Son aylarda sýk sýk Rusya’nýn, Karabað’a “barýþ gücü” adý altýnda ordu getirme isteðinden bahsediyordum. Bu tedirginliðe neden olan bir kaç veri mevcut idi. Karabað’daki son olaylarýn akabinde, bu tezin giderek fazlasýyla seslendirilmesi tedirginliðimizi daha da artýrdý.
Ermenistan Parlamentosu’nda; bir kaç gündür tahmin ettiðimiz gibi Karabað’a Rusya’dan barýþ gücü getirilmesi teklifleri görüþülmektedir. Ermenistan Cumhurbaþkaný Sarkisyan baþarýsýzlýðýna raðmen, Azerbaycan’ýn iþgal edilmiþ Karabað bölgesinin, Ermenistan’la birleþtirilmesi hayallerini dillendirmekte.
Günlerdir Ermenistan’da, Karabað’a çatýþmaya evlatlarýný göndermek istemeyen annelerin sesli itirazlarý akabinde olmasý ise kuþkularýmýza ayna tutmakta.
Rusya’nýn Ermenistan’daki ordularý, herkesin bildiði bir gerçek! Yýllar önce rahmetli Ebülfez Elçibey’in Cumhurbaþkanlýðý döneminde, Azerbaycan’da Sovyetler Birliði’nden kalma askeri birliklerin çýkarýlmasý gerçekleþtirilmiþtir. Yeltsin ve Rusya’nýn zayýf dönemine denk gelmesi, o zamanki Azerbaycan yönetiminin, bu cesaretli adýmýnýn gerçekleþtirilmesine zemin oluþturmuþtur.
Ýþin ilginç tarafý, bugün Azerbaycan’da bile Rusya’nýn 5. Kolon hareketi devreye girmekte, hatta Rusya ordusunun Karabað’a gelmesini destekleyenler de devrede. Azerbaycan’ýn eski Cumhurbaþkaný olan ve Moskova’ya baðlýlýðý ile bilinen Ayaz Mutallibov’un ortaya çýkmasý ve bu saçma teklifi gündeme taþýmasý, esasýnda tesadüf olay olarak görülmemelidir.
Kýsacasý Ermenistan tarafýndan seslendirilen, Rusya ordularýnýn güya barýþý kurma adýna Karabað’a gelmesi teklifi, Moskova’nýn senaryosu olarak görülmelidir. Buna Azerbaycan’dan da bazý çevrelerin destek olmasý vakasý ise zemin bulmayacak niteliktedir.
Rusya hep böyle yapar. Önce devreye siyaseten ölmüþ adamlarýna, kendine lazým olan teklifleri söyletir. Bakýp görür, eðer karþýlýk bulursa bu teklif, daha ciddi adamlarýný teklifin pekiþmesi için sahaya sürer. Biraz daha ileri bir zamanda da açýktan kendini belli etmeyen ama aslýnda Rusya’ya baðlý has adamlarýný, bu pekiþmiþ teklifin nihai hedefe varmasý için meydana çýkarýr. Þimdilik Azerbaycan da iþin çok baþýndadýr. Yani, siyasi mevta ve toplumda saygýyla hatýrlanmayanlarýn sahada olduðu ilk devrededir.
Ermenistan’da ise mesele, daha revan ve ciddi boyuttadýr. Bu iþ tek baþýna Ermenistan’la olur mu? Tabii ki olmaz. Dahasý da var, ABD bu olayýn Rusya inisiyatifinde geliþmesine engel olur. Peki, hangi yolla? Burada yine de yük Azerbaycan’ýn omuzlarýna düþecektir. Moskova bir taraftan, ABD diðer taraftan baský yapacak. Artýk bunun iþaretleri gözükmektedir. Türkiye’nin sýnýrlarýný, Rusya biraz da bu konuda zorlayacaktýr.
Türkiye’nin Güney Kafkasya’da fiili mevcudiyeti, askeri birlikleriyle daha da pekiþebilir. Peki nasýl? Ermenistan - Rusya oyunu ifasýyla, nasýl ki “Rusya gelsin, Rusya gelsin” diye yalvarýyor görüntüsü vermekte ya...
Azerbaycan da; ayný duruma, karþýt tepkiyle “Türkiye Ordusu gelsin” derse, ne olur acaba?
Rusya’nýn kimseyle savaþacak mecali yok, bilesiniz! Ama eski Sovyet Cumhuriyetlerinden de son ana kadar vazgeçmeyecek. Bunu da bir tarafa yazýn. Hatta buralarda kendisine ters düþenleri, iktidar deðiþikliði þantajý bile yapacaktýr. Belki de artýk yapmaktadýr! Bu durumda yapacaðýmýz bir tek þey vardýr. Sorunu kurgulayanlarýn, sorun yaþamalarýna yardým etmek. Putin’in kafasý, ülke içindeki sorunlara gömülmeyene kadar, bize rahat yok. Belarus Cumhurbaþkaný, Putin’i rahatsýz edecek beyanda bulundu ve açýk açýk Kremlin politikalarýný eleþtirdi. Ayný cesareti; Orta Asya, Gürcistan, Azerbaycan da gösterirse, Putin’in baskýcý siyaseti iflasa uðratýlabilir. Doðru, kolay deðil ama mümkün olmayan bir þey de deðil!