Rumuz: Pide sandviç

Fýrýndan eve gelene kadar azar azar ufalan, sofraya konduðu anda midede kendini bulan Ramazan pideleri geceye kalýr mý bilmem? Ama bu sandviçler özellikle sahur için bence on numara!
 
Yok! Ramazan pidesi kadar lezzetli herhangi bir ekmek yok benim için. Onun sadece bu aya özel olmasýný ve Ramazan pidesinin fýrýn telaþýný çok ama çok seviyorum. Sanýrým “Evde yapmayý boþverin” diyebileceðim ender lezzetlerden. Geçen yýl yine Ramazan ayýnda bir pide çýlgýnlýðý yaþamýþtým. Farklý ve basit alternatifler hazýrlamýþtým. O da çok keyifli bir deneme olmuþtu, arzu edenler gazete arþivinden bulabilir.

Bugün ise yaptýðým bir baþka küçük denememin detaylý yansýmalarýný takdim edeceðim sizlere. Ýtalyanlarýn klasik pres sandviç mantýðý! Bu tekniði uygulamak için çok çok iyi bir ekmek çeþidi olduðunu düþündüðüm pide baþrolde. Sonuç olarak ben ona kýsaca pide sandviç demeyi uygun gördüm.

Bu sandviçin önemli kurallarý var. Örneðin bütün bir ekmek kullanmak. Pide, bu bakýmdan biçilmiþ kaftan! Diðer konuysa malzemeleri kalýnca bir tabaka olarak ve kat kat dizmek. Bunu yaparken çok malzeme gittiðini düþünebilirsiniz. Gidiyor da. Ama ortaya çýkan sandviçin dilimlenerek ortalama 6- 8 kiþilik porsyonlarý olduðunu hatýrlatmak isterim. O nedenle malzemeleri bolca koyun. Kalan dilimleri paketleyip buzdolabýna atýn ve ertesi gün tost makinesinde ýsýtýn. Ayrýca malzeme katmanlarýndaki renklerin de lezzeti kadar uyumlu olmasý gerekiyor. Katmanlarý hazýrlarken bunu aklýnýzýn bir köþesinde tutun.

Son önemli kural ise onu ‘pres’ sandviç yapan özelliði. Sandviçin lezzetli olmasý için yaklaþýk bir saat üzerinde bir aðýrlýkla durmasý gerekiyor. Aðýr bir demir tava kullanabilirsiniz ya da yaðlý kaðýtla örtüp üzerine Ýtalyanlarýn yaptýðý gibi aðýr kitaplar da koyarak düzleþmesini saðlamanýz mümkün. Hepinize afiyetle...

Etli pide sandviç

Bu sandviçteki seçimim beyaz unlu klasik pide. Öncelikle 200-300 gr kadar yaðsýz kýymayla bir köfte hazýrlayýn. Pide arasýna konacaðý için ben ekmek kýrýntýsý ilave etmiyorum köfteye. Baharatlar, bol yeþil maydanoz, sarýmsak ve biraz da soðan püresi gayet uygun. Hafif ýlýk ya da soðuk yeneceði için kýyma yaðsýz olmalý ve zeytinyaðý da eklemeyi unutmamalýsýnýz. Köfteyi pidenin boyutundan bir parmak daha büyük olarak bir tavaya yayýn. Daha sonra ayný tavada piþirin. Köfteyi döndürürken tabak kullanabilirsiniz. Pideyi yatay olarak ikiye kesip üzerine biraz hardal sürün ve ýzgara edilmiþ kocaman köfteyi içine yerleþtirin. Üzerine bir kat sarý hamburger peyniri daha sonra kýrmýzý soðan halkalarý ve bolca roka sýralayýp pidenin diðer tarafýna da yine mayonez ve hardal sürün. Acý biber sosu veya domates sosu da sürülebilir. Kapaðýný kapatýp, üzerine aðýrlýk koyarak lezzetlerin iyice yoðunlaþmasý için 40 dakika bekletin.

Veggy pide sandviç

Et yemeyenlere özel hazýrladýðým bu lezzet için kepekli pideyi seçtim. Aslýnda çocukluktan kalma bir lezzet... Hani anneniz patlýcanlarý kýzartýrken tabaktan aþýrýp fýrýndan yeni çýkmýþ ekmeðin arasýna koyduðunuz o küçük lokmalarý hatýrlayýn. Aramýzda bunu yapmayan var mýdýr? Bence yapmadýysanýz çok þey kaçýrdýnýz... Ama hiçbir þey için geç deðil. Bir bütün kepekli pideyi yatay olarak ikiye kesin. Ýçine önce sarý krem peynir sürün ardýndan kýzarmýþ patlýcan dilimlerini bir uçlarý üst üste gelecek þekilde sýralayýn. Üzerine kabuðu soyulmuþ ve halka olarak kesilmiþ domates dilimlerini ve en üste kýzarmýþ biberleri yerleþtirin. Pidenin diðer tarafýna ince bir tabaka süzme yoðurt sürün ve sandviçi kapatýn. Üzerine yarým saat kadar bir aðýrlýk koyun, dilimleyerek servis yapýn.