‘Rus ruleti’ þarjörlü tabanca ile oynanmaz 

Ýnsan hayatý üzerine kumar oynanýr mý, eðer tüm yaþam çýkýþlarý kapanmýþ ve þiddet sarmalýnda derin bir kuyunun içine çekiliyorsanýz, evet. Zaten, “Rus ruleti” dediðimiz ölümcül kumar da, Çarlýk Rusya’sýnýn yýkýldýðý, Sovyet Devrimi’nin yükseldiði büyük kaos yýlý, 1917’de, cephedeki Rus komutanlar arasýnda yaygýn bir oyun (!).. 

Toplu bir tabanca ve en az iki kiþiye ihtiyaç var, altýlý mermi yuvasýna bir mermi yerleþtirip döndürüyor, sonra kendi kafanýza sýkýyorsunuz. Tutmadýysa silah el deðiþtiriyor, biri ölene kadar… 

“Rus ruleti” tanýmýný Fransýz asýllý Ýsviçreli macera romanlarý yazarý George Surdez’in ayný baþlýðý taþýyan bir kýsa öyküsüne borçluyuz… 

Kurtuluþ þansý kaba bir hesaplamayla 6’da 1… Ayný oyunu þarjörlü bir tabanca ile oynayabilir misiniz, hayýr. Namluya sürülen merminin beyninizi daðýtacaðý kesindir… 

Moskova’da dün gerçekleþen Erdoðan-Putin buluþmasýndan önce Rus Dýþiþleri Bakanlýðý Sözcüsü Zaharova tarafýndan yapýlan açýklama, Türkiye’nin þarjörlü bir tabanca ile Rus ruleti oynamaya zorlandýðý izlenimi oluþturdu. 

  

Türkler’e bir þey dikte etmeyeceksin

Türkiye’nin Amerikan emperyalizmi ile uzlaþmaz çeliþki yaþamasý, Rusya’ya, Ankara’ya dönük “dikte edici” strateji oluþturma hakký verir mi, hayýr!..

Rusya’nýn bu aþamada yapacaðý tarihi hata, Türkiye’de, “Biz FETÖ ve PKK nedeniyle Amerika-Ýsrail ittifaký ile mücadele ederken, Rusya’da üzerimizde baský oluþturacak manevra alanlarý arayýþýnda” düþüncesi uyandýrmaktýr. 

Türkiye, yüz yýllýk hesaplaþma içinde olduðunu biliyor… 

Neo-con/Siyonist lobinin yönlendirdiði Amerikan-Avrupa ittifakýna karþý büyük bir beka mücadelesi verdiðinin bilinciyle hareket ediyor… 

Ama bu ortam, Rusya’ya, Türkiye üzerinde baskýcý ve yönlendirici politikalar geliþtirmesi  hakkýný aslý vermez!..

Erdoðan-Putin dostluðundaki týlsým, her iki liderin de benzer güçlerin aðýr baskýsý altýnda olduklarýný fark etmeleri ve “eþit zeminli” iþbirliði/mutabakatý geliþtirmeleridir. 

Bu zemini bozacak her zorlama, 1945 yýlýnda dönemin Sovyet lideri Stalin’in Türkiye’den toprak talep etmesine benzer, her iki taraf açýsýndan da tamiri çok zor bir zemin doðurur. 

Ne demiþti, 1957 yýlýndaki Komünist Partisi toplantýsýnda dönemin Sovyet lideri Kruþçev karþýsýna oturttuðuStalin’in kadrosuna: Almanlarý yenince gözünüz döndü, verdiðiniz bir notayla, Türklerin Çanakkale Boðazý’ný, Kars ve Ardahan’ý vereceðini mi sanýyordunuz, dost bir ülkeyi kaybettirdiniz, onlarý NATO’ya sürüklediniz, þimdi oradaki Amerikan üsleriyle birlikte yaþýyoruz.

  

Zaman içinde yollar ayrýlabilir mi?..

Zaharova’nan açýklamalarý, Rusya’nýn Türkiye’ye karþý Suriye’de iki emrivaki hazýrlýðý olduðu gösterdi: 1- Ýdlib’deki El Kaide yanlýsý Heyet Tahrir Þam’a her an müdahale edebilir, Türkiye açýsýndan çok hassas bölgenin daðýlmasýna neden olabilirim, 2- Amerika’nýn çekilmesinden sonra Baas rejimi-PKK anlaþmasýný zorlar, bölgenin PKK üzerinden Þam’a baðlanmasýný zorlayabilirim. 

Moskova, günlerdir her açýklamasýna iliþtirdiði bu politikasýnda kararlýlýk gösterirse, Türkiye ile yollarý ayrýlabilir mi, evet. 

Türkiye’nin Ýdlib’e dönük bir müdahale, bu müdahale sonucunda ýlýmlý muhalif gruplarýn ezilmesi ve yeni göç sorunun doðmasýna karþý koyacaðý açýktýr. Suriye’nin kuzeyindeki bir PKK varlýðý, hangi bayrak altýnda ve ne tür bir anlaþma ile olursa olsun, Türkiye açýsýndan kabul edilebilir bir konu deðildir. 

Bunlarý kabul ettiðimiz takdirde, þarjörlü tabanca ile Rus ruleti oynamýþ oluruz, tetiði çekmemizle beynimizin daðýlmasý bir olur, kurtuluþu da yoktur.

Bir noktayý net söylemekte yarar: Türkiye, Amerika liderliðindeki emperyalizme karþý mücadele verirken bir baþka hegemonyacý gücün kanatlarýnýn altýna sýðýnmayý asla düþünmüyor. Yolumuz tam baðýmsýz Türkiye, yani kuvvayý milliye yoludur.

NOT: Bu yazý, Erdoðan-Putin buluþmasý sürerken yazýldý. Yapýlacak açýklamalara göre deðiþtirmeyeceðim. Umarým Moskova’dakiler yükselen kaygýlarýmýzý haklý çýkaracak iþler yapmamýþ olurlar. (A.Z)