Ruslar bizi anladı 

Trump’ın çekilme kararının ardından dikkatler Ankara’nın Fırat’ın doğusunda atacağı adımlara odaklandı. Türkiye, Suriye’nin kuzeyindeki terör yapılanmalarını ortadan kaldıracak. Ankara bu konuda oldukça kararlı. Peki, bunu nasıl yapacak? 

Operasyonun iki ayağı var. Birincisi askeri, ikincisi diplomatik ayak. Askeri anlamda tüm tedbirler alındı. Planlamalar yapıldı. Kilis Çıldıroba’daki Müşterek Özel Görev Kuvvet Komutanlığı çalışmalarına başladı. TSK, önce Münbiç, ardından Fırat’ın doğusuna operasyon için “Girin” talimatını bekliyor. 

Peki, bu talimat ne zaman verilecek? İşte bu da operasyonun diplomasi ayağıyla ilgili... Hatırlayın. Hem Fırat Kalkanı hem de Zeytin Dalı operasyonlarında Ankara önce diplomatik tüm adımlarını atmış, ardından düğmeye basmıştı. İki operasyon öncesi başlayan diplomatik trafiğin bir benzeri şu an yeniden yaşanıyor. 

Mevcut tabloya bir de Trump’ın Suriye’den çekilme kararı eklendi. ABD Suriye’den nasıl ayrılacak, çekilme takvimi nasıl olacak, ABD’nin boşalttığı yerlerin güvenliğini kim sağlayacak, sahada Türk-Rus koordinasyonu nasıl oluşacak. Türkiye’nin ABD’nin “yavaşlatılmış” çekilme planını Ruslarla da müzakere etmesi gerekiyor. 

İşte tüm bu soruların yanıt bulması için Ankara-Washington-Moskova hattında ciddi bir trafik yürütülüyor. Bu kapsamda ABD’den önemli bir isim, Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Bolton 8 Ocak’ta Ankara’ya gelecek. 

Ancak bu ziyaretten önce Moskova’da önemli bir görüşme gerçekleştirildi. Milli Savunma Bakanı Akar ve Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile beraberindeki heyet 29 Aralık’ta Moskova’ya giderek Rus muhataplarıyla masaya oturdu. Bu ziyaretten çıkacak sonuçlar ABD sonrası Suriye ve Türkiye’nin yapacağı operasyonlar için oldukça önemliydi. Görüşmenin üzerinden birkaç gün geçmesine rağmen kamuoyuyla herhangi bir detay paylaşılmadı. 

Ben görüşmeden nasıl bir sonuç çıktığı sorusunun peşine takıldım. Şimdi bu konuyla ilgili genel çerçevede birkaç detay aktaracağım. 

Moskova’daki kritik görüşme Trump’ın çekilme kararının hemen ardından gerçekleşti. Türk heyeti Moskova’ya giderken akıllarda Rusya’nın nasıl bir tavır takınacağına ilişkin soru işaretleri vardı. Ancak görüşme sırasında tüm bu soru işaretleri dağıldı. 

Görüşmenin “oldukça iyi geçtiği” vurgulanıyor. “Türkiye’nin tutumu ve niyetini Rusların net bir şekilde anladığı” ifade ediliyor. Terör örgütü PKK’nın niyetiyle ilgili Moskova’da da ciddi soru işaretleri olduğu, Suriye’nin toprak bütünlüğü konusunda her iki başkentin de tam bir mutabakat içinde olduğu belirtiliyor. ABD’nin Suriye’den çıkması nedeniyle Türkiye ile Rusya’nın sahada karşı karşıya gelmesini bekleyenlerin “hayal kırıklığı yaşayacağı” vurgulanıyor. 

Konuyla ilgili son bir not.. Terör örgütü YPG/PKK, ABD’nin çekilme kararının ardından hamisiz kalınca Esad rejimiyle temasa geçti ve Türkiye’ye karşı koruma kalkanı istedi. Üst düzey yetkililerden edinilen bilgilere göre rejim, terör örgütüne “Örgütü lağvet, ordumuza katıl. Suriye’nin kuzeyine bayrağımızı çekelim” teklifinde bulundu ancak terör örgütü bunu kabul etmedi.