Benim her çevreden dostum vardýr. Her dost grubunun vazgeçemediðim katkýlarý vardýr bana. Onlar olmasa hayattan tad almak mümkün deðil.
Bu dost gruplarý içinde roman dostlarýmýn ayrý bir yeri vardýr. Bakin açýk söylüyorum, eðer bir roman dostunuz yoksa sözlerim size anlamsýz gelebilir. Yeniþehir’deki kahvelerde sohbete oturmak, oradaki samimiyeti hissetmek romanlarla dost olmanýn ilk adýmý olabilir.
“Nereden çýktý þimdi bu romanlar meselesi” diyenleri duyar gibiyim. 8 Nisan Dünya Romanlar günüydü. Bu kadar yazýp çiziyoruz, bir yazýyý da romanlara ayýrmýþýz, çok mu? Ben öyle sevgiyi bir güne hapsedenlerden deðilim ama diyorum ki 8 Nisan’da roman dostlarýmýzla bir kere daha kucaklaþmanýn ne mahzuru var?
Hem hadi söyleyin bakalým, sizin Ali Yangir gibi, Cemal Bekle gibi, Metin Özçeri gibi dostlarýnýz var mý romanlar arasýndan? Ali Yangir Yeniþehir Mahalle Muhtarý. Ama Onun bende yer eden baskýn özelliði Muhtarlýðý deðil, evet muhtarlýðý hakkýyla yapýyor, ama Ali demek can dostu demek, Ali demek dert arkadaþý demek. Bir dönem gelir Ali beni her gün arar, sonra ara verir, tekrar aradýðýnda tatlý tatlý sitem eder. Son konuþmalarýmýzdan birinde “Ali” dedim, “ben Ýzmir’e gelmesem hiç görüþemeyecek miyiz, kendini özletiyorsun?” Mahcup bir sesle “arkadaþlarla birlikte geleceðiz” dedi. 7 Nisan Cumartesi günü Yeniþehir Toplum Merkezi’nde Bilgisayar Teslim Töreni gibi bir toplantýmýz vardý, ama benim yüzümden ileri bir tarihe ertelendi. Microsoft’un Sosyal Sorumluluk Projeleri kapsamýnda katký verdiði bu merkezde bilgisayar kursu da dâhil pek çok etkinlik roman çocuklarýmýzý bekliyor.
Metin Özçeri, herkesin tanýmasý gereken bir sima. Bu kadar hasbi, bu kadar arabulucu, kendini inandýðý deðerlere böylesine adayan çok az insan tanýdým ben. Ýþi sözde býrakmayan, takipçilikte zirve bir harika adam Metin. Romanlarla ilgili bana gönderdiði metinlerden ne kadar istifade ettim... Ak Parti Ýzmir Ýl Yönetim Kurulunun en dikkate deðer simalarýndan olan bu kardeþimiz hem beni irþad ediyor, hem Parti yönetimini, hem de mahalleyi.
Bu camiada daha pek çok tanýdýðým var. Abdullah Cistir bunlardan biri. Duracaðý yere karar verirse romanlar için çok faydalý iþler yapabilecek kabiliyette ve ataklýkta bir kimse.
Ýkiçeþmelik’teki roman kahvesini bilir misiniz? Buranýn sahibi Hüseyin Tonay’ýn çayýný içmeden olmaz. Çay her zaman güzeldir orada ama Hüseyin’in kendisi öyle güzel bir insan ki... Kahvenin önünden ne zaman geçsem durup bir çayýný içerek tatlý sohbetiyle kendimi yenilemek isterim, ama hayatý telaþla yaþayan bizler için bu mümkün olmuyor bir türlü... Bazen kendi kendime diyorum ki “bu güzel dostlara yeteri kadar vakit ayýrmýyorsan yaptýðýn iþin ne kýymeti var?” Unutmayalým ki, hayat dostlarla güzel.
Bu camiada beni en çok etkileyenlerden biridir Cemal Bekle. Çok özel bir çalýþmayla romanlarýn okullaþma oranýný mutlaka artýrmamýz gerekiyor. Hem ilk ve orta öðretimde hem de yüksek öðretimde. Bu konuda olur olmaz þeylerle vakit kaybetmek yerine bir an önce roman çocuklarý için esaslý bir yurt, kredi ve burs mekanizmasýný harekete geçirmemiz lazým. Cemal Bekle bütün bu engelleri aþýp Sakarya Üniversitesinde sosyoloji tahsilini tamamlamýþ bir kardeþimiz. Onun kendi toplumunu bir sosyolog gözüyle ne kadar güzel tahlil ettiðini biliyorum ben. 2011 Haziran seçimlerinde Ak Parti listesinden milletvekili adayý olan Cemal Bekle ile beraber yürüttüðümüz seçim kampanyasýnýn anýlarý hafýzamda bütün canlýlýðýyla duruyor. Bütün bir roman toplumunun Cemal Bekle ile nasýl gurur duyduklarýný bu geziler sýrasýnda gördüm. Ýngilizce ve Ýtalyanca bilen bu çalýþkan arkadaþýmýzý Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlýðýna öneriyorum. Umarým memurdu, deðildi, mevzuat hazretleri vs gibi açmazlara düþmeden bu deðerden yararlanmayý bilirler. Avrupa Konseyinde romanlarla ilgili bir Rapor hazýrlanýrken kendisinden görüþ istemiþtim. Yaptýðým konuþma çok takdir topladý. Dönünce Cemal’e teþekkürlerimi ilettim.
Roman açýlýmý dolayýsýyla yapýlan çalýþmalar da bu kardeþlerimizin büyük ilgisiyle anlam kazandý. Baþbakanla birlikte gerçekleþtirilen toplantýlarý ve Roman Çalýþtayýný anlata anlata bitiremeyen bu arkadaþlar þöyle diyor: Siz romanlara bir adým yaklaþýn, göreceksiniz ki onlar sizi anýnda kucaklayacaklar...
Roman dostlarýmý burada andýklarýmdan ibaret sanmayýn. Roman Esnaf Derneði Baþkaný Ýrfan Çýtýrký, Buca Romanlar Derneði Baþkaný Mehmet Uç, Roman Merkezi Federasyonu Baþkaný Erdoðan Þener, Roman Kadýnlarý Dernek Baþkaný Serpil Özkasap, Tire Roman Dernekleri Baþkaný Hasan Karabacak bunlardan bazýlarý...
Son sözü Serpil Özkasap’ýn güzel þiirine býrakmak lazým. Romanlarýn taleplerini öyle güzel anlatýr ki... Ama bunu kendisinden dinlemeden olmaz...