Rusya'ya yönelik Amerika ve etkisi ile AB'den gelen tepki ve taleplere bakýldýðýnda, aþaðý yukarý Türkiye'ye yönelik taleplerle neredeyse ayný tonda geliþtiðini görebiliyoruz.
Amerika, özellikle S-400'ler üzerinden Türkiye'ye baskýyý artýracak sinyalini vermekte. Tabii ki özgürlükler ve demokrasi gibi söylemleri de önemli pankart olarak kullanacaklarýný artýk net görebiliyoruz. Terör örgütlerine bakýþ açýlarýna baktýðýmýzda bile, PKK terör örgütünün 13 sivil vatandaþýmýza yönelik vahþi terör eylemine karþý "gri beyanlarý" ve deðiþken tarzlarý ile Ankara'nýn diplomatik müdahalesi sonrasý düzeltme mecburiyetinde kalmasý bile, kendi baþýna adalet konusunda sýnýfta kalacak Amerikan yaklaþýmýnýn söz konusu olduðu ve olacaðý açýktýr.
ABD bir taraftan Türkiye'yi kendince Avro-Asya frekansýna kaptýrmak istemiyor. Diðer taraftan ise Avrasya hattýnda, Çin ve Rusya karþýtlýðý siyaset anlayýþýný iþlemekte.
Çin ile Rusya arasýndaki hattýn çatýrdamasý arzusunun da Amerikan arzusu olduðunu, bunun için Çin tarafýndan karþýlýk bulacaðý ihtimallerinin de giderek arttýðýný da bir tarafa þimdilik not edelim.
Bu sebepten Rusya – Türkiye hattý, kendi baþýna önemlidir ve sadece konuya Rusya – Türkiye iliþkileri açýsýndan deðil, dünyadaki denge faktörü nedeniyle anlam taþýyacaðýný göz ardý etmemekte Amerika! Mesele zaten bu denge faktörü olan gerekçeyi ortadan kaldýrmadýr.
Türkiye'ye ve Rusya baþkanlarýnýn arasýndaki sorun çözme kabiliyeti ise çatýrdatýlmasý istenen esas hedeftir.
Putin, Amerika'nýn demokrasi teraneleri ile Rusya içindeki yeni süreç tasavvurunu iyi bilmekte. Rusya, Çin'deki Batý hayraný kitlenin ve devlet yapýsý içindeki Amerikancý liberal ekibin varlýðýný anlamýþ olmalý ki, esasen Putin karþýtý güçleri konsolide etmek esas gayedir.
Yani Putin'siz Rusya isteðinin arkasýndaki hedef, direnen deðil tabi olan Rusya modelini dizayn etme çabasý.
Türkiye'nin içinde stabil olmayan ortamýn oluþturulmasý, baþýnýn içeride derde sokulmasýný arzu ettiði Türkiye modeli ise, esas hedeften caydýrma, çýkmaza sokma, kriz oluþturma ve bu krizin girdabýnda Türkiye'yi kendisine baðlý duruma sokma.
Rusya ve Türkiye hattý bu nedenle önemlidir. Ve esasen bu hattýn yýpratýlmasý, önümüzdeki yeni sürecin esas misyonu olacak, Amerikan yeni siyaset anlayýþý için!
Bu durumda, Ankara ve Moskova hattýnýn, kimlerden ve hangi eðilimlerden korunmasý lazým?
Hiç kuþkusuz Türkiye'nin herkesle çok taraflý siyaset anlayýþýnýn þimdiki konjonktürde etkisi ve ehemmiyeti vardýr. Zaten Türkiye'nin Batý ile baðlarýnýn kesilmesi arzusuyla, Asya ile baðlarýnýn kesilmesi gibi arzularý da saçma ve bir o kadar da, Türkiye aleyhine niyetlerdir.
Türkiye'nin, Rusya gibi bölgesel paydaþýnýn nasýl bir etkisi olduðunu ve bir çok konuda sonuca vardýðýný gördük. Libya, Suriye ve Azerbaycan'daki sorunlarýn çözümünde tam olarak hemfikir olunmasa da, bir çoðu konularda anlaþmak mümkün gözüktü.
Türkiye için kültür coðrafyasýndaki varlýðý önem arz ediyor. Rusya'nýn hinterlandý olarak gördüðü bazý bölgelerle Türkiye'nin tarihi baðýnýn oluþumu, Rusya-Türkiye hattý ile mümkün oldu. Dolayýsý ile Biden dönemi Amerikan siyaset anlayýþý, bu hattý tek taraflý Amerikan frekansýna dönüþtürme peþinde. Baþkan Erdoðan ve Putin karþýtý söylemlerin birbirine benzemesinin maksadý da budur. Mesele, ne uydurulan demokrasi ne de özgürlüklerdir. Mesele; vekalet savaþlarý için kullanýlan terör örgütleri ve onlara ait eylemler için alan açýlmasýna, Ankara-Moskova hattýnýn engellerden biri olmasýdýr. Bu hattýn, þu ana kadar sorunlar olsa bile, çalýþmasýnýn esas anahtarlarý ise Baþkan Erdoðan ve Putin'dir. Þimdi esas mesele, bunu sistem haline getirmektir. Dünyadaki dengenin korunmasý bile, bu gibi denge faktörlerinin bir deðil bir kaç modelde hayat bulmasý, þeytanlaþan küresel faktörlerin sýnýrsýz kalmasýnýn dengelenmesi için hayatidir.