Rusya çürümüş tezlere sarılınca

Türkiye’nin DAEŞ’e destek verdiği iddiası eskiye oranla Batı’da pek alıcı bulmayan bir tez. Özellikle de DAEŞ’e karşı operasyonlarda Türkiye’nin aldığı rol, Türkiye DAEŞ terörüne destek veriyor” kuyruklu yalanını pek paye verilmeyen bir noktaya taşıdı. Türkiye karşıtı algı operasyonlarında, özellikle mülteci konusunda Batı’nın Türkiye’ye duyduğu ihtiyaç çerçevesinde bir azalma olduğunu da söylemek gerekiyor. Rusya, göz göre göre defalarca gerçekleştirdiği sınır ihlali neticesinde bizzat yol açtığı krizi, Türkiye karşıtı argümanlarla tırmandırmaya çalışıyor. DAEŞ petrolünü alarak, terörü finanse etmekle suçluyor Türkiye’yi.

Türkiye sınırlarını ihlal eden milliyeti bilinmeyen bir uçak, angajman kuralları çerçevesinde Türkiye tarafından düşürüldü. Daha sonra Rusya, düşürülen bu uçağın kendisine ait olduğunu açıkladı.

Bu gelişmenin ardından Moskova’nın salvoları başladı. Karadan havaya füze yerleştirmekle işe başlayan Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin, belli ki iç kamuoyuna mesaj verme amacında.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın Moskova ziyareti sırasında yapılan ortak basın toplantısı ise Putin’in yaşadığı hezimetin ipuçlarını göstermesi açısından önemliydi.

Türkiye’nin uluslararası koalisyondaki varlığını tartışmaya açmaya dönük mesajlar geldi Putin’den.

Rusya’nın uluslararası koalisyonla paylaştığı bilgileri Türkiye’nin sızdırma ihtimalinden yarım ağızla da olsa bahsetmeye kalktı basın toplantısında. Ancak belli ki, içeride Hollande’a da muhtemelen anlatmaya çalıştığı bu argümanın alıcısı olmamış. Hollande daha çok vurulması planlanan hedefler için koordinasyonun öneminden bahsetti.

Terörün sarstığı Fransa, etkili bir koalisyon ve koordinasyon arayışında. Putin’in kaprislerini fiiliyata dönüştürme çabasına cevap verecek hali yok gibiydi Fransız liderin.

Cumhubaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise Bayburt’ta yaptığı konuşmada, bir yandan Putin’e gereken cevabı verirken, diğer yandan Türkiye’nin krizin tırmanmasından yana olmadığını açıkça ifade etti. Krizin başından bu yana Putin’i aradığını ancak Rus liderin dönüş yapmadığını kaydetti.

Pazartesi Paris’te iklim zirvesi var. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Putin orada olacaklar. Diplomatik çabalar, orada iki liderin görüşmesi yönünde. Krizin, Türkiye’nin tercihi yönünde sakinleşmesini bekleyelim derim, tüm bu gelişmeler ışığında.

Fabius ne demek istedi?

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Hollande’ın Moskova ziyaretine eşlik ediyor. Orada yaptığı bir açıklamada, DAEŞ’e karşı mücadelede Esad rejim güçlerinin de rol alabileceğini ifade etmiş. Esad’ın Suriye’nin geleceğinde yeri olmadığını düşünen Fransız yönetiminde bir değişiklik sinyali mi bu, yoksa Moskova’nın havası mı çarptı Fransız diplomasisinin şefini? Dikkatle takip etmeli.