Evet, Putin Rusya’sý cidden zengin bürokratik oligarþinin geliþmesine neden oldu. Hýrsýzlýklara ve yolsuzluklara bakýldýðýnda, akýl almaz zenginliklerin nasýl hortumlandýðýný gördüðümüzde, normalde bu tablo ile Rusya’nýn çoktan çökmesi gerekiyordu!
Ruslarý deðerlendirirken, devrimlerin ve ayaklanmalarýn sebeplerini anlayarak okumak lazým. 90’larýn baþýnda pek fazla parayý bilmeyen Rus profili vardý. Yolsuzluklar bu denli tavan deðildi. Zenginleþti Rusya. Zenginleþtikçe, kendinin zenginler eliti oluþtu. Tabii ki burada halka daðýtma iþini de, baþýnda iyi baþardý Rusya. Lakin çok çok fazla para, beraberinde siyasi iddialarý da devreye sokabiliyor.
Mesela Rusya Baþbakaný; Ermeni lobisinin desteklediði önemli isim Miþustin’in, bu kadar zengin olmasý ve 20 yýldan fazla olan dönemde, bürokratik sisteme entegre olmasýyla birlikte baþ döndüren zenginlik sahibi olmasý, ileride onun siyasi iddialarýnýn sýnýrlarýný deðiþtirecek nitelikte. Tabii ki Ermeni grubu, hep sakin ve alttan hareket etti Rusya’da. Gölgede kalýp, ülkenin bir numarasýný yönetmek! Hangi konumda olursa olsun, bu taktik deðiþmedi. Tabii ki Rusya’da Ermeni asýllý meþhur, sanatçý, yazar, senarist isimlerin de Rusya da ciddi etkisi olduðunu görmemiz lazým. Miþustin; hemþire annenin ve havacýlýk sektöründe uzun yýllar çalýþan babanýn çocuðudur. Son 20 yýldaki zenginliðine bakýldýðýnda ise mafyatik ekiplerle beraber olmasý, gözlerden de kaçmadý. Nitekim ki Rusya’da bunu sorgulayan onlarca haber portallarý, internet kanallarý mevcuttur. Tabii ki özel bilgileri muhalif medyada araþtýrýlmasý, hem içeriden hem de dýþarýdan destek ister. Ýþte bu desteðin olmasý faktörü, Rusya’nýn ileride siyasi buhrana sokulma çabasýndan bize haber vermekte. Ruslar tekrar Yeltsin dönemine dönmek istemiyor ve bu denli düþüþ olmamasý için, bu sefer farklý siyasi akýl devreye soktu. Putin yeniden çöküþün karþýsýný almak için eski Sovyet coðrafyasýna farklý dilde, farklý boyutta bakmakta. Tabii ki Putin’in perde arkasýnda zorbacý dilin mevcut olduðunu bilmeyen yok bizim o taraflarda! Lakin eski Sovyet coðrafyasýndaki ülkeler eski ülkeler deðil. Evet, Rusya’dan korku halen var. Halen Rusyacý kafalar var devrede. Hatta nostaljik sevgi söz konusudur. Hatta “Rus dili modasý” yeniden meydana çýkmýþ durumda. Lakin oralarýn da zenginleri, tek baþýna Rus’a tabi olmak istememekte. Tabii ki Orta Asya’da, Kafkasya’da, Belarus, Moldova coðrafyasýndaki artan muhalif sesleri de yabana atmamalýyýz. Bunlar içinde gerçekten dýþarýdan destek alarak söylemlere baþvuranlarýn olduðunu da görmemiz lazým. Ama gerçekten halkýnýn ekonomik durumuna itiraz eden deðiþimi, bu nedenle isteyen hýrsýz yolsuz memurlarla, isyan eden vatansever muhaliflerde söz konusudur. O nedenle, deðiþim dönüþümü kendi içinde yapabilenler, akýllýca olayý yorumlayanlardýr. Rusya’da zaman zaman paranýn el deðiþtirilmesi kalýcý istikrar için önemli hesap edilir. Ayný zenginler ve çevresinin oluþmasý, siyasi iradeye sorun oluþturacak niteliktedir. Bu tespit Kazakistan, Özbekistan, Belarus, Azerbaycan, Gürcistan için de geçerlidir. Karakter olarak birbirine benzeyen siyasi reflekslerden bahsediyorum þu anda. Ýþte tam bu sebepten, bu coðrafyanýn Rusya ile flörtü devam ediyor, lakin kimse Amerika’ya karþý Rusya ile tam ittifak istemiyor. Kazakistan örneðinden bunu anlayabiliyoruz.
Rusya’daki yönetimde oligarþiye bakýldýðýnda, akýl almayan zenginliðin ileriye taþýyacaðý siyasi boðuþmanýn da habercisi olduðunu anlamak lazým. Dýþarýdan uzun zamandýr Amerikan kafasý, Rusya içinde deðiþim dönüþüm iþine bayaðý kafa yormuþ durumda. Rusya’daki devlet yöneticilerinin neredeyse çoðunun Amerikan vatandaþlýðý söz konusudur. Yöneticilerin çoðunun çocuklarý Ýsviçre, Ýngiltere ve Amerika’daki okullarda okumakta.
Soros ve fonladýðý kurum ve kiþiler devrede. Ve Soros’un olduðu her yerden korkmak lazým. Ýnternet medyasýna bakýldýðýnda Soros’un nasýl bir çaba içinde olduðunu yalýn gözle görmek mümkündür. Þimdilik Putin kontrolü elinde tutmakta ve halen halktan ciddi desteði söz konusudur. Lakin Rusya’da özellikle hakimiyet içindeki siyasi aktörlerin çeþitliliðine ve menfaat gruplarýna, Amerika’ya kimin göz kýrpýp kýrpmadýðýný anlamak için iyi bakmak lazým.