Rusya üzerine ABD oyunu

Rusya; ABD’nin tek süper güç olmasýna karþý, eski gücünü toparlamak ve karþý koymak niyetinde olarak görüldü.

Baðýmsýz Devletler Birliði, Rusya’nýn zayýf döneminde kurulsa ve etkili olmasa da, eski hinterlandý olarak baktýklarýna, yeni politbüro niteliðinde baský argümanýydý. Giderek bununla bir yere varamayacaðýný anladý. Gümrük Birliði, Avrasya Ýttifaký gibi yeni denek oluþturma yolunda hamleler yaptý.

Etki olarak baþarýsýz da sayýlmaz. Bu birlikler, her ne kadar da “Sovyetler Ýttifaký konseptine geri dönüþ oyunu” olarak yorumlansa da, ABD’nin Orta Doðudaki daðýlmanýn, yok edilmenin müsebbibi gibi görülmesi, Rusya’nýn tekliflerine sýcak bir bakýþ geliþtirdi.

Dolayýsý ile Rusya, ABD’nin yýkýmýna alternatif korunma ve yeniden dengeyi öngördü. Bir dönem Rusya’nýn, ABD karþýsýnda kazanmasýný isteyenler pek fazla oldu.

Rusya; Kýrým iþgali ve Suriye’deki Esat rejimine desteði ile sivil halký hedef alana kadar, ABD’ye denge olabilecek, yýkýmýnýn karþýsýna çýkabilecek, kurtarýcý bile görülebilirdi.

Türkiye ile iliþkilerinin pekiþmesi bile Rusya’ya, eski imajýnýn tersine, yeni ve yapýcý Rusya profili tanýmýný ortaya çýkarabildi. Rusya esasýnda Türkiye’nin ona sunduðu yeni imajý da iyi deðerlendiremedi. Hatta eski Sovyet coðrafyasýndaki halklar nezdinde, Türkiye ile iyi geçinen Rusya’ya, bir teveccüh söz konusu oldu.

ABD’nin üstün zekâsýný görmemek mümkün deðil. Bu pozisyonun, yeni dünya düzeninde hangi yeni dengelerin rövanþýna neden olacaðýný hesapladý ve Rusya’nýn Kýrým’ý iþgali dâhil, tüm yýkýcý profilini dolaylý veya tahrik edici politikalarla destekledi. Rusya’nýn; eski Rusya olduðunu, onun emperyal hayallerinin hep zinde olduðunu, aslýnda yeniden kabartan veya kabartýlarak yeniden servis edilmesine, ABD çanak tuttu ve baþardý. Yeni oluþmasý mümkün olan güç dengelerini, o aktörlerinin kendisiyle de yok etti. Putin politikalarý ve Rusya’yý sürüklediði çýkmaz, bunun ispatýdýr.

Artýk Putin öyle bir noktaya çekildi ki, bir sene aralýklarla söyledikleri, kendi kendini yalanladý. Mesela;

2014’te Putin: Biz yeni süper gücüz ve ABD bizi kýskanýyor!

2015’te Putin: Biz hiçbir zaman yeni süper güç olmak istemedik, lakin ABD de tek süper güç deðil.

2016’da Putin: ABD tek süper güçtür ve dünyanýn böyle bir tek güce ihtiyacý vardýr. Ve biz ABD ile dost olmak istiyoruz.

Ýþte bu oyunu ABD’nin kazandýðýna dair, Rusya raporu bu olmalý bence.

Þimdi Avrupa’dan sesler yükselmeye baþladý. Çünkü Ukrayna krizini, Almanya eksenli Avrupa Birliði’ne yönettiren ABD olduðu aþikârdýr. Ve Rusya’yla savaþa tek baþýna deðil, Avrupa’yý da organize ederek gittiði görülmektedir.

Zamanýnda Otto von Bismarck’ýn, daha sonralar Borjenski’nin de tespitlerinde teyit edildiði gibi “Rusya’nýn çöküþü; Ukrayna’yý, ondan koparmaktan geçer” tezini, siyaseten ABD, Ukrayna üzerinden iþledi ve süreç Rusya aleyhinde geliþmelerle devam etmekte.

Rusya; Türkiye iliþkilerini önümüzdeki süreçte, bir de bu yönden deðerlendirecek.

Putin; rasyonel analiz yapabilse, oynanan büyük oyunu, Saint Petersburg sokaklarýndaki kavgalarla bir tutmazsa, güçlü Türkiye’nin ona ne kadar gerekli olacaðýný görebilecektir.