Röntgenci ve teşhirci...

Her insanın içinde bir teşhirci bir de röntgenci yan vardır, sosyal medya tam da bunu besliyor” Türkiye’de, televizyonda ilk sosyal medya programını ben yaptım. 

Program öncesi “Nedir bu sosyal medya?” diye araştırırken Macar bir sosyoloğun bu cümlesine rastlamıştım. O günden beri bu tespit doğruluğunu milyarlarca kez ispatladı. Ama şimdi insanın içindeki teşhirci ve röntgencinin dışındaki başka şeyleri de beslediğini görüyoruz sosyal medyanın... 

***

Farklı siyasi görüşte olanlar, etnik ya da mezhep takıntıları bulunanlar, tahminen eskiden de birbirlerinden bu kadar çok nefret ediyorlardı. Yönetilebilir bir nefretti bu, sonuçta insanlar sadece kendileriyle aynı fikirde olan insanlarla konuşuyorlardı. Ama sonra internet çıktı.

İlk kırılma Youtube’da yaşandı. PKK eylemlerinin ya da PKK’ya karşı operasyonların görüntülerini yükleyenler yorum bölümünde birbirlerini düelloya davet etmeye kadar vardırdılar çekişmeyi.

Facebook ve ardından Twitter devreye girince iş iyice zıvanadan çıktı. Şu son bir haftada Twitter bir haberleşme aracı olmaktan çıkıp bir nefret yayma aracı haline geldi.

Kimse bana sansür mü istiyorsun falan diye sormasın, insanların birbirinin yüzüne söyleyemeyecekleri şeyleri, edemeyecekleri hakaretleri kolayca salladıkları yer özgürlük alanı olamaz.

***

Sosyal medya nedir, özgürlüğünü ya da kısıtlanması savunanların çoğu gerçek anlamını bilmez. Sosyal medya demek içeriğini sadece kullanıcıların oluşturduğu medya alanı demektir. Burada kritik laf içerik, küfür, tehdit, aşağılama içerik değildir çünkü... Üstelik kullanıcılar şeffaf da değil...

Mesela IŞİD yanlıları 3 uçak düşürdük diye bir yalanı dolaşıma sokuyor, PKK yandaşları “Türkiye sınırdan yüzlerce IŞİD militanının geçişine izin verdi” diye bir başka yalanı dolaşıma sokuyor.

Sonuç mu, bu yazılanların gerçek olduğunu zanneden, sevinen ya da üzülen binler, milyonlar. Bu propaganda yarışına bir de gizli servisleri ekleyin. Her olaya komplo, yabancı ülke parmağı diye bakmayı sevmem ama Twitter’ın arama bölümüne Kobani yazın bakın kaç dil çıkacak karşınıza, kaç ülke kaç hayali kimlik...

***

Her insanın içinde bir teşhirci bir de röntgenci yan olduğu kadar bir de akılsız nefret yanı varmış.

Kolayca ortaya çıkabilen, insanı kullanılmaya çok açık kılan bir yan...