RTÜK, yayýncýnýn ayaðýna gidiyor!
Türk Ýnternet Medya Birliðinin, Ýçiþleri Bakanlýðý ile birlikte gerçekleþtirdiði "Medya ve Sivil Toplum Buluþmalarý" kapsamýnda gittiðim Trabzon'dan sonraki duraðým Rize oldu. Rize'de gerçekleþen RTÜK bölge toplantýsýna katýldým.
Yerel ve bölgesel yayýncýlarý bir araya getiren toplantý gerçekten çok önemli idi. Bir TV sahibinin dediði gibi "Biz RTÜK'ü ceza veren bir kurum olarak biliyorduk, sadece ceza verirdi, muhatap bulamamýz mümkün olmazdý, ancak þimdi ilimize kadar geliyor, baþkan düzeyinde toplantý düzenliyor, bu çok önemli bir geliþme".
Bence de durum ayný. Zira iki bölümden oluþan toplantýnýn ilk bölümde "Ýzleme ve Deðerlendirme Dairesi", "Ýzin ve Tahsisler Dairesi", "Kamuoyu, Yayýn Araþtýrmalarý ve Ölçme Dairesi", "Ýdari ve Mali Ýþler Dairesi" baþkanlarýnca dairelerinin görev ve sorumluluklarýný içeren bir sunum yapýldý. Sonrasýnda ikinci bölümde daire baþkanlarý katýlýmcýlarýn sorularýný almak üzere sahneye çýktý.
Büyük sabýr, yüksek katýlým
Katýlýmcýlar kimi zaman "korsan sunum" boyutuna ulaþacak düzeyde konuþtular. Neredeyse söz almayan kalmadý. Dert anlatan da oldu, fikir veren de. Tüm sorular titizlikle ele alýndý. Sorulan ve RTÜK'ün yetki alanlarý içinde kalan konularla ilgili tüm kadronun iyi niyetli yaklaþýmý çok önemli idi. Programa baþtan sona kadar RTÜK Baþkaný Ebubekir Þahin ve Baþkan Yardýmcýlarý Ýbrahim Uslu ve Orhan Özdemir de katýldý.
Ceza yazmanýn kurallarý
RTÜK Baþkaný sorunlarý çözmek ve yayýncýlarýn iþini kolaylaþtýrmanýn derdinde. Þaka yollu bir sitemini de paylaþtý bizlerle: "Herkes zannediyor ki RTÜK, 'nasýl ceza keseriz' derdinde, yok böyle bir niyetimiz, yayýncýlýðýn kurallarý var ve istemesek de uygulamakla biz görevliyiz." Gerçekten de böyle) Kanuna göre (6112 s. m. 32) RTÜK, yayýncý kuruluþlar hakkýnda uyarý, program durdurma ve idari para cezasý uygulayabiliyor. Ayrýca ihlalin niteliðine göre, geçici yayýn durdurma ve yayýn lisansýnýn iptali de söz konusu olabilmekte. Ama bunlar sabahtan akþama ve hemen oluþmuyor pek tabi. Bir de sadece belirli kanallara veriliyormuþ gibi bir algý var ki o da yanlýþ. Bu konuda bir ayrým yapýlmýyor. Kanallarýn siyasal olarak gündeme getirdiði birçok cezanýn sebebi ise muhataba ulaþýlamamasý veya kanalýn RTÜK'ü dikkatte almaktan imtina etmesi yatýyor. Yani kazýn ayaðý hiç de görüldüðü gibi deðil. Misal, yayýncýya e-tebligat gönderiliyor ve görmüyor süreyi geçiriyor lisans iptaline gidiyor süreç sonra feveran kopuyor...
Baþkanýn ufku
Baþkan Ebubekir Þahin döneminde kurum ciddi bir açýlým saðlamýþ. Baþkanýn bu konudaki ufku çok parlak. Ekipte çok saðlam, uyum yüksek düzeyde. Herkes çözümün bir parçasý olmanýn peþinde; ki bu da Baþkanýn oluþturduðu ortamdan kaynaklý sanýrým. Þimdilerde ise yeni bir gündem söz konusu "internet yayýnlarý". Herkesin fenomen herkesin muhabir olduðu bu sosyal medya çaðýnda ciddi bir sorun olarak karþýmýzda duruyor. Kanuna eklenen "Yayýn hizmetlerinin internet ortamýndan sunumu" baþlýklý madde ile (m. 29/A) radyo, televizyon ve platformlar yayýnlarýný internet ortamýndan sunmak istedikleri takdirde lisans almalarý zorunlu hale geldi. Buna halen dikkat etmeyen, lisanslama yapmayan siteler bulunuyor. Kurum bunlarý zaman zaman ilan ediyor. Bu sürecin oturmasý ve özellikle yayýnlar konusunda yetkin bir kurum olan RTÜK'e bu yetkinin verilmesi gayet yerinde. Ancak özellikle sosyal medyadaki yayýnlar konusunda da ülkemizin yayýn denetimi yapmasý gerektiðini düþünen birisi olarak RTÜK'ün kapasitesinin arttýrýlýp bu baðlamda yetkili kýlýnmasýný da düþünmek gerekiyor.
RTÜK'ün yaptýðý bölgesel toplantýlar sürecek. Bu toplantýlar ciddi bir tartýþma zemini doðuruyor. Kurumlarý, muhataplarýnýn ayaðýna götürmek çok önemli bir kamu hizmeti. Sorunlarý yerinde konuþmak, dertleri dinlemek çözümün ta kendisi.