Rusya ile diyalog sürecek

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rus mevkidaşı Lavrov’la ‘diyalog kanallarının açık olması’ konusunda hemfikir olduklarını belirterek “Böylesine ciddi bir sorunu diyalog olmadan aşmak mümkün degil. Gereksiz sert açıklamalara rağmen biz gerginliği tırmandırmak istemiyoruz. Onlar da tırmandırmak istemediklerini söylediler daha önce” dedi.

Bakan Çavuşoğlu ile Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da yapılan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Dışişleri Bakanları toplantısı sırasında Rus mevkidaşı Sergey Lavrov’la görüşmesinden hemen sonra konuşma fırsatı bulduk.

Dünya medyasının da odaklandığı görüşmeyi “İki büyük devletin dışişleri bakanlarına yakışır olgunlukta geçti” diye niteleyen Çavuşoğlu, “Farklı düşünsek de birbirimizin görüşlerini saygıyla dinledik. İthamlara, iddialara cevaplarımızı net olarak verdik” dedi.

“Cumhurbaşkanımız ve ailesine yönelik mesnetsiz iddiaları durdurmalarını söyledik” diyen Çavuşoğlu, muhatabıyla her şeyi açıkça konuştuklarını belirterek, Rus pilotun cenazesinin Suriye tarafından alınarak teslim edilmesiyle ilgili olarak “insani görevimizi yaptık dedik, onlar da teşekkür etti” açıklamasını yineledi.

Görüşmenin ‘diyalog kanallarının açık olması’ bakımından da önemine işaret eden Dışişleri Bakanı “İlk görüşmede bütün sorunların çözülmesini zaten kimse beklemiyor. Diyalog kanallarının açık olması konusunda hemfikiriz. Böylesine ciddi bir sorunu diyalog olmadan aşmak mümkün değil” diye konuştu.

Çavuşoğlu, ‘gerginliğin sürüp sürmeyeceğine’ ilişkin bir soru üzerine de “Gerginliği tırmandırmak istemiyoruz. Onlar da tırmandırmak istemediklerini söyledi” cevabını verdi.

Çavuşoğlu, görüşme sonrasında yeni bir randevu kararlaştırmadıklarını ancak ‘Tekrar görüşmek üzere’ diye ayrıldıklarını da ekledi.

YDİ toplantısı zor

Bu arada, daha önce 15 Aralık’ta Rusya’nın ev sahipliğinde yapılması planlanan ve ‘henüz’ resmi olarak iptal edilmeyen ‘yüksek düzeyli işbirliği toplantısı’ konusundaki belirsizlik de sürüyor. Diplomatik gözlemciler, gerginliği azaltacak gelişme olmazsa toplantının yapılmasının zor göründüğünü belirtiyorlar.