Rusya, sorunlarý ile birlikte analiz edilmeli!

Rusya’nýn gözle görülür sorunlarýna baktýðýmýzda, durumunun pek iç açýcý olmadýðýný görebiliyoruz.

Sorunlarýn en baþýnda gelen, ülkenin 20 milyon vatandaþýnýn açlýk sýnýrý altýnda yaþadýðý vakasýdýr.

ABD’nin Kýrým fýrsatý ile ambargo uygulamalarýný, þimdi daha farklý yerden okumaktayýz. Gürcistan’da savaþ ortamýna itilirken Putin, bunlarý ne yazýk ki hesaba katamadý! Oysa Saakaþvili’ye farklý, Putin’e farklý bilgilerin gitmesi bu gün analiz edildiðinde, böyle bir ortamýn pekiþtirilmesi, planlý bir dizayna benzemektedir.

ABD’nin; kimsenin toprak bütünlüðüne çok fazla önem verdiði söylenilemez. Bunu ispat edecek günümüz olaylarýna bakmamýz yeterlidir. Ukrayna’da da ayný ortamý pekiþtirenin de isminin Batýlý güçler olduðunu daha kesin söylemek gerekirse, Ýngiltere - ABD ittifakýnýn ürünü olduðu aþikârdýr.

Ýþte Rusya’yý oyuna itmek ve Putin’in aþýrý tepkilerini hesaba katarak hareket edilmesi, þimdi daha net gözükmektedir. Gerçi Putin’in Suriye olaylarýna müdahil olmasý ile ABD’nin uzun vadeli düþündüðünü zanneden yorumcularý hayal kýrýklýðýna uðrattýðý da aþikârdýr. Obama’nýn ekibine göre Putin; sadece yakýn hedefe odaklanan ve en uzak düþünme kapasitesinin 2 ile 5 sene arasý olduðunu öngörmekteydi. Suriye olaylarýna müdahil olmakla ve ABD’nin oyunlarýna karþýlýk oyun dizayn etmekle esasýnda Putin, Amerikan ezberlerini bozmuþ gözükmektedir.

Lakin Putin’in her güçlü lider ve her büyük hedefleri olan devlet büyüðünde olduðu gibi, etrafýndakilerle ciddi sorunlarý mevcuttur.

Rusya’nýn en önemli sorunlarýndan birinin yolsuzluk olduðu da bir gerçektir. Ve Putin bu durumla mücadele yapamamakta. Çevresindeki ülke yöneticilerinden birçoðu, yolsuzlukla oligarþik zirveyi oluþturmaktadýr. ABD ve Ýngiltere’nin kullandýðý esas dal, burasýdýr.

Putin’in etrafýnda konumlanan yönetim takýmýnýn birçoðunun, büyük paralarý Ýngiliz bankalarýnda. Aileleri ve çocuklarý Londra’da eðitim görmekte. Ýngiliz istihbaratýnýn en fazla bot gösterdiði ülkelerin baþýnda gelmekte, Rusya! Kýrým nedeniyle Amerika’nýn, Rusya’da Putin çevresinden olan oligarklara ambargo uygulamasýnýn altýnda yatan þeyin, Putin ve etrafýndakilerle arasýnda sýkýntýyý derinleþtirme çabasý yatmaktaydý.

Putin; hedefi olan felsefesi ve büyük Rusya ülküsü olan bir vatansever olduðu kuþkusuzdur. Rusya imparatorluðunu kurma çabasýdýr; O’nun döneminde, aynen Sovyet döneminde olduðu gibi, savunma sanayisine odaklanma ve hýzla büyüme baþladý.

Putin’in baþka dertleri de vardý. Uyuþturucu belasý, Rusya’yý esir almýþ durumda! Ve Putin bunun önünü kesemiyor. Nedenleri fazlasý ile var. Lakin en önemli nedeni, bu belanýn geliþ hattýnýn Orta Asya üzerinden olmasý ve bu yollarý Rusya kapamak istememesidir. Özelikle Tacikistan üzerinden transit hat, Rusya’yý içten çürütmektedir. Tacikistan’daki yönetim kadrolarýnda bilinen isimler var ki; uyuþturucu hattýný neredeyse himaye etmektedir. Rusya sýnýrlarý kapatýrsa, pusudaki ABD’nin bu alaný esir alacaðýný görmektedir.

Pusuda bekleyen Çin’in de farkýnda Rusya. Özellikle Kazakistan’ýn boþ topraklarýna demografik yayýlan Çin nüfusu, Rusya’yý tedirgin etmektedir. Sibirya’daki Çin geniþlemesi de bu derdin bir parçasýdýr. Ayrýca ABD’nin; Letonya’ya, “havadan savunma sistemiadýyla roket üstlerini konumlamasý, Moskova’ya yaklaþýk 800 km’lik mesafeye ABD’nin yerleþmesi, Rusya’nýn Amerika’ya kýyý olan okyanus derinliklerine, yeni nükleer deniz donanmasýný yaklaþtýrmasý hedefini benimsetmektedir.

Rusya’nýn en önemli handikaplarýndan birisinin de hep altýný çizdiðim gibi, Ermeni ve Yahudi lobisinin güçlü olmasýdýr. Rusya’nýn topraklarý çok, lakin kontrol edecek kapasitesi fazla deðil. Eyaletlerdeki iki üç önemli kiþi üzerinden sistem yürümektedir. Kontrolsüz durum; eyaletlerden merkeze doðru, haberlerin doðru iletilmesine engel teþkil etmektedir. Lakin mahkeme ve yargý sistemi, siyasi içerik olmadýðý takdirde fazlasýyla hýzlý ve doðru çalýþmaktadýr. Güvenlik güçleri içerisinde, vatansever takým fazlasýyla mevcuttur. Ýþte bunca yolsuzluk ve kontrolsüz arazilerin olmasýna raðmen, Rusya’yý ayakta tutan detay budur. Küçük maaþlarla vatan için ölüme giden zihniyet söz konusudur. Putin’e dargýn olan ekip de, galiba bu ekiptir. Zenginlerin çevre oluþturduðu bir devlet anlayýþý içerisinde, küçük maaþlarla lakin büyük Rusya için halen çaba gösteren bir yapý söz konusudur. Vatanseverliði ile bilinen biri olduðu için, halen etrafýndaki yolsuz takýmýna “dur” demeyen bir lider, fakir vatandaþ nezdinde uzun zaman yurtseverlik bayraðýna tutunamayacaðý da aþikârdýr. ABD; Rusya’nýn bu durumunu mümkün olduðu kadar kullanmak istemekte! Ve mümkünse bu durumun derinleþmesine çanak tutmaktadýr. Rusya’nýn bu döneminde ciddi iliþkiler daha fazla sonuç verebilmektedir. Karþýlýklý güven ortamý gerçekten oluþursa, Anglosakson - Amerikan ittifaký karþýsýnda denge unsuru olarak, bu kozu iyi analiz etmemiz gerekmektedir.