Son aylarda Rusya’da art arda gerçekleþen terör saldýrýlarýnýn zamanlamasý, olaylarýn sýradan olmadýðýný göstermektedir.
Soçi Kýþ Olimpiyatlarý arafesinde Rusya karþýtý duruþ sergileyen Batý, ilginç tutumu ile dikkat çekmektedir. Öncelikle Soçi’ye gitmeyecek Batýlý liderlerin sayýsý giderek artmaktadýr. ABD Baþkaný Barak Obama’nýn açýkça gitmeyeceðini açýklamasý, Ýngiltere, Fransa ve kýsmen Almanya’nýn Soçi’yi boykot etme eðiliminde olduðunu beyan etmesi tesadüfi olmadýðý gibi açýk bir tavýrdýr.
Görünen o ki, özellikle Ýngilizlerin Putin’i kafaya takmalarý, siyaseten Putin’i itibarsýzlaþtýrma amacý taþýmaktadýr. Putin, Ýngilizlerin English School gibi kurumunu kapattý. Çünkü Putin’e göre, Ýngiltere’nin MI5 istihbarat servisi, okul ve dil ögretme enstrümaný ile Rusya’da çeþitli istihbarat projelerini gerçekleþtirmektedir. Okulun kapatýlmasý, Ýngiltere açýsýndan aðýr darbe niteliðinde oldu.
Soçi olimpiyatlarý, Rusya için özellikle Baþkan Putin için ciddi önem arz etmektedir. Sporla siyasetin iç içe geçtiði bir dönemde, Soçi’nin Putin için siyasi enstruman olarak görüldüðünü bilmekte fayda var. Ayrýca Putin, kendi toplumunda da birleþtirici unsur olarak nitelendiriyor bu tür uluslararasý durumlarý. Dolayýsýyla Soçi Kýþ Olimpiyatlarý, Rusya ve Putin’in hem içeride hem de dýþarýda kullanmak istediði ciddi bir kozdur. Olimpiyata 50 milyar dolar harcanmasý ve bizzat Putin’in her aþamayý kontrol etmesi, meseleye verilen önemin ciddiyetini ortaya koyuyor. Anlaþýlan o ki Batý, özellikle ABD, bu durumun farkýnda ve bu siyasi kozdan Putin’in faydalanmasýný istemiyor.
ABD Baþkaný Obama’nýn terör olaylarýndan sonra Soçi’nin güvenilirliðini yitirdiðini, Rusya’da güvenlik ve istikrarýn olmadýðýný söylemesi, tesadüfi bir duruma benzemiyor. Batý medyasýnda son Volgograd terör olaylarýndan sonra Rusya’da Müslümanlara yönelik agresif tavrýn artmasýnýn beklendiðine dair yazýlar yazýlmaya baþladý. Gerçi buna benzer geliþmeler Rusya’da yaþandý ve ülkede Müslüman karþýtlýðýnýn giderek arttýðýný da görmekteyiz. Burada beklenen ve gerçekleþen olaylarýn hemen akabinde Putin’in vakit kaybetmeksizin ve ýsrarla “Gerçek Müslümanlar terör eylemi yapmaz” demesi dikkat çekiciydi. Rusya’daki siyaset uzmanlarý, terör olaylarýnýn arkasýnda Batý’nýn taleplerinin olduðunu, gerçekleþtirenlerin ise Suudi kaynaklý merkezlerin bulunduðunu dile getirmektedir.
Son günlerde ABD’nin, Rusya’nýn Çeçenlere yaptýðý soykýrým konusunu da gündeme taþýdýðýna þahit olmaktayýz. Uzmanlar, Rusya’nýn Karadeniz sahillerindeki Kafkas halklarýna yaptýðý zulümlerin bugünlerde Amerikan sivil toplum merkezleri tarafýndan gündeme getirilmesini Putin’e baský unsuru olarak yorumlamaktadýr.
ABD’nin eski Dýþiþleri Bakaný Madeleine Albright’ýn, Rusya’ya yönelik yaptýðý açýklama þimdi daha da anlam taþýmaktadýr. Bayan Albright, bu kadar geniþ arazilerin tek bir devlet yani Rusya tarafýndan yönetilmesine izin verilemeyeceðini söylemiþti.
ABD, Putin Rusya’sýný bir biçimde yeniden þekillendirmek arzusundadýr. Rusya’nýn yeniden ikinci çöküþü de konuþulan tezlerden biridir. Rusya bunun farkýnda ve Putin bu nedenle, her fýrsatý deðerlendirerek Batý’nýn baþýna bela olma yolunu izlemektedir.
Rusya, Orta Doðu, Kafkaslar ve Orta Asya’da, Balkanlar ve Uzak Doðu’da her þeye raðmen ABD’ye engel olma yolundadýr. Fakat mevcut ekonomik ve siyasi gücüyle hedefine ulaþmasý zor görülüyor ancak oyunu bozma yolunda ýsrarcý tavrýnýn ABD’nin canýný sýktýðý aþikardýr. Tabii ABD ile anlaþtýðý konular da vardýr. Anlaþtýklarý konular dolayýsýyla da ABD, Rusya’ya karþý fazla ileriye gitme konusunda ihtiyatlý davranmaktadýr.
Soçi Olimpiyatlarý Putin için ayrýca itibar olayýdýr. Olimpiyatlarýn hazýrlýklarý aþaðý yukarý tamamlanmýþtýr. Misafir listesinde kimlerin olacaðýný zaman gösterecektir. Putin, hem kendisi hem de ülkesi için önem arz eden Soçi Kýþ Olimpiyatlarý’na dünya liderlerinden kimlerin katýlýp katýlmayacaðýný çok dikkate alacak gibi görünüyor. Zira kendisi için Soçi Kýþ Olimpiyatlarý, olimpiyat niteliði taþýdýðý kadar, biraz da dostla düþmaný seçim olimpiyatý olacaktýr.