Rusya – Çin ve Çin – ABD ittifaklarý üzerine sorular

ABD'nin küreselci ekibi ile Çin arasýnda gerçekten derin ihtilaf söz konusu mu? Çin ile Rusya ittifaký gerçekçi ve uzun vadeli mi? Bu sorular, geleceðin þekillenmesinde önemli sorulardýr.

Çin ile ABD anlaþýrsa, Rusya üzerine hangi senaryo devreye girebilir?

Rusya tarihin bazý dönemlerinde savaþlarla, yönlendirme senaryolarla hatalar girdabýna düþmüþtür.

Rusya Çariçesi Katerina, kendi döneminde önleme çabalarý ile Batý'daki dönüþümleri kendi ülkesinde tatbik ederek, rüzgarýn önünü kesmeye muvaffak olmuþtur. Lakin sonuç olarak Ýngiliz senaryolarý, Rusya'yý her defasýnda çöküþe iteklemiþtir. Evet, iki dünya savaþýndan da kazanarak çýkan bir ülkeden bahsediyoruz. Lakin her defasýnda Rusya üzerinden savaþ teorileri sonuç vermiþtir.

Rusya – Fransa, Rusya – Osmanlý, Sovyetler Birliði – Almanya savaþ süreci ve içeriklerine bakýldýðýnda, Rusya'nýn refleksleri ve dünyayý yönetme ihtirasý karakteristiðini anlayarak sürecin organize edildiðini, bu organize iþinde ise Ýngiltere'nin rolünü iyice anlamamýz gerekiyor.

Peki, neden tarihten ders çýkarýlmasý için bu hatýrlatmanýn önemi vardýr?

Geçmiþteki süreçleri doðru anlamazsak, þimdi dizayn edilmeye gayret edilen senaryolarý anlamak zordur!

Çin – Rusya iliþkileri bu açýdan önemlidir. Çin'in siyaset anlayýþýna bakýlmalý ve savaþmadan kazanma stratejilerini benimsemiþ Çin ile ABD arasýndaki derin iliþkileri görebilmemiz þarttýr.

Tabii ki "hangi ABD" diye sormadan geçmemek de yarar vardýr.

Çin, Rusya topraklarýný sessizce iþgal ediyor. Rusya'nýn bomboþ arazilerinde Çin iþadamlarýnýn boy göstermesi ve giderek fazlalaþan Çinli vatandaþlarýn, Rusya'nýn geleceði açýsýndan bakýldýðýnda nasýl etkilere neden olacaðýný düþünmeden edemiyorum!

Çin, ABD'nin küreselci takýmý ile anlaþýrsa, coðrafyanýn kaderi açýsýndan neler olabilir?

Türkistan'ýn bozkýrlarý, kimlerin arasýnda paylaþým konusu olur?

Rusya ile Türkiye'yi karþý karþýya getirmek isteyen aklýn esas gayesini görebiliyor muyuz?

Þu anda Orta Asya'daki akrabalarýn varlýðý ve geleceði açýsýndan olaya bakýlýrsa, sürece kimlerin hakim olacaðý önemli deðil mi?

Çin bu coðrafyaya hakim olmak istiyor, çünkü kendi güvenliðini oralardaki varlýðý ile tanzim etme planlamasýnda. Boþuna Kazakistan'ýn bomboþ bozkýrlarýnda, Çin etkisinden dolayý Rusya ile ittifaký derinleþtirmekte.

Baþka çare mi var, Kazakistan açýsýndan? Peki, Rusya ile iliþkiler kötüleþirse, oradaki ciddi orandaki Müslüman Türk nüfusun geleceði açýsýndan nelerin olacaðýný hesaplamak zorunda deðil miyiz?

Denge, iþte hep dengeden bahsediyoruz.

Rusya içinde ciddi etkili güçler vardýr ki, Batý ile ittifaký önemser. Tarihten de biliyoruz ki, Osmanlý ve Çarlýk Rusya'sý devletlerinin içine nüfus batýda yetiþtirilmiþ isimler üzerinden olmuþtur.

Þimdi Çin ile Rusya ve ABD arasýnda anlaþma olursa, bozulur mu ve sekteye uðrar mý? Uðrarsa özellikle Orta Asya bozkýrlarý nasýl etkilenir? Çin nüfusunun aðýrlýðý, bozkýrlarýndaki demografi yapýnýn deðiþmesine hizmet eder mi? Ben sadece bu sorular üzerine düþünmemiz gerektiðine inanýyorum. Bu sorulara cevap muhakkak ki düþünülmektedir. Lakin biz toplum olarak bu derin konulara odaklanýrken, duygularýmýzla deðil aklýmýzla nizam kurgusunu benimsemek zorundayýz. Biz kendi coðrafyamýzdaki varlýðýmýzý, Türk Devlet aklý ve Ýslam sancaktarlýðý felsefesi ile pekiþtirebildik. Bu yol, vazgeçilmez kurtarýcý yoldur. Tarih ispat etmiþtir.