ÝTALYA denince elbette yemek delisi bir yemek yazarý olarak Toscana’dan baþka bir yeri göz görmez, gönül istemez. Ancak her þey yemek odaklý olamaz. Ve bu þehir bunu son derece iyi hissettirdi bana. MÖ 8. yüzyýlda Palatino Tepesi’nde ilk yerleþimlerin baþladýðý Roma, tarih boyunca büyük imparatorluklarýn vataný olmuþ. Vatikan gibi dini bir yönetim merkezi, yetiþtirdiði onlarca büyük sanatçý, Leonardo Da Vinci, Michelangelo, Rafaello gibi Rönesans’ýn büyük ustalarý izler býrakmýþ. Bugün her sokak arasýndan fýþkýran, þehrin birçok yerinde göðe yükselen kalýntýlar, dev binalar þehrin yaþanmýþlýkla dolu bir hayatý olduðunun göstergesi... Bu izleri ne yangýnlar ne depremler ne de savaþlar silebilmiþ. Sadece Vatikan’daki heykeller önünde bir saniye durulsa bir insanýn 12 yýlýný alýrmýþ, gerisini siz düþünün. Burada Roma tarihini anlatmaya kalkmayacaðým, öðrendiklerimi anlatmak istesem de buraya sýðdýramam. Giderken bana söylenenler kulaðýmda çýnlýyor: “3-4 gün yeter de artar.” Ne yetmesi, ne artmasý Allah aþkýna? Roma’yý hakkýyla gezmek için bir sene orada yaþasanýz az gelir. Yemekleri konusuna gelince... Haydi buyurun Roma sofralarýna!
NE ÖZELLÝÐÝ VAR KÝ?
Eski Roma dönemini zenginliði ve imparatorlarýn yemeðe düþkünlükleri, fethedilen bölgelerden getirilen yetenekli aþçýlar burada tüm Ýtalya’ya yayýlan zengin bir yemek kültürü oluþturmuþ orasý kesin. Ve yine kesin olan Mýsýrlý, Yunanlý ve Yahudi geleneklerinden mutfaklarýna yansýyan esintiler... Üstelik dünyada ilk yemek kitabýnýn yazarýnýn bir Romalý olduðu söylenir.
Roma’daki lezzetlerden konu açýlýnca dünyanýn hemen her yerinde akla ilk dondurma gelir. Açýkçasý Roma’da dondurma yerken 12 kiþilik grubumuzun tamamýnda ayný his oluþtu: “Ne özelliði var ki þimdi bu dondurmanýn?” Güzel orasý kesin, belki müthiþ bir özelliði yok ama burada caným Kahramanmaraþ dondurmasýný yemek için nazlananlar bile Roma’da dondurma kuyruðuna giriyorsa birincisi bu bir PR baþarýsýdýr, ikincisi de sunum... Renkler, çeþitler, vitrinler müthiþ albenili...
ÜÇÜNCÜ?SINIF?PÝZZA
Yeðenimin nikahý için Ýtalya’ya gitmek durumu hasýl olduðunda vize için birkaç kez Ýtalyan konsolosluðu yollarýný arþýnladým. Konsoloslukta yemek yazarý olduðumu anlayýnca birkaç görevli etrafýma yanaþýp “Eee ne yiyeceksiniz bizim memlekette?” diye sordu. Bol bol mantar ve enginar yiyeceðimi söylediðimde de þaþýrdýlar. “Nereden biliyorsunuz, herkes pizza için gider Ýtalya’ya” dediler. Eee, o kadar olsun, dersimi çalýþýyorum!
Roma’da bulduðum her fýrsatta mantar ve enginar denemeleri yaptým. Zaman darlýðýndan gruptaki herkesin tabaðýna musallat olup daha fazla lezzet denedim. Çok çok yemek tattým. Genel olarak þunu söyleyebilirim; Roma’da sýradan hatta kötü yemeklere rastlama olasýlýðýnýz az deðil. Öyle dendiði gibi “Roma’da her yerde yemekler müthiþ” durumu yok. Turistik yerlerden uzak durun ve otantik, geleneksel mutfaðý olan yerleri bulun. Lezzet açýsýndan benim için gerçek bir altýn madeni Yahudi gettosuna mutlaka gidin ve orada Gigetto’da kýzarmýþ enginar, adaçaylý iþkembe yiyin. Bu önerimi not defterinize mutlaka kaydedin. Ayný bölgede ‘Beppe’ isimli peynir evini sorun, soruþturun ve mutlaka bulun. Ýnanýlmaz ekmekler, grisiniler ve elbette nefis yýllanmýþ parmeciano ve çeþit çeþit peynirlerle öyle büyük bir keyif alacaksýnýz ki size o ana kadar Roma sokaklarýnda yediðiniz üçüncü sýnýf pizzalarý unutturacak.
DOMATES?VE?FESLEÐEN?ARADIM
Pizza, Roma sokaklarýnda hemen tüm Ýtalyan bölgeleri gibi her an karþýnýzda oluyor. Unutmak mümkün deðil elbette! Sokak pizzasý satan yerler dolu, lezzet olarak inanýlmaz farklý. Hemen her önüme çýkan yerde bir parça pizza denedim ve içlerinde en çok havaalanýnda burun bükerek ýsýrdýðým pizzayý beðendim, müthiþti!
Roma’da beni en çok hayal kýrýklýðýna uðratan domates, fesleðen gibi taze malzemelerin tabaklarda yer almamasý oldu. Hamur odaklý bir mutfaklarý olduðunu saðýr sultan bile duymuþtur elbette ama özellikle kekik ve fesleðenin her yemekte, salatada fýþkýracaðýný düþünmüþ, garnitür olarak bol bol yeþillik hayal etmiþtim. Oysa Roma’da sokak yiyecekleri demek makarna, pizza ve bol bol tatlý kurabiyeler yani bol bol hamur iþi demek. O yüzden, Roma’ya giderseniz her öðün bir de salata yemeðe özen göstermenizi sindirim sisteminizin rahatlamasý açýsýndan mutlaka öneririm. Üstelik salatalarý gerçekten nefis!
AYDAN’IN ROMA’DAKÝ ‘EN’LERÝ
En güzel yemek: Gigetto’da Kýzarmýþ enginar, kabak çiçeði ve mezgit balýðý.
En güzel salata: Bol bebek rokalý ve tereli, iri rendelenmiþ parmesanla servis edilen çið bebek enginar salatasý.
En güzel pizza:
Margarita.
En güzel atýþtýrmalýk: Domates ve fesleðenli, bol sarýmsaklý klasik bruschetta.
En güzel makarna: Özellikle enginarlý makarna ama iyi bir yerdeyseniz hemen her makarnalarý harika.
En güzel dondurma: Frutta Ripiena denilen dondurulmuþ meyve sandviçleri.
En büyük hayal kýrýklýðý: Her köþede bulabileceðiniz sandviç büfelerindeki sandviçlerin lezzetsizliði.
Türkiye’de en yanlýþ yapýlan lezzeti: Carbona sosu! Mutlaka iyi bir makarnacýda carbona soslu makarna deneyin, Türkiye’de asla karþýlaþmadýðýnýz bir lezzet çýkacak.
Dönerken satýn alýnmasý gereken en iyi lezzetler: Sakýn turistik yerlerdeki renkli, minik paketli makarnalarý almayýn, gereksiz pahalý. Havaalaný bunlarý almak için en ideal. Havalanýndan Truffle’lü ev yapýmý makarna, Roma sokaklarýnda herhangi bir marketten de vakumlu peynirler satýn alýn.
En etkileyici tarihi kalýntý: Ortaçað’da kiliseye dönüþtürülen, tanrýlarýn tapýnaðý Pantheon.
Yeme Ýçme dünyasýna dair her þey
SuadÝye’de yenÝ bÝr lezzet duraðý
ÞIK, lezzetli bir mekan arayanlardansýnýz bize kulak verin! Suadiye’de açýlan La Mia Luce, zengin Ýtalyan mönüsüyle dikkat çekiyor. Klasik Ýtalyan lezzetleri ile dünya mutfaklarýndan örnekler bulabileceðiniz mekanda, caz quartet’leri, hafta sonlarý DJ performansý gerçekleþtiriliyor. La Mia Luce’ye gideceklere öneri: Tiramisu, somon füme, somonlu pizza, makarnalarýnýn tadýna bakýn. Tel: (0216) 464 17 77
Kültür elçileri görevlerini tamamladý
ETÝ Çekül Kültür Elçileri sosyal sorumluluk projesi, beþinci ve son yýlýný tamamladý. Her eðitim yýlý sonunda belirlenen bir temayla Türkiye’nin dört bir yanýndan hareketle Ýstanbul’da buluþan Kültür Elçileri, son olarak Gaziantep’te Yerel Lezzetler temasý kapsamýnda bir araya geldi. Moderatörlüðünü ünlü gurme ve yazar Mehmet Yaþin’in üstlendiði Gaziantep buluþmasýna, konuklara farklý bölgelere ait yöresel yemekler ikram edildi.
Ýtalyan pÝzzasýnda çýta yükseldÝ
BAFETTO, incecik Ýtalyan pizzalarýyla çok iddialý. Ýtalyan pizza ustalarýndan alýnan eðitimlerle oluþturulan hamur, en az 48 saat mayalandýrmada bekletildiði için hafif! Ýtalya’dan getirtilen özel soslarla hazýrlanan pizzalardan, herkesin damak tadýna uyacak yaklaþýk 25 farklý çeþit bulunuyor. Pizza fiyatlarý 9.90-19.90 TL arasýnda.