Rusya’nýn, Ukrayna bazýndaki yaklaþýmý rengini deðiþtirmeyecektir. Dahasý var, Ruslar, yaklaþýmýn deðiþmesini veya yumuþamayý, “geri adým atmak” olarak yorumlayacak Amerika’ya fýrsat vermemekte kararlý.
ABD’nin, Rusya’yý her alanda köþeye sýkýþtýrma çabasýnýn giderek dozunun artacaðýna da þahitlik edeceðiz! Hani her ortamda “Ruslar Amerikalýlarla anlaþýr ise þunlar olacak” tespitinde bulunanlarýn tezlerini çürüten bir durum bu.
Nedenine bakarsanýz; uzun zaman sonra her ne kadar da yaptýrým ve ekonomik sýkýþma söz konusuysa, Rusya kendini uluslararasý masaya oturtabildi ve buna neden olan dünyadaki geliþmeler ve Amerikan politikalarýnýn, alanda kan ve gözyaþý motifini artýrmasý oldu. Evet, baktýðýnýzda Ruslarýn tarih boyunca politikalarýnýn girdiði bölgelerde gözyaþý ve kana neden olduðu binlerce vaka vardýr. Gel gör ki; þu anda Amerikan politikalarý dünyayý öyle bir zemine oturtma çabasýnda ki, Ruslarýn politikalarý neredeyse “kurtarýcý” gibi rol almaya baþladý.
Rusya; ABD’nin Karadeniz sahillerinden kendine yaklaþmasýný kabullenmeyecek. Ukrayna’daki tutumunu da giderek sertleþtirecek. Ukrayna, Rusya için vazgeçilmez! Israrla, hatta Suriye olaylarýna bakarken “Ukrayna’yý bir tarafa koymayalým” yazmalarýmýn altýnda bu yatmakta! Rusya, Ukrayna’yý geri alýnmasýný temin etmek için her türlü siyasi oluþum içinde yer almak zorundadýr. Ukrayna üzerinden ona yaklaþma meyli olan NATO’nun önünü kesmek için Akdeniz’de varlýðýný pekiþtirecek. Tabii ki bu üsler, Akdeniz’deki varlýðýný korumanýn sadece nedeni deðildir. Ýran’a uygulanan ekonomik ambargolarý da, kendi lehine dönüþtürme çabasý Rusya’yý, “mevcut durumdan ekonomik olarak nasýl kârlý çýkarým” sorusunu iþlediði ortada. Ýranlýlar bundan rahatsýz! Rusya’yý “fýrsatçý” olarak tanýmlamalarý da doðru! Lakin ayný mantýkla baktýðýnýzda Ýran’ýn, Orta Doðu coðrafyasýndaki tüm siyasi adýmlarýnýn altýnda yatan þeyin “fýrsatçýlýk” olduðunun da altýný çizmemiz lazým. ABD’nin Orta Doðu’da açtýðý zehirli yolu, Ýran kendi lehine fýrsatçýlýk olarak yorumladý ve geniþlemesini, biraz da düþmaný olarak belirlediði Amerikan politikalarýna borçlu.
Rusya’nýn, Ýdlib konusunda Türkiye’nin tezlerine yaklaþma zorunluluðunu da, ileride daha net göreceðiz. Çünkü mevcut durum, Rusya’nýn Türkiye’ye ters düþmemesini tetiklemekte! O nedenle, Rusya oldukça yumuþak dil kullanmakta. Ýdlib konusu Rusya için önemli. Bu konuda Türkiye’siz adým atmanýn bedelinin aðýrlýðýnýn farkýnda. Lakin kendi güçlerinin de orada güvenli yerleþmesini ve Akdeniz’e hâkimiyetinin hasarsýz sonuçlanmasýný beklemekte. Ayrýca Rusya ile “Kafkasya’da tekrar görüþeceðiz” gibi son zaman ki olaylara bakmamýz lazým. MÝT’in Suriye’deki baþarýlý operasyonu, özellikle Rusya için de ciddi bir ayrýntý oldu. Suriye’deki hâkimiyetin görünür ile gerçeði arasýndaki farkýn en önemli göstergesi MÝT’in Reyhanlý saldýrýsýný düzenleyen teröristi ve beraberindeki diðerlerini Türk adaletinin önüne çýkarmasý oldu. Bu durumda bölgedeki Rusya, Ýran, Amerika dâhil, tüm istihbarat örgütlerinin mesajý verilmiþtir sayýlýr.
Rusya, Amerika ile iki dünya arasýndaki hesaplaþmasýný kendi lehine dönüþtürme peþinde. Bu durumda elindeki kozlarý, boþ laflara harcamayacak. Biraz kendince ayar verme çabasýnda, ancak kullandýðý dile baktýðýmýzda, bu ayar verme çabasýný bile bir taraftan yumuþak yaparak süreci bozmak istemediði ortada. Yeni enerji hattý ve petrol rezervleri, Rusya’nýn gelecekteki kâbusudur. Bölgedeki istikrar oluþumu sonuç verir ise; doðalgaz ve enerji politikalarý kökten etkilenecek hiç kuþkusuz! Bu durum, Rusya için de sakýncalý. Þimdiki durumda dikte eden Rusya farklý alternatiflerle rekabete girmek durumunda kalacaktýr.
Ýþte tam da bu yüzden Katar’ýn rezervlerinden rahatsýz! Bu coðrafyadaki gelecek dizaynýnda, kendinin olmasýný hayati görmekte. Olay sadece askeri deðildir. Esad ve sonrasý Suriye kurgusunda var olmak, Ukrayna üzerindeki oyunlarý bozacak argümanlarla elini güçlendirme peþinde. Lakin en önemli yumuþak karný, þu anda Ukrayna! Ýþte Suriye’deki tutumlara Ukrayna’daki varlýðý ve ona yönelik hamlelerle birlikte okumak lazým. Ortodokslarýn bölünmesini bile dert olarak görmemesinin altýnda, “Ukrayna giderse Rusya çöker” tezinden ne kadar korktuðunun iþaretidir.