Rusya - Ukrayna savaþý tetiklenirse

Ukrayna ile Rusya arasýndaki gerilim ortamý, Kýrým'ýn ilhaký sonrasý, haliyle hiç gündemden düþmedi. O dönemde de bu gerilimi hep canlý tutmak için, Kýrým'ýn iþgaline Batýlý ittifak sessiz kaldý. Hatta bir nevi gerçekleþtirilmesine seyirci kalýþlarý ile zemin oluþturdular. Çünkü Ukrayna ile Rusya arasýnda sürekli zinde tutulan gerilim ortamý, Rusya'nýn sinir uçlarýnýn depreþmesine yol açmaktadýr. Bu ise Rusya'nýn yetersiz adýmlarýnýn akabinde devreye girmesi anlamýna gelmektedir.

Rusya'ya yaptýrýmlar yapýlmasýný, ekonomik olarak zor duruma sokulmasýný, uzun planýn parçasý olarak okursak, isabetli olacak galiba!

Durup dururken ambargolar uygulanmayacaðýna göre, buna zemin gerekmekteydi. Ukrayna ile Rusya arasýnda savaþ ortamý, tam da arzu edilen zemin rolünü oynayabildi.

Kýrým iþgal edildi. Hukuk normlarý çiðnendi. Uluslararasý hukuk yok sayýldý. Rusya bunu yaparken, Kosova örneðine sýðýndýðýný defalarca dile getirdi. Hatta bunun sinyalini, Kosova'nýn baðýmsýzlýðý ilan edildiðindeki beyanlarýyla ifade etti. "Bu bumerang sizi gelip bulacak" dedi.

Evet, Kýrým'ýn iþgali ile birlikte Rusya, istenilen Ukrayna ile Rusya arasýnda savaþ zeminine çekildi.

Kýrým ciddi parasal güç aldý Rusya'dan. Hatta Rusya'da bunun aleyhine konuþanlar da mevcuttur. Bütçeden Kýrým'a ciddi rakamlarla para ayrýlmasý ve bu para aktarýmýnýn Rusya'nýn bu kadar ciddi ekonomik sýkýntýlar döneminde yapýlmasý itirazlara sebep oldu elbet!

Lakin toplumun büyük kýsmýnda, özellikle askeri istihbarat hattýnda ve siyasi kanatta, Jirinovski gibi "Rusya milliyetçiliði" üzerine siyaset inþa edenler ise, Putin'i baþka þeyle itham etmekte. Kýrým'ýn iþgalini az bulan bu kanat, "neden Ukrayna'nýn hepsini iþgal etmedik" diye, itirazlarýný da dile getirdi. Hatta bu, Putin'in en önemli hatasý olarak yorumlandý.

Rusya'nýn bu kadar cesur ve kimseyi kaale almayan adýmlarýnýn altýnda, ABD'nin Orta Doðu ülkelerindeki politikalarý yatmaktadýr. Bunu hep söylemekteyim. Gürcistan'la savaþ haline gelmesi, neredeyse Tiflis'in kapýsýna dayanan Rus ordularýyla Putin kendisine yönelik tehditleri, çevreyi aleve vererek söndüreceðini hedeflediðini de yazdým.

Geldiðimiz noktada Rusya, Pasifik'teki gerilimle daha yeni sýcak ortama itilmektedir.

Ukrayna ile savaþ haline tekrar gelmesi, bayaðý arzu edilen bir durumdur.

Almanya Dýþiþleri Bakaný Gabriel'in, Kiev'deki askeri törende Hitler Almanyasýndaki askeri selamla selam vermesi dikkatlerden kaçmadý. Ýngiltere Savunma Bakaný'nýn o askeri törende olmasý ve "Ukrayna'ya her türlü askeri desteðe hazýrýz" beyanýný ifade etmesi de, ilerideki savaþ ortamýna hazýrlýk mesajlarý olarak yorumlanmaktadýr.

Bir de, tam da bugünlerde Moldova ile gerilim ortamý devrede. Moldova Baþkaný'nýn, Rusya yönlü olduðunu biliyoruz. Lakin parlamentoda temsil olunan ciddi sayýda Batýlý ittifaký arzu eden güçler söz konusudur. Ve Dnestryaný bölgesinde, Rusya ordularýnýn çekilmesi talebi seslenmeye baþlandý uzun zamandan sonra! Rusya "tamam çekerim, lakin oradaki olasý savaþý gözönüne alýn" diyor.

Batýlý ittifak Rusya sýnýrlarýna yaklaþtýkça, Rusya burada ateþ çemberini oluþturacak kavramý devreye sokmakta. ABD'nin istediði de tam da budur. Savaþ ortamýnda Rusya'yý zayýflatmak ve Merkezi Asya, Orta Asya, Kafkasya hattýnda Rusya'yý bypass etmek.

Orta Asya kökenli kiþilerin Rusya içerisinde terör olaylarýna kalkýþmasý ve yeni olaylarýn sinyali, Rusya istihbarat servislerinin son zamanlar esas sinyallerindendir. Bu ise Rusya'da vize rejiminin yeniden devreye girmesini tetikletmektedir. Rusya her ne olursa olsun, bu ortamda kendi hinterlandýndan vazgeçmeyeceði aþikardýr. Savaþ ortamýnýn sýnýrlarýna dayanmasýnýn önünü almak için de ateþ çemberini eski Sovyet halkasýnda zinde tutacaktýr. Karabað, Dnestryaný, Osetya, Abhazya, Doðu Ukrayna, Kýrgýzistan, Kazakistan hattý esas odak noktalarýdýr hiç kuþkusuz. Özellikle Kafkasya - Orta Asya hattýnýn Ýpek Yolu hattý üzerindeki güzergah olduðunu unutmayalým. ABD; aynen Orta Doðu, þimdi de Pasifik bölgesindeki gerilimin bir kýsmýný Rusya çevresine odaklayacaðý aþikardýr. Bu durumda coðrafyada savaþsýz bu gerilimi istikrara dönüþtüren coðrafyada daha fazla söz sahibi olacaktýr. Coðrafya insanýnýn, savaþ yerine istikrarý sunanýn yanýnda yer alacaðý kuþkusuzdur.