm istemezse bu defa daha güçlü savaþýrýz, elli bin kiþiyle savaþ baþlatýrýz” diyerek yeni bir savaþ için mesajlar verdi. Sur’da, Cizre’de, Nusaybin’de sürdürülen “þehir savaþlarýnýn” belkemiðini oluþturan YDGH’nin kurulmasýna yeþil ýþýk yaktý.
Þimdi PKK açýsýndan ortaya çýkan bilanço ve sonuç Oslo sürecinden sonra baþlatýlan ve adýna “devrimci halk savaþý” denilen sürecin bilanço ve sonuçlarýndan farklý deðil, bin 300 civarýnda PKK’li öldürüldü, teslim olanlar ve yaralananlarla beraber, sayý 2 binleri geçiyor.
Hem Öcalan, hem PKK, Suriye/Rojava’yý kendileri için bir beka sorunu olarak gördü. Çözüm süreci ne de olsa, Türkiye’de Kürtlere PKK eliyle bir statü sunabilmekten çok uzaktý. Silahlarýn býrakýlmasýna karþýlýk, demokratik siyaset yolunun açýlmasý..
Türkiye koþullarýnda bundan fazlasýna siyasi aktörler deðil, ancak halk karar verebilirdi..
Bir tek serbest seçimlerin olabilmesi için dahi insanlarýn kanlarýný akýttýðý, sandýða gitmek için devrimlerin beklendiði Ortadoðu’da halka raðmen oturulur konuþulur ve herkes herkese bir þeyler verir alýr..
Ama Türkiye’de hele en önemli sorunumuz olan bir meselede Kürtlerle Türklerin ortak rýzasýný almadan kimse kimseye bir þey veremez ve kimse kimseden bir þey alamaz. Çünkü biz bütün kusurlarýna raðmen bir demokrasiyiz, bir muz cumhuriyeti deðiliz ve PKK geldi bir kez daha demokrasimize, dahasý kendisine oy veren bir halka ateþ etti, o halkýn onurunu, özgürlük tutkusunu ve taleplerini hiçe saydý.
Öcalan’a, Kandil’dekilere ve þimdi devletin verdiði on korumayla ve siyah çanta içinde taþýnan çelik zýrhlarla koruma altýna alýnan Demirtaþ’a, Figen Yüksekdað’a sormak lazým:
Yaptýklarýnýza deðdi mi?
Yaptýðýnýz bunca kötülüðe, þiddeti bunca sýradanlaþtýrmanýza, sizi malýyla canýyla ve oyuyla yýllardýr destekleyen bir halka bu zalimliði yaþatmanýza deðdi mi?
Ýçiniz, vicdanýnýz ve aklýnýz rahat mý?
Size Suriye’de özerk bölge vaat edenler bakýn, þimdi çark etmeye baþladýlar.
Esad, sizi kendi ordusunun bir kolu gibi görüyor, yani Suriye’nin geleceðinde Esad’ýn ortaðý olmayacaksýnýz, bunu bilin.
Amerikalýlar, Kürtlere özerk bölgeye karþý olduklarýný ilan ettiler. Oysa kantonlarý birleþtiririz, Barzani’yi devre dýþý býrakýr, Kürdistan petrollerini sizin elinizle Akdeniz’e akýtýrýz, deyip sýrtýnýzý sývazlýyorlardý.
Siz þimdi Ýran’la anlaþmýþ Kürdistan Bölgesel Hükümetini kantonlarla bölmeye çalýþýyorsunuz ama Esad garantiye alýndýðýnda, Ýran da istemeyecek sizi, Suriye de, göreceksiniz.
Rusya mý?
Elde var Moskova’da bir büro!
Moskova’da bir büroya deðdi mi bunca zulüm, bunca kan ve gözyaþý?
Tarihteki ilk Kürt cumhuriyetini Ýran’da yýkan Ruslar’a güvenmeniz için bir tek sebep yoktu orta yerde. Sur’daki barikatlara ziyaretler yapan bir eþbaþkanýnýz “Direnin, Ruslar yardýma gelecek” dedi mi demedi mi bilmiyorum. Ama evet siz, Türkiye’den aldýðý domatesi, biberi, vatandaþýna taneyle satan Rusya’ya kendinizden bile daha fazla güvendiniz...
Baþka bir yol yok muydu, Suriye’de kaale alýnmanýz için?
Elbette vardý. Ama o yol için artýk çok geç, Türkiye’yi küçümsediniz ve elinizi kolunuzu baþkalarýna kaptýrdýnýz bir kere ama yine de o yolun ne olduðunu yazmak istiyorum. Denemeye deðer bulsaydýnýz bu yaþananlarýn hiçbiri olmayacaktý.Yarýna..