Suriye’de Rusya ile sýk sýk tekrarlanan sýnýr ihlalleri ve uyarýlar ile artan sürtünmenin nihayet angajman kurallarýnýn devreye sokulup bir Rus uçaðýnýn düþürülmesi ile kývýlcýma dönüþtüðü gün, yeni Bakanlar Kurulu’nun da açýklandýðý gün oldu.
Kuþkusuz Rus uçaðýnýn düþürülmesi Suriye konusunu yepyeni bir merhaleye sokacaðý gibi, Türk - Rus iliþkilerini de, Türkiye - NATO, NATO - Rusya iliþkilerini de yeni kararlar vermeye zorlayacak. Önümüzde her bakýmdan sýcak günler olacaðýný söylemek yanlýþ olmaz.
Tabii günün hadisesi beklenen Bakanlar Kurulu listesinin açýklanmasý idi.
Liste açýklandý.
Ak Parti üç dönemdir iktidarda ve bu dördüncü kabine, ayný zamanda Tayyip Erdoðan’ýn Cumhurbaþkaný, Davutoðlu’nun Baþbakan olduðu ilk Ak Parti kabinesini oluþturuyor. Bu, kabinenin her iki liderin ortak bileþkesini ifade etmesi bakýmýndan önem taþýyor.
Kabineye iliþkin en genel gözlemi ifade etmek gerekirse, bu tanýdýk bir kabine. Tanýdýk, çünkü Ak Parti 14 yýldýr vitrinde, bu dördüncü hükümet dönemi ve Ak Parti’nin farklý platformlarda önde olan isimleri, belki farklý rollerde ama yeniden bakanlýk koltuðunda ya da partiden bakanlýða transfer edilmiþ durumdalar.
Mahir Ünal, hemþehrim, mesela, Meclis’te de çok aktifti, þimdi Kültür bakaný oldu. Mustafa Elitaþ yine grup yönetiminden Ekonomi bakaný oldu. Süleyman Poylu partide etkindi, þimdi Çalýþma Bakaný oldu. Faruk Çelik Çalýþma Bakaný idi, orada çok baþarýlý idi, Urfa’nýn tozunu topraðýný yuttuktan sonra þimdi Tarým, Hayvancýlýk ve Köyiþleri Bakaný oldu. Mehmet Þimþek, Maliye Bakaný idi, þimdi muhtemelen Ekonomiden sorumlu olmak üzere Baþbakan Yardýmcýlýðýna geldi. Ýsmet Yýlmaz Milli Savunma, artý Meclis Baþkanlýðý ve yine Milli Savunma Bakaný oldu. Kalkýnma Bakanlýðý’nda Cevdet Yýlmaz’a, Gençlik ve Spor’da Akif Çaðatay Kýlýç’a, Saðlýk Bakanlýðý’nda Müezzinoðlu’na, Avrupa Bakanlýðý’nda Volkan Bozkýr’a, Bilim, Sanayi ve Teknoloji’de Fikri Iþýk’a “Devam” denildi. Naci Aðbal, Maliye bürokratlýðýndan bu defa Maliye Bakanlýðý’na getirildi. Ulaþtýrma’da ismi üzerinde bazý spekülasyonlar olmasýna raðmen o alanýn duayeni olan Binali Yýldýrým görevlendirildi.
Numan Kurtulmuþ, Yalçýn Akdoðan, Anayasa Hükümeti ile potaya giren Tuðrul Türkeþ ve Ulaþtýrma Bakanlýðý’ndan tanýdýðýmýz Lütfü Elvan Baþbakan Yardýmcýlýðýnýn diðer isimleri oldu ki, hepsi dün de vitrinde olan simalardý.
Ayný Þekilde Mevlut Çavuþoðlu, Veysel Eroðlu, Nabi Avcý, Efkan Ala, Bekir Bozdað, ayný statülerde Ak Parti’nin eskiden yeniye taþýdýðý bakanlardan.
Bekir Bozdað Adalet Bakaný olarak baþýndan beri gayretle savunduðu Baþkanlýk Sistemi arayýþýnýn öncü gücü olmaya aday.
Berat Albayrak hükümette yer alacak mý, ekonominin neresinde yer alacak sorularý çok soruldu, Hükümet’te yer aldý ve Enerji Bakaný oldu. Baþörtülü bir bakaný kabinenin: Kadýn ve Aileden Sorumlu Bakan Sema Ramazanoðlu. Bir diðer kadýn bakan da kabinenin yenilerinden: Çevre ve Þehircilik Bakaný Fatma Güldemet Sarý. Ve Gümrük ve Tekel’e yeni isim: Bülent Tüfenkçi.
Ali Babacan Hükümette yer alacak mý, nerede yer alacak sorularý da merak konusu idi, Ekonomi ve Dýþiþleri için adý geçiyordu, Davutoðlu’nun ýsrarý ile milletvekilliðine aday olduðu biliniyordu, Hükümette yer almadý.
Baþbakan Davutoðlu, bakanlar kurulu listesini açýklarken yaptýðý konuþmada, 2023 vizyonu ile hareket edecek bir Hükümet oluþturulduðunun altýný çizdi. Ak Parti bünyesinden böyle üç kabine daha çýkabileceðini vurguladý. Ýsimlerin deðerlendirilmesinde oluþumunda parti, komisyon, Meclis çalýþmalarýndaki görevlendirmelerin de dikkate alýndýðýný ifade etti.
Kuþkusuz liste baþta da belirttiðimiz gibi Cumhurbaþkaný ile Baþbakan’ýn ortak deðerlendirmesinden çýktý. Mesele hem Ak Parti’nin baþarýsý açýsýndan önem taþýyor hem Türkiye’nin beklediði hizmet açýsýndan. Hayýrlý olsun. Baþarýlar diliyorum.