Rusya - Ýran Ýttifakýnýn, Kafkasya ve Orta Asya Hamlesi

Rusya ve Ýran, sadece Suriye meselesinde deðil, hem de Kafkasya ve Orta Asya bölgesinde birlikte hareket edecek gibi, yeni hamle dizayn etmekte. Nedeni, Orta Asya ve Kafkasya’da ABD’nin renkli devrimlerle ilgili yeni kurgu içerisine girmesine yönelik haberlerdir. Kýrgýzistan ve Türkmenistan da, sonra Özbekistan da kaynatýlmaya baþlayacak türden. Azerbaycan, bu tehdidi bekleyen baþta olan ülkelerdendir. Ýran ve Rusya, bu durumdan çok rahatsýz ve devreye girmekte.

Rusya’nýn Ýran’la hemfikir olarak bu coðrafyada iktidar dizaynlarýnda, ya eskileri yerinde tutma yada yeni isimlerini devreye sokmayý planlamakta.

Ýran kendisine yönelik tehditleri, bu ülkelerde oluþturduðu siyasi oluþumlarla önlemeyi hedefliyor.

Ýlginç olaný, Ýran’ýn desteklediði siyasi oluþumlar, sadece Ýran ve Þii eksenli deðildir. Batý’nýn desteklediði ve gözüken farklý farklý oluþumlarýn içerisine nüfuz edebilmiþtir.

Suriye meselesinde bile, eski Sovyet Cumhuriyetlerini kendi dilinde konuþmaya mecbur býrakan Rusya, baskýyý diðer taraftan da Ýran üzerinden dizayn ediyor.

Geçtiðimiz günlerde Ermenistan Savunma Bakaný’nýn PKK saflarýnda terör eylemlerine bulaþan ve öldürülen Ermeni asýllý Ermenistan vatandaþý olan PKK teröristinin evine taziye ziyaretinde bulunmasýný da, bu genel tablo içerisinde deðerlendirmek lazým ve ittifaklarýn sýnýrlarýný belirleme adýna ciddi bir veri olduðunu da unutmamak gerekiyor.

Ýran, Azerbaycan dâhil Türkiye ile baðý olan ve kendine tehdit oluþturduðuna inandýðý her ülkeyi dize getirmeyi kafasýna koymuþ.

Azerbaycan’ýn haritasýna baktýðýnýzda sýnýr bölgelerde Ýran’ýn, kuzeyden ise Rusya’nýn etkili olduðunu görmekteyiz. Bu sadece ahalinin bu ülkelere sýcak bakmasý anlamýnda deðil. Ýdeolojik olarak sýnýrlar tehdit altýndadýr. Ýran durmadan Türkiye aleyhinde, Azerbaycan ve Orta Asya coðrafyasýnda yeni teranelerin oluþturulmasýnda basýn kurumlarýný kullanmaktadýr.

Bir zamanlar Türkiye aleyhinde bir cümle yazýlmayan bu coðrafyada; Ýran, Ýsrail, Rusya ve FETÖ desteði ile Türkiye karþýtý düþünce zemini oluþturabilmiþtir.

Azerbaycan Parlamentosu üyelerinden bir kaçýnýn uçak krizinde, “Türkiye Rusya’dan özür dilemelidir” tekliflerinin seslenmesini de, bu genel politik çalýþmalarýn sonucu olarak deðerlendirmek lazým.

Rusya Suudilerle petrol anlaþmasý yaptý. Burada esas maksat petrolün fiyatlarýnýn dibe vurmasýnýn önüne geçme çabasý olarak deðerlendirilse de, buraya bir de Rusya Suudilerin selefi akýmýnýn, Rusya’da mevcut gücünün Putin’i tedirgin etmesiyle de izah etmek mümkün.

Rusya içerisinde 20 milyon Müslüman nüfus var ve burada Suudilerin etkisi esas akým olarak görülmektedir. Diðer bölümde ise Ýran etkisi, bayaðý net belirlenmiþtir.

Suudi Arabistan’la Türkiye arasýndaki fikir birliðinden, Rusya pek rahatsýz oldu. Suudi’lerin Rusya arazisindeki selefi akýmýyla, gücünün siyasi olaylarda bir gün kendinden söz ettirebileceði ihtimali, Putin’in ödünü kopartmakta.

Petrol fiyatlarýnýn bugünkü tablosunun esas mimarýnýn ABD olduðunu herkes biliyor. Suudilerin, ABD ve genelde Ýngilizlerle iliþkilerinin iyi olduðunu da herkes bilmekte. Dolayýsý ile ABD’nin istemediði petrol fiyat deðiþiminin, Rusya ve Suudi Arabistan’ýn tek baþýna yapabileceði durum olmadýðý da gün gibi aydýn.

Rusya içerisindeki selefi tehdidi minimize etmek istedi. Fazla “Ýrancý” gözüküp, Sünni dünyayý kendine düþman yapmanýn faturasýnýn aðýr olma ihtimalini hesaplamakta.

Rusya’nýn Orta Doðu’da tek baþýna olmadýðý, ABD’nin bu konuda kendisine destek verdiði ve bunun da belli sýnýrlarý olduðunu da hesaba katarsak, Suudilerle bir araya gelmesinde de ABD’nin izni olmamasý mümkün gözükmüyor. Demek ki önümüzdeki süreçte ABD’nin yapmak istediklerini anlamamýz gerekiyor ki, genel tabloyu okuyabilelim. Lakin net olan bir durum var. ABD; Türkiye’ye, birilerinin eliyle ayar verme çabasýnda. Buna karþý koyan bir direniþ söz konusu olduðu için, bu ayar giderek zaman zaman þiddetini artýracak. Lakin sonunda tüm þartlarýn ve herkesin, Türkiye ihtiyacýný net olarak gösterecektir. Sadece Avrasya’da; ABD’nin hazýrlayýp, lakin sonucun Rusya ve Ýran lehinde geliþmesi ihtimali olan devrimler esnasýnda, Türkiye’nin içerideki sorunlarla oyalandýrýlmasý gayretlerinden korkarým...