Kimseye sýr deðil; Rusya son aylarda, Ermenistan’a yeni mühimmat toplamaya baþladý. Bu mühimmatýn adresinin, Güney Kafkasya’da yeniden hakimiyetini güçlendirmek isteyen Rusya planý olduðunu anlýyoruz. Onu da anlýyoruz ki; Rusya, Ermenistan üzerinden bölge ülkeleri ve NATO ülkelerine de mesaj vermekte.
Ýskender M roketlerinin gücünü, uzmanlar daha iyi bilmekte. Lakin üzerinde durmak istediðim konu o ki bu roketlerin Ermenistan’ýn elinde olmasý, bölgedeki istikrar iplerinin Rusya elinde toplandýðýnýn ispatýdýr. Diðer taraftan muhtemel ki; Rusya, Azerbaycan’ý tam net yanýnda görmek için bu baský yönetimini uygulamakta. Ayrýca Türkiye’ye karþý tehdit oluþturmakta bu tablo.
Güney Kafkasya’nýn anahtarýnýn tamamen Rusya eline geçmesi için, Rusya bugünkü konjonktürel üstünlüðünü kullanacak gibi duruyor.
Rusya, Ukrayna ile savaþa sürüklenmekte. Bunun esas göstergesi, ABD’nin aðýr silahlarla Ukrayna’yý donatmasýna karar vermesidir. Ukraynalýlar savaþan halktýr ve Sovyet ordusunun ana damarýný oluþturmaktaydý. Kimseye sýr deðil; böyle bir savaþ ortamý olursa, bu lokal bir savaþ tablosu yaratmayacak. Aksine, giderek halklarýn geniþlediði yeni savaþa dönüþecek. Anlaþýlan o ki; Ruslar savaþ istemiyor. Lakin ABD, bu savaþa mahkum durumda.
Hem Ukrayna’daki kamuoyu, hem de dünyadaki kamuoyu yoklamalarý Rusya’nýn pozisyonuna olumlu bakan ortamý iþaret etmekte. ABD için bu felaket demektir.
Rusya’nýn siyasi hamleleri ABD’yi köþeye sýkýþtýrmakta þimdilik. Dolayýsý ile ABD için Ukrayna kozunu, savaþ motifiyle devreye sokmasý aþikardýr.
Poroþenko’yu her fýrsatta sivri hareketlere tetikleyen ABD, þunu söylemekte. Giderek Rusya konusunda Avrupa’yý ikna konusunda zorlanmaktayýz. Joe Biden’ýn son beyanýnda bu net gözüktü. Nitekim Almanya, “Rusya’ya yönelik olan son yaptýrým kaldýrýlmalý” çaðrýsý yaptý. Demek ki; ABD, Rusya meselesinde bayaðý elinin zayýfladýðýný anlamakta. Lakin bu dengenin Kafkasya ayaðýný da gözönünde bulundurmalýyýz.
Nasýl ki; Ukrayna savaþý Rusya’nýn soluðu Suriye’de almasýna kapý açtý, bu ortam da Rusya’nýn Kafkaslardaki konumunu daha sert biçimde pekiþmesine yardým edecektir. Ermenistan’ýn Ýskender M roketlerine sahip olduðunu göstermesi, Rusya’nýn bu görüntüye þimdilik sessiz kalmasý esasýnda, yeni oyunun iþareti olarak okunmalý.
Rusya, Avrupa ülkeleri özellikle Almanya’yý yanýna çekme gayretinde. Almanya’nýn Rusya’ya ihtiyacý olduðunu hesaba katarak, Rusya ABD’nin merkezleþme gücünü parçalayarak daðýtma taktiðini takip etmekte.
Ukrayna meselesi ise yumuþak karný gibi. Ve sadece Rusya için deðil, ABD için de ayný tablo. Rusya’yý, Ukrayna eliyle köþeye sýkýþtýrma operasyonu devam edecek gibi. ABD’nin esas korktuðu, Ukrayna içerisinde giderek artan ABD hayal kýrýklýðý söz konusudur.
Kafkasya’daki dengeyi, Ermenistan’ýn elindeki veya arazisindeki mühimmatlarýn siyasi boyutunu da bu denklemde okumak lazým. Bölgenin ciddi sýkýntýsý gelecek. ABD - Rusya hesaplaþmasý, bu sýkýntýnýn içeriðini giderek daha vahim halkaya sokmakta.
Bu arada ilgimi çeken bir paragrafý da aktarayým size. Putin, Fransýz Le Monde’a röportaj veriyor. “Ýran’a saldýrý olursa, ne yapacaksýnýz” sorusuna ilginç cevap vermekte.
“Ýran’ýn toprak bütününün yanýndayýz” cümlesinin yanýsýra ilginç bir yaklaþým sergilemiþ. “Ýran’da neredeyse 20 milyon Azerbaycan Türkleri yaþamakta. Rusya’da da 1 milyonu yaþamakta. Azerbaycan’la iliþkilerimiz öyle ki; böyle bir saldýrý olursa biz Azerbaycan Türklerini savunacaðýz” demiþ.
Kaygýya ve dikkate deðer bir yorum deðil mi?