Rusya, Çin, Amerika, YENÝ MODEL sorgulamalarý...

Sayýn Cumhurbaþkanýmýz Çarþamba günü önemli bir ziyaret gerçekleþtirdi ve Moskova’ya giderek Moskova Merkez Camii’nin açýlýþýný Rusya Devlet Baþkaný Putin ve Filistin Devlet Baþkaný Abbas ile birlikte yaptý... 

Tarihe dikkatli bakarsak “Vatikan merkezli Batý modeli” ve zaman zaman karþýsýnda durmaya çalýþan “Balkan-Rusya çizgisindeki Ortodoks yapý” eksenli denklemin BÝZÝM COÐRAFYAMIZ için ne kadar önemli olabileceðini görebiliriz...Bu ayrýntýya lütfen detaylý bakýn ve konuþalým...

Bu noktada özellikle “Rusya ile neler yapýlabilir” sorusunu da sormak ve gerçekçi cevaplar aramak istiyorum.

Bazý tespitler yapalým; 

1- Rusya baþta olmak üzere ÇÝN, Hindistan, Pakistan, Jaonya’ya kadar uzanan kuþak, silah ve konvansiyonel-nükleer denklemlerde, Batý karþýsýnda dönemsel üstünlük saðlamasýna raðmen ABD+AB, dünya toplam GSMH’sýnýn neredeyse % 35-40’ýný üretirken, tek baþýna Rusya ve o coðrafya’da kalan çevre ülkeler dahil % 2,5-4 bandýnda kalýyor. Rusya GSMH olarak tek baþýna AB ve ABD karþýsýnda zayýf!

2- Çin, tek baþýna AB ve ABD’nin yarýsýndan fazlasýna eþit bir GSMH üretebiliyor.

3- Þangay Ülkelerinin toplamý bugün için ABD ve AB ile eþit olmasa bile 2023’e kadar AB’yi geçmesi beklenebilir.

4- Daha net yazmak gerekirse; ABD+AB 30 trilyon dolarlýk bir GSMH büyüklüðünü yýllýk olarak rahat geçerken, Rusya ve ayrýlan eski çevre ülkeler, 3 trilyon dolarý geçemiyor. BU GERÇEK, SÝLAH ÜSTÜNLÜÐÜ SAÐLANSA BÝLE EKONOMÝK OLARAK BATI’NIN 10’DA 1’Ý olmak anlamýna geliyor. GSMH açýsýndan bakýnca Rusya, Çin ve Hindistan ile daha anlamlý hale geliyor.

5- Daha geniþ bakarsak; Çin, Türkiye, Hindistan, Japonya Rusya’nýn GSMH detaylarý birlikte düþünülünce anlamlý bir denklem ortaya çýkýyor. Çin tek baþýna GSMH büyüklüðü olarak AB ve ABD ile ilk 3 icinde yarýþýyor.

6- Rusya, toprakaltý zenginlik, üretme gücü, üreten iþçinin eðitimi ve petrol-gaz-çelik alanýnda BATI’ya karþý üstünlükleri olmasýna raðmen, SÝSTEMÝ KURAN BATI karþýsýnda FÝNANSAL KALDIRAÇ kullanma konusunda adým atamýyor. Bunun sebebi de çok açýk; WALL STREET NEW YORK’da ! Sistemi kuran BATI, SÝSTEMÝ YÖNETÝYOR ve kurduðu DÜZENDE istediði gibi finansal kaldýraç kullanýyor. 

7- DOÐU’ya özgü bir finansal sistem kurulmadýðý sürece, Türkiye, FÝNANSAL ENTELEKTÜEL kapasite ve BATI tipi finansal kaldýraç kullanma tecrübesi açýsýndan Rusya için çok önemli. Rusya ve Türkiye’nin özellikle BATI tipi finansal tecrübenin kullanýlmasýnda iþbirliði büyük bir potansiyel oluþturabilir.

8- Rusya, ekonomik temel zenginliklerine raðmen MARKALAÞAMAMA sorunu yüzünden beklenen GSMH sýçramasýný yapamýyor. Örneklersek; bugün dünya genelinde satýlan bir Rus cep telefonu, elektronik eþya veya düþünebileceðiniz bir ürün YOK ! Markalaþamama sorununu belli ölçüde hala yaþayan ve kýsmen de aþan Türkiye ile iþbirliði yapýlabilir.

9- ÇÝN, markalaþma açýsýndan Rusya’ya göre iyi fakat BATI TÝPÝ FÝNANSAL ataklara karþý çaresiz. Son bir ayda ÇÝN’de yaþananlar halen “BATI TÝPÝ finansal entelektüel çaresizlik sendromunun” aþýlamadýðýný AMA AÞILMA ÇABALARININ DA ANLAMLI olduðunu gösteriyor.  

Sonuç: Bölgede “YENÝ DENKLEM OLABÝLÝR MÝ” sorusuna dikkatli bakýnca; Tören alanlarýnda “iri veya nükleer silahlar” ile yapýlan gösteri etkili olsa dahi “BATI BLOK’u karþýsýnda” ÜRÜN eksikliði, finansal-entelektüel birikim ve SAHÝPLÝK oranlarý açýsýndan ciddi bir sorun hala var. Amerika bu anlamda bölgede ÝÞBÝRLÝÐÝNE KATILMAYI isteyebilir. Ýstemesi geliþen denklem dýþýnda kalmama adýna önemli.

Son söz: Ýçerideki BATI eksenli “hayran” YERLEÞÝK DÜZEN ne kadar engellemeye çalýþsa dahi, yeni adýmlar atýlmalý. Bu baðlamda Türkiye-Rusya-ÇÝN arasýnda BATI dünyasýnda þirketleri satýn alacak bir FON kurulmasý düþünülebilir. TÜRK-RUS-ÇÝN YATIRIM FONU.

Önemli not : Amerika, Türkiye’ye AVRUPA GÖZLÜÐÜ ile bakmaktan tam vazgeçebilir ve Türkiye-Rusya-Çin arasýndaki yeni denklemleri destekler ve katýlýrsa önemli bir aþama geçilmiþ olacaktýr. Dünyanýn en büyük bankasý olan ÇÝN bankasýnýn daha doðrusu dünyanýn en büyük aktif portföyüne sahip ÇÝN BANKASININ Türkiye’ye gelmesi önemli bir adým. Çin birikimi olan ama BATI TÝPÝ FÝNANSAL TUZAKLARI aþamayan bir ülke. Bunun sebebi de ABD MERKEZ BANKASI’na geliþme yolunda fazla teslim olmasý ve elinde “ne yapacaðýný bilemeyeceði” kadar fazla ABD hazine bonosu olmasý. Çin’in istekli davranmasý halinde ALTIN ve HAZÝNO BONOLARI üzerinden BATI TÝPÝ FÝNANSAL kaldýraç üreteceðimiz sistemler kurgulayabiliriz...