RTÜK ile YSK denen kurumlarýn 24 TV ve A Haber’e kestiði hunhar cezalar gerçekten büyük skandal. Türk medya ortamý o kadar ikiyüzlü ve alçak bir ortam ki, RTÜK’ün 24 TV ve Ahaber’e yönelik acýmasýz sansür uygulamalarýna basýn özgürlüðü adýna Aydýn Doðan’ýn medyasýndan bir tane itiraz yok. Bu iki kanala “yayýn durdurma” ve “uyarý” cezasý kararý verilirken komik bahaneler uyduruluyor. YSK’nýn tamamen özel sermaye ile yönetilen TV kanallarýna dayattýðý cezalar, zaten özü itibariyle yoruma dayalý olan tartýþma programlarýna kadar uzandý. TRT Kanunu’nda yer alan kurallarla kanallarý tek tip bir yapýnýn içerisine hapsetmeye çalýþan YSK, A Haber’in dört ayrý programý için MHP ve HDP’ye yönelik olumlu nitelikte yayýn yapýlmasý, CHP’nin eleþtirilmesi, genel olarak da AK Parti’ye aðýrlýklý olarak yer verilmesi gerekçesiyle birer ve ikiþer defa yayýn durdurma cezalarý verdi. Tartýþma programlarýna konuk olarak sadece bir partiye mensup kiþilerin yer almasý da uyarý ve bir kez yayýn durdurma cezalarýnýn gerekçesi oldu.
Aslýnda RTÜK meselesini esaslý biçimde ele almak gerekiyor. RTÜK son yýllarda bir FETÖ karargâhý gibi çalýþtý. Devletin güvenlik ve istihbarat kurumlarýndaki raporlara göre de RTÜK’teki FETÖ yapýlanmasýnýn merkezini RTÜK’ün Ýzin ve Tahsisler Daire Baþkanlýðý oluþturuyor. Paralel yapýya destek verdiði devletin istihbarat raporlarýna giren Muhsin Kýlýç halen RTÜK’te en önemli makam olan izin ve tahsisler dairesi baþkanlýðý koltuðunda oturuyor. Ankara Cumhuriyet Baþsavcýlýðý’nýn kararýyla FETÖ kanallarýndan olan bir kanala (Samanyolu grubu televizyonlarý) uydu lisans ücreti ödemedikleri halde lisans veren ve 3 yýl lisans ücretini ödemeden yayýn yapmasýna sebep olan kiþi bizzat Muhsin Kýlýç. Suç olan bu fiili hayata geçirdiklerinden ötürü hem Muhsin Kýlýç’a hem de Hikmet Ýnce adlý þahsa disiplin soruþturmasý yapýlýp uyarý cezasý verildi. Fakat bu durum uyarý ile geçiþtirilecek bir durum deðil.
RTÜK eski baþkaný olan ve 2015’e kadar FETÖ destekçiliði yapmýþ Fatih Karaca tarafýndan RTÜK’e yerleþtirilmiþ Muhsin Kýlýç ve Hikmet Ýnce FETÖ soruþturmalarýndan sonra da FETÖ kanallarýný korumaya ve kollamaya devam ettiler. Her ne gerekçe ile olursa olsun FETÖ mensuplarýný ve müesseselerini korumak ve kollamak suçtur. Buna devlet içi yazýþmalarda taðþiþ iþleri deniyor. Yani FETÖ mensuplarýný korumaya ve kollamaya çalýþmak eyleminin istihbarat literatüründeki adý bu. Ýster dostluk ve gönül baðý ister örgütten maddi menfaat karþýlýðý yapýlsýn FETÖ’ye yardým suçtur. AK Parti çevresinin en üst düzey siyasetçilerinden ve iþadamlarýndan bile olsanýz bu yapýlan suçtur ve ayrýca Cumhurbaþkanýmýza da ihanettir. Sadece medya baðlamýnda deðil her alanda FETÖ çete üyelerini korumaya çalýþmak suçtur. Kim olursa olsun hiç kimse istihbarat, güvenlik ve hukuk makamlarýnca soruþturulan insanlara ve þirketlere yardým ve yataklýk edemez. Dolayýsýyla RTÜK’te de 24 TV ve A Haber’e cezalar yaðdýrýlýrken yasadýþý FETÖ kanallarýna yardým ve yataklýk suçtur.
RTÜK’de Kanaltürk baðlamýnda yapýlanlar da ayrýca skandaldýr. Bölgesel 5 yerde yayýn hakký olan “Kanaltürk” logolu, Yaþam Televizyon Yayýn Hizmetleri A.Þ unvanlý kuruluþa dair mahkemelerin verdiði kararý bile tanýmadý RTÜK’teki FETÖ yapýlanmasý. Danýþtay Ýdari Dava Daireleri Kurulu 30/10/2013 tarihli ve 2010/1316 esas, 2013/3337 karar sayýlý kararý ile “Kanaltürk” logosu ile yayýn yapan kuruluþun bölgesel yayýn hakký olduðuna ve kendisine ulusal yayýn hakký verilemeyeceðine hükmetti. RTÜK’teki eski Ýzin ve Tahsisler Daire Baþkaný olan ve þu an Baþkan Müþaviri pozisyonunda olan Yýlmaz Kesmeci ve mevcut Ýzin ve Tahsisler Daire Baþkaný Muhsin Kýlýç bu konuda yasalarý çiðneyerek bir süreç baþlattý. FETÖ destekçisi bu ikili hukuk müþavirliðinden yayýnlarýn devamý için RTÜK’e öneri verdirdi ve Üst Kurul mahkeme kararý olmasýna karþýn Kanaltürk’ün karasal yayýnlarýný devam ettirdi. Bu yasadýþý iþler karþýlýðý Akýn Ýpek adlý gýyabi tutuklu firari þahsýn RTÜK elemanlarýna Harun Ekinci aracýlýðýyla rüþvet verdiði iddiasý da þu an soruþturuluyor. Yani kýsacasý bu pilav daha çok su kaldýrýr...