Türkiye, mütemadiyen hava sahasýný ihlal eden ve uyarýlarý dikkate almayan Rus savaþ uçaðýný sýnýra yakýn bir bölgede düþürdü. Türkiye’nin bu hamlesi bazýlarýný “aman Allah’ým biz ne yaptýk” telaþýna sevk etti. Bazýlarý doðrudan “Rusya’nýn sesi”ne baðlandý. Akli selim ise konuyu ciddiyetle ele aldý ve Türkiye’nin sýnýrlarý ve Türkmenlerin güvenliði perspektifinden deðerlendirdi.
Bayýr Bucak Türkmenlerine yardým götüren MÝT TIR’larýnýn Paralel Yapý’nýn o bilindik yöntemiyle, ihbar telefonuyla baþlayan bir operasyonla durdurulduðu ve buradan Türkiye’yi Lahey’de yargýlatmaya varacak bir ihanet planýnýn ilmek ilmek örüldüðü günlerde Türkiye Suriye konusunda cendereye alýnmak istendi.
Bayýr Bucak Türkmenleri, Suriye’nin bütünlüklü ve demokratik geleceðini hali hazýrda savunan tek unsur olan Suriye muhalefetinin bir parçasýdýr. Bayýr Bucak Türkmenlerine giden yardým Suriye muhalefetine giden yardýmdý. Türkiye’nin DAÝÞ’e yardým ettiði iddiasýnýn mizanseni olarak gerçekleþtirilen TIR kumpasý ile birlikte Suriye’deki sürecin yönü büsbütün deðiþti. Esed’in Suriye halkýna zulmü deðil Türkiye’nin DAÝÞ’e yardým ettiði yalaný konuþulmaya baþlandý. Suriye’den DAÝÞ, Esed, PYD, Ýran, Rusya, Türkiye’den PKK-HDP, FETÖ, CHP, MHP, bilumum eli silahlý sol örgütler, Gezici güruh bu yalanla coþtu, kendinden geçti. Erdoðan’ý iktidardan düþürmenin manivelasý haline getirildi bu yalan.
1 Kasým’dan sonra sesi karnýna kaçanlar Türkiye Rus uçaðýný düþürünce “Türkiye Suriye’de çözümün adresi olmalý” demeye baþladý. Mültecileri geri göndermeyi seçim vaadi sayanlara gelince, onlar ne dese anlamsýz, boþ...
Gelelim Rus uçaðýnýn Türkiye sava sahasýnda ne iþi olduðu sorusuna?
Rusya aslýnda Esed kimyasal silah kullandýðýnda ve ABD bu kendi ilan ettiði kýrmýzý çizgiyi çiðnediðinde indi buralara. Ýsyanýn iç savaþa dönüþmesi, DAÝÞ tiyatrosu, PYD’nin bütün Kürt unsurlarý bastýrarak kantonlaþma stratejisiyle muhalefeti sýrtýndan býçaklamasý falan hepsi aslýnda “yeni çözüm perspektifinin” kendini gerçekleþtirmesi için atýlan adýmlardý.
Rusya Lazkiye’deki hava üssünü tahkim ettikten, kruvazörünü Akdeniz’e indirdikten, Hmeymim hava üssüne hava savunma sistemi yerleþtirme kararý aldýktan sonra Suriye’de bu tarz bir çözüme daha yakýnýz! Bunun için yapýlmasý gereken DAÝÞ’i aktör olmaktan çýkarmak. DAÝÞ misyonunu tamamladý zaten. Suriye’nin tek parça olarak devam edemeyeceði bir vasatýn oluþmasýný saðladý.
DAÝÞ’i zayýflatmak yetmiyor ama. Rusya DAÝÞ diye girdiði Bayýr Bucak Türkmenlerini vuruyor çünkü Esed’den sonra ikinci müttefiki olan PYD’ye de alan kazandýrmak istiyor.
Türkiye’nin ise bu saatten sonra yapabilecekleri belli ve sýnýrlý. Suriye muhalefetini olabildiðince desteklemek ve Cerablus Azez bölgesinin ve Türkmenlerin yerleþik olduðu alanýn muhalefetin elinde kalmasýný saðlamak.
Elin ABD’si, Rusya’sý kilometrelerce öteden stratejik partner beðenip ona göre cephe alýyorken bin kilometreye yakýn sýnýrýyla ve barýndýrdýðý 2.5 milyon mülteciyle savaþýn maðduru olan Türkiye’nin muhalefete yardým etmemesi hem ahlaken hem de güvenlik stratejisi açýsýndan düþünülemez bir seçenek.
Bütün ikazlara raðmen sýnýr ihlaline devam eden Rus savaþ uçaðýný Türkiye’nin vurmamasý diye bir ihtimal yoktu. Peki o uçak bunu bile bile ihlali neden sürdürdü? Baþlýktaki sorunun cevabý burada iþte: Suriye’de Esed’i kurtaracak bir ‘çözüme’ bugün daha yakýnýz.
Çözüm dediðim parçalanma, en iyi ihtimalle ayrýlýðý erteleyen federatif bir yapý.
Ve artýk þunu da anlamak durumundayýz, o çözümün Esed’li ya da Esed’siz olmasýnýn çok da bir anlamý yok. Parçalanmýþ ya da federatif bir Suriye’de Esed artýk Rusya’nýn ve Nusayri halkýn sorunudur. Rusya zaten kýsa süre sonra Esed’i kendi eliyle deðiþtirir.