Bugün ise yaptýðým bir baþka küçük denememin detaylý yansýmalarýný takdim edeceðim sizlere. Ýtalyanlarýn klasik pres sandviç mantýðý! Bu tekniði uygulamak için çok çok iyi bir ekmek çeþidi olduðunu düþündüðüm pide baþrolde. Sonuç olarak ben ona kýsaca pide sandviç demeyi uygun gördüm.
Bu sandviçin önemli kurallarý var. Örneðin bütün bir ekmek kullanmak. Pide, bu bakýmdan biçilmiþ kaftan! Diðer konuysa malzemeleri kalýnca bir tabaka olarak ve kat kat dizmek. Bunu yaparken çok malzeme gittiðini düþünebilirsiniz. Gidiyor da. Ama ortaya çýkan sandviçin dilimlenerek ortalama 6- 8 kiþilik porsyonlarý olduðunu hatýrlatmak isterim. O nedenle malzemeleri bolca koyun. Kalan dilimleri paketleyip buzdolabýna atýn ve ertesi gün tost makinesinde ýsýtýn. Ayrýca malzeme katmanlarýndaki renklerin de lezzeti kadar uyumlu olmasý gerekiyor. Katmanlarý hazýrlarken bunu aklýnýzýn bir köþesinde tutun.
Son önemli kural ise onu ‘pres’ sandviç yapan özelliði. Sandviçin lezzetli olmasý için yaklaþýk bir saat üzerinde bir aðýrlýkla durmasý gerekiyor. Aðýr bir demir tava kullanabilirsiniz ya da yaðlý kaðýtla örtüp üzerine Ýtalyanlarýn yaptýðý gibi aðýr kitaplar da koyarak düzleþmesini saðlamanýz mümkün. Hepinize afiyetle...
Etli pide sandviç
Bu sandviçteki seçimim beyaz unlu klasik pide. Öncelikle 200-300 gr kadar yaðsýz kýymayla bir köfte hazýrlayýn. Pide arasýna konacaðý için ben ekmek kýrýntýsý ilave etmiyorum köfteye. Baharatlar, bol yeþil maydanoz, sarýmsak ve biraz da soðan püresi gayet uygun. Hafif ýlýk ya da soðuk yeneceði için kýyma yaðsýz olmalý ve zeytinyaðý da eklemeyi unutmamalýsýnýz. Köfteyi pidenin boyutundan bir parmak daha büyük olarak bir tavaya yayýn. Daha sonra ayný tavada piþirin. Köfteyi döndürürken tabak kullanabilirsiniz. Pideyi yatay olarak ikiye kesip üzerine biraz hardal sürün ve ýzgara edilmiþ kocaman köfteyi içine yerleþtirin. Üzerine bir kat sarý hamburger peyniri daha sonra kýrmýzý soðan halkalarý ve bolca roka sýralayýp pidenin diðer tarafýna da yine mayonez ve hardal sürün. Acý biber sosu veya domates sosu da sürülebilir. Kapaðýný kapatýp, üzerine aðýrlýk koyarak lezzetlerin iyice yoðunlaþmasý için 40 dakika bekletin.
Veggy pide sandviç