Rusya’nýn; Ýdlib’de kimyasal silah kullanýlmasýna ve yüzü aþkýn insanýn öldürülmesine verdiði reaksiyondan anladýðýmýz þudur. Evvela Rusya’yý ciddi etkileyen bir durum söz konusudur. Esed; Rusya’nýn güdümünde ama tamamen Rusya’nýn söylediklerini yapýp yapmadýðý konusundaki soruya da, cevap vermektedir.
Anlaþýlan Rusya; Esed’in Ýdlib saldýrýsýný beklemiyordu. Hatta Rusya’da; “Esed, Rusya’yý sýrtýndan vurdu” yorumlarý da devreye girmektedir.
Rusya; “kimyasal saldýrýnýn nedenini ve doðrululuðunu ispat edin” çaðrýsý yaptý. Görüntülere, fotoðraflara raðmen Rusya, bu ortamýn bilerek dizayn edildiði kanaatindedir. Çünkü Rusya, neye uðradýðýný þaþýrdý. Böyle bir ortam, Rusya’nýn hiç arzu ettiði ortam deðildir.
Rusya için, ABD’nin Suriye’de fiili savaþa girmesi, arzu edilir bir durum deðildir. Ondan dolayý Kremlin, Ýdlib’i de kurgu olarak görmektedir. Ardýndan ABD’nin saldýrýsýný da, “egemen bir devlete saldýrý” olarak görmektedir.
Rusya, Suriye’de hava üsleri ile var oldu. Karadan, hep Ýran devrededir. Rusya; ABD’nin Suriye’ye pek fazla bundan sonra müdahale edeceðini beklemiyordu. Füze saldýrýsý bu beklentiyi çürüttü.
Rusya - ABD iliþkileri, bu durumda biraz daha sarsýlmýþ olacaktýr. Trump’ýn geliþinden, pek fazla þeyler beklemekteydi Rusya! Beklentiler suya düþtü, hayal kýrýklýðý içinde yapýlan yorumlara þahitlik etmekte Rusya!
Rusya ýsrarla þunu diyor, “Esed, koþulsuz desteklediðimiz biri deðildir.”
Rusya süper güç olmak istiyor, lakin verileri süper güç niteliðinde deðildir. Suriye’deki varlýðýný da, daha ziyade Batý tarafýndan uygulanan ambargolarýn kalkmasý için koz olarak kullanmak istemekteydi.
Þu anda Rusya’nýn, Suriye’deki varlýðý ciddi paralara mal olmakta. Þu anda Rusya’nýn, yeni bir savaþa mecali olmadýðý söz konusudur. Doðru olan þey þu ki, silah sanayisi ve teknoloji konusunda Rusya, giderek daha da güçlenmektedir. Lakin Amerika, açýktan Rusya ile savaþmayacaðýna göre elindeki silahlar ve teknolojilerin faydasýný dolaylý olarak görmektedir. Çünkü esas meselesi ekonomik sýkýntýlardýr. Amerika ambargo konusunda geri adým atmayana kadar, Suriye’deki varlýðýný zinde tutmak, Rusya için hayatidir.
Ekonomik olarak Rusya’da sýkýntýlar giderek artmaktadýr. Ülkede, resmi istatistiklere göre 20 milyon açlýk sýnýrýnda insan var. Bu durum Rusya yönetimini cidden rahatsýz etmekte! Bu durumu bir dönem “vatansever duygularla” pekiþtirmek mümkün, lakin kalýcý hâl Rusya’nýn yeni dil inþasýný tetiklemektedir. Dolayýsý ile Suriye konusunu, bir de bu taraftan okumak lazým. Rusya; ABD ile Suriye üzerinden siyaset üretiyor ve tamamen dünyayý kiminle bölüþecekleri sorusuna cevap aramakta. Ve bu yeni düzende daha fazla kârlý çýkmaktýr hesabý! Rusya; Türkiye iliþkilerine önem vermekte, lakin Rusya içerisindeki Ermeni ve Yahudi lobisinin etkisi, en büyük dezavantajýdýr. Bunu hafife almayalým lütfen! Rusya’da tüm Türkoloji uzmanlarý ve medyada boy gösteren tüm Türkologlar, Ermeni asýllý Rusya vatandaþlarýdýr. Bunu bir sektör gibi düþünün ve bu sektör Ermeni lobisinin elindedir. Türkiye konusunda Ruslar üzerinde olumsuz etkiyi pekiþtirenlerin, bu iki kol olduðu aþikârdýr.
Rusya - Türkiye iliþkilerini etkileyen unsurlara baktýðýmýzda, Rusya içerisinde önemli görevde olan kiþilerin etnik kimliði ve hangi gruplar tarafýndan yönetime getirildiðine dikkat etmemiz þarttýr.
Ýdlib konusunda aklý karýþtýran bir durum, Türkiye’nin hep hassas olduðu konulara Amerikan medyasýnýn da hassaslýkla devreye girmesi, düþündüren durumdur.
Rusya; Esed’in Ýdlib saldýrýsýný çürütmek için, ýsrarla Amerika’nýn Musul müdahalesinde öldürülen 200’den fazla insandan, son iki gündür bahsetmekte. Rusya neredeyse bu kimyasal saldýrýnýn üzerini kapatmak için elinden geleni yapmaktadýr. Çünkü bu durum, Rusya’nýn elini güçlendiren deðil, aksine zayýflatan bir durum olduðunu itiraf etmektedir. Ýdlib’de kimyasal silah kullanýmý ile onca masum insaný ölüme terk etmek, Esed saldýrýsýnýn arkasýndaki aklýn, kimin ürünü olduðuna cevap bulursak, esas o zaman kimin ne yapmak istediðini görebileceðiz...