Rusya yalan söyledi, püskürtülüp, bedelini ödeyecek...

Hayýr, Türkiye ile DAEÞ petrolünü ayný kaba koyup, küresel algý operasyonuna kalkýþmasýndan söz etmiyorum, zaten dünya bunu, yaþanýlan sürecin “ufak kýtýrlarýndan” saydý. Yalan politikasý ile askeri güç sergileme hevesinin Ukrayna’da baþlayýp Suriye ve Doðu Akdeniz’e kadar inmesi bugün dünyayý çok büyük bir savaþ riskiyle karþý karþýya býraktý, silahýný kapan bizim buralara geldi, devamýnýn ne olacaðýný da birlikte yaþayacaðýz.

Ukrayna’nýn Rusya yanlýsý eski cumhurbaþkaný  Yanukoviç’in, Maydan protestolarý sonrasýnda ülkeden kaçmak zorunda kalmasý, Rusya’nýn sürekli yalana dayalý askeri serüveninin de baþlangýcýný oluþturdu. Ülkenin  Luhansk ve Donetsk bölgelerinde patlak veren Rus milisler-Ukrayna ordusu  çatýþmasýnda Rusya, askerlerinin bu savaþta yer almadýðýný fakat Ukrayna’daki soydaþlarýna gereken desteði verdiðini söyledi.(Ama, Türkiye’nin Suriye’deki soydaþlarýna bomba yaðdýrmayý da tercih etti.)

Sonra... Rusya’ya ceset torbalarý içinde Ukrayna’da ölmüþ asker cenazeleri gelmeye baþladý. Rus tanklarý, topçusu, füze bataryalarý, kar maskeli komandolarýnýn savaþýn içinde yer aldýðý belgelendi, ayný Rusya, bölgedeki askeri gücünü kullanarak Kýrým’ý ilhak etti.

NATO yalaný tespit etti, Batý’lýya herþeyi yapabilirsin ama, diplomaside bir kez yalan söyledin mi, yandýn...

ABD kuvvetleri bu nedenle, Baltýk Cumhuriyetleri’ne, Polonya baþta Doðu Avrupa ülkelerine indi, Türk F-16’larý Baltýk hava sahasýnýn savunmasýnda nöbete durdu.

Dünya, Rusya’nýn askeri hedefleri doðrultusunda çok kolay yalan söylediðini, bir coðrafyaya yerleþtikten sonra da çýkmaya niyeti olmadýðýný Ukrayna’da gördü...

Doðu Akdeniz: Patlama noktasý...

Rusya’nýn “DAEÞ’le savaþacaðým” diyerek geldiði Suriye’de Bayýrbucak’ý, Türkiye sýnýrýný, Azez’i hedef almasý dünya açýsýndan bir sürpriz deðil. Uçaðýný sanki bilerek düþürttükten 24 saat sonra Lazkiye’ye S-400 bataryalarýný yerleþtirmesinin hedefini de herkes biliyor...

Doðu Akdeniz,  1 Amerikan, 1 Fransýz uçak gemisi, 34’ü Türk olmak üzere çok sayýda NATO savaþ gemisinin toplandýðý bir bölge haline bu nedenle geldi.

Bölgeye yerleþen savaþ uçaklarýný, ABD’nin Basra Körfezi’ndeki donanmasýný da eklersek, bu kadar güç DAEÞ için fazla, Rusya için ise kývamýndadýr.

NATO ve Rus askeri güçlerinin karþýlýklý mevzi tahkim ettikleri bölgenin DAEÞ’le mücadele alaný dýþý olduðu bir gerçek...

“Ne oluyor?” sorusunun yanýtýný bir baþka denklemde aramak zorundayýz.

Rusya püskürtülecek...

Diplomasinin son manevralarýnýn yaþandýðý günlerden geçiyoruz, diplomatlarýn sustuðu anda söz generallerindir, dünya bu seçeneði þimdilik, Rusya’ya karþý “caydýrýcý gücünü” sergileyerek durdurmaya çalýþýyor.

Petrol Ýhraç Eden Ülkeler Teþkilatý OPEC’in son Viyana toplantýsýnda petrol üretiminin kotasýz þekilde sürme kararý çýkmasý, Rusya açýsýndan “bedeli çok aðýr” bir sonun baþlangýcý niteliðinde. Türkiye, Haziran 2016’da varili en fazla 46 Dolar olacak petrolü bir Arap dostundan 40 Dolar’a temin edip, 41 Dolar’a Rusya’ya satabilir. Bu bir þaka, ama zemininde gerçek yatýyor.

Rusya açýsýndan “sürdürülebilir” olmayan bir krizi yaþýyoruz, iþin sonunda, Suriye’nin Lazkiye sahilleri, 2.Dünya Savaþý’nýn Normandiya’sý olur mu, bunu Moskova’nýn atacaðý adýmlar belirleyecek.

Direnir ve krizin ilerleyen dönemlerinde “nükleer santaj” politikasýna yönelirse, insanlýk açýsýndan çok ama çok riskli bir sürecin baþlangýç noktasýnda olduðumuzu kabul etmemiz gerekir.

Rus-Ýran ittifaký: Çaresizlik...

Rusya ve Ýran’ýn, Irak ve Suriye’deki zayýf rejimleri yanlarýna alarak oluþturduklarý bir ittifakla mücadele ediyoruz. Bu ittifakýn gerçek karakteri, DAEÞ’le mücadele ediyormuþ gibi görünüp, onun varlýðýný koruyarak Ortadoðu’da meydan okumaktan ibaret. 2 Aralýk’ta  Amerika, Irak topraklarýna DAEÞ’le mücadele için yeni asker indireceðini açýkladý, 3 Aralýk’ta Irak Baþbakaný Ýbadi, bunu “düþmanca tutum” olarak kabul edeceklerini söyledi, 4 Aralýk’ta  Türkiye Musul’a asker soktu. Çünkü, Baðdat DAEÞ’i Musul’dan atmak istemiyor, Musul’a dönük harekat hazýrlýðýný bahane ederek Þii milislerin bölgedeki Sünni köylerine girmesine yol açýyor.

Oyun artýk açýktýr, vekalet savaþý bitti. Bölgedeki gücünü Rusya’ya kaptýran Ýran geri çekilmenin planlarýný yapýyor. Tahran 4 yýlda çok kanlý, berbat bir oyun oynadý, Müslüman coðrafyanýn denkleminden düþmüþ çaresiz bir baþkent olma yolunda ilerliyor.

Þu ana kadar çok zorluk çektik, iyi dayandýk, ama galiba tünelin sonundaki ýþýðý görmeye baþladýk.